Základní informace o mezinárodních organizacích
Index cen potravin FAO v březnu zaznamenal skokový nárůst na další historické maximum
14. 4. 2022
Podle nejnovějšího reportu FAO z 8. dubna 2022, hodnota FAO Food Price Indexu v březnu vzrostla o 12,6 %, čímž se index dostal na novou nejvyšší úroveň od svého vzniku v roce 1990. Aktuální nárůst reflektuje nová historická maxima u dílčích indexů rostlinných olejů, obilovin a masa, přičemž výrazně vzrostly i ceny cukru a mléčných výrobků.
Hospodářský přehled Norska a Slovenska - zprávy z OECD
8. 4. 2022
V lednu 2022 vydalo OECD hospodářský přehled Slovenska, v únor byl pak vydán také hospodářský přehled pro Norsko.
Dopady války na Ukrajině na světové potravinové zabezpečení
1. 4. 2022
Podle nejnovějšího reportu FAO z 25. března, tedy po měsíci od začátku války, mohou mít dopady ruské agrese vůči Ukrajině masivní vliv na potravinové zabezpečení nejen na Ukrajině ale i na celém světě.
Dopady omezení mobility pracovních sil v důsledku pandemie – zprávy z OECD
25. 3. 2022
V únoru 2022 vydalo OECD publikaci zabývající se vlivem omezení mobility pracovních sil v důsledku pandemie COVIP-19 na ekonomiku členských i nečlenských zemí OECD.
Index cen potravin FAO v únoru 2022 na historickém maximu
18. 3. 2022
Podle nejnovějšího reportu FAO ze 4. března 2022 hodnota FAO Food Price Indexu v únoru vzrostla o 3,9 % (v meziročním porovnání narostla o téměř 21 %).
Oběhová a dekarbonizovaná ekonomika - zprávy z OECD
11. 3. 2022
V lednu 2022 byl OECD publikován dokument zabývající se příspěvkem sociální ekonomiky k oběhovému hospodářství, v únoru 2022 vydalo OECD také publikaci o komplexních dekarbonizačních strategiích.
Ozbrojený konflikt na Ukrajině a obavy z růstu cen komodit a potravin
4. 3. 2022
Agentura Agricultural Market Information System (AMIS) se sekretariátem na FAO informovala, že invaze ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny přinesla nová rizika na světových trzích s potravinami, které se již nyní potýkají s prudkým růstem cen, narušením dodavatelských řetězců a obtížnou obnovou z následků pandemie COVID-19.
Dopady změn ve výživě a vystoupení Velké Británie z EU – zprávy z OECD
25. 2. 2022
V listopadu 2021 byl OECD publikován dokument zabývající se dopady vystoupení Velké Británie z EU, v lednu 2022 vydalo OECD také publikaci o potenciálním dopadu změn ve výživě na potravinové systémy.
Stav světových zdrojů půdy a vody pro výživu a zemědělství: Systémy v bodě zlomu (SOLAW 2021)
18. 2. 2022
Souhrnný report FAO "Stav světových zdrojů půdy a vody pro výživu a zemědělství (SOLAW 2021)" upozorňuje na nadměrný tlak na půdní systémy a vodní zdroje, které se v současnosti dostávají na hranice své produktivity.
Publikace OECD – Důvody zvýšení světových cen obilovin a Závazky v oblasti biodiverzity
11. 2. 2022
V lednu 2022 vydalo OECD publikaci o roli Číny v mezinárodním obchodu s obilovinami, v listopadu 2021 byl OECD publikován také dokument zabývající se zlepšováním lokálních politik v oblasti biodiverzity.