Japonský papír z mláta
S rostoucím zájmem o řemeslná piva řeší japonské pivovary otázku, jak využít zbytky ze sladu, které vznikají při výrobě piva.
Jokohamský startup Kitafuku zahájil recyklaci pivovarských zbytků a začal vyrábět „řemeslný pivní papír“, který následně používá během pivních akcí různými způsoby, ať už jde o jídelní lístky, podtácky nebo držáky na nápoje.
Velké pivovary disponují vlastním zařízením na sušení sladových kalů (mláta), a vyrábějí z něj například krmivo pro zvířata. Malé řemeslné pivovary však nemají jinou možnost než se spoléhat na pomoc zvenčí a jen obtížně hledají farmy, které by mláto odebíraly.
Pan Matsuzaka ze společnosti Kitafuku využil zkušeností papírny z prefektury Nara, která vyráběla recyklovaný papír z rostlin rýže a trávy. Tento proces se snažil použit i na zbytky z výroby piva. Od prosince 2020 společnost Kitafuku shromáždila od osmi pivovarů 1 500 kg sladových kalů a vyrobila z nich kartonové krabice a další výrobky. Do té doby pivovary platily měsíčně statisíce jenů za likvidaci odpadů ze sladu.
Pivovary zdarma dodávají firmě Kitafuku zbytky sladu, ze kterého firma vyrábí papír pro jídelní lístky a další výrobky z papíru používaných v restauracích. Sládek pivovaru Number one například používá vizitky vyrobené z tohoto papíru s tím, že jde o „začátek konverzace se zákazníky a obchodními partnery“. Sdružení řemeslných pivovarů v prefektuře Šizuoka ve středním Japonsku plánuje dodávat pivo v kartonových krabicích vyrobených tímto procesem.
Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz