Politika kvality potravin v EU

11. 3. 2009

Kvalitě potravin věnuje Evropská unie trvale velkou pozornost. Evropská komise se rozhodla zahájit diskuzi na téma, jak zajistit nejvhodnější politiku jakosti zemědělských a potravinářských výrobků a vytvořit k tomu odpovídající rámec předpisů na ochranu a podporu kvalitních výrobků.

Dne 15. 10. 2008 byla Evropskou komisí vydána Zelená kniha o jakosti zemědělských produktů a potravin (dále jen „Zelená kniha“), která si klade za cíl zhodnotit stávající situaci ve všech oblastech dotýkajících se kvality zemědělských výrobků a potravin, což by mělo následně vést k navržení vhodných opatření ke zpřehlednění či potvrzení stávajícího stavu. Evropská komise vyzvala k veřejné diskuzi zemědělce a producenty potravin, zpracovatele, maloobchodníky, distributory, obchodníky, spotřebitele, nevládní organizace a orgány veřejné správy všech členských států a obdržela přes 500 příspěvků, které nyní vyhodnocuje. Závěry této Konference spolu s výsledky veřejné konzultace budou podkladem pro Evropskou komisi k přípravě a vydání Sdělení k politice kvality, které je plánováno na květen t. r. To by mohlo později vést k návrhu legislativních úprav ze strany Evropské komise.

Politika kvality

Politika kvality je jednou z hlavních sektorových priorit českého předsednictví a Česká republika si proto vytyčila za cíl dále rozvinout diskuzi k této aktuální evropské otázce. Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova paní Mariann Fischer Boel na konferenci představí souhrnné výsledky veřejné konzultace k Zelené knize, dále zde bude prostor pro diskuzi vybraných odborníků a politiků EU.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.