V květnu došlo podle FAO k nejdynamičtějšímu zvýšení cen potravin za posledních 10 let

4. 6. 2021

Podle nejnovějšího reportu FAO z 3. června 2021, hodnota FAO Food Price Indexu v květnu vzrostla o 4,8 %, čímž značí přesně jeden rok kontinuálního růstu cen potravinových komodit a zároveň nejvyšší hodnotu od září 2011. V porovnání s cenami v minulém roce je index o 39,7% vyšší a světové ceny potravin v květnu také zaznamenaly nejprudší meziměsíční růst za více než deset let (od října 2010).

FAO Price Index

Květen 2021 (k dubnu 2021)

Květen 2021 (ke květnu 2020)

Mléčné výrobky

+ 1,5 %

+ 27,9 %

Cukr

+ 6,8 %

+ 57,4 %

Obilniny

+ 6,0 %

+ 36,6 %

Rostlinný olej

+ 7,8%

+ 124,5 %

Maso

+ 2,2 %

+ 10,0 %

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) v květnu vzrostl o 1,5 %, což označuje kontinuální nárůst hodnoty indexu v posledních 12 měsících. Mezinárodní ceny odstředěného sušeného mléka posílily nejvíce, díky solidní poptávce po importu a omezeným zásobám v EU. Plnotučné sušené mléko zdražilo v návaznosti na vysoké importy z Číny, i přes objemnou nabídku zásob z Nového Zélandu. Hodnota sýru také posílila, díky silné poptávce a nižším zásobám v EU. Naopak ceny másla poklesly kvůli zvýšeným exportům z Nového Zélandu (poprvé po 11 měsících).

FAO Sugar Price Index (cukr) posílil o 6,8 % což je nejvyšší hodnota od března 2017. Zvyšování mezinárodních cen cukru závisí na zpožděných sklizních a obavách z nižších objemů sklizně v Brazílii (omezené srážky). Další posílení hodnoty podpořila zvýšená cena ropy a pokračující posilování brazilské měny vůči USD. Mezinárodní cenu cukru vyrovnávaly velké exportní dodávky z Indie.

FAO Cereal Price Index (obilniny) v květnu zaznamenal nárůst o 6,0 %. Nejvíce zdražovala kukuřice (+ 89,3 % v porovnání s květnem 2020), konkrétně kvůli nízké brazilské úrodě a napjatým globálním zásobám při současně silné poptávce. Mezinárodní ceny ječmene a čiroku v květnu také posílily. Hodnota obilí ostře poklesla na konci měsíce v návaznosti na zlepšení podmínek produkce (zejména v EU a USA), přičemž si stále zachovává hodnotu 28,5 % v porovnání s loňským květnem. FAO předpokládá, že objem produkce obilnin v roce 2021 dosáhne 2 821 miliardy tun - což je nový rekord a nárůst o 1,9 % vůči sklizni 2020.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) v květnu posílil o 7,8 % a pokračuje v ročním nárůstu hodnoty indexu. Vysokou hodnotu způsobují zejména rostoucí ceny palmového, sójového a řepkového oleje. Ceny palmového oleje jsou na nejvyšší hladině od února 2011 kvůli pomalému nárůstu objemu produkce v jihovýchodní Asii společně s rostoucí globální poptávkou a nízkými zásobami. Sójový olej ovlivňuje silná globální poptávka (především ze sektoru výroby bionafty) a na řepkový olej má vliv omezená mezinárodní nabídka.

FAO Meat Price Index (maso) v květnu zvýšil hodnotu o 2,2 % a pokračuje v osmiměsíčním nárůstu indexu. V květnu ceny masa rostly v návaznosti na rychle se zvyšující poptávku z východní Asie (zejména Číny). Snižující se globální zásoby také podpořily nárůst cen (způsobené snižováním objemu porážek u hovězího a skopového masa a zvyšováním poptávky po drůbeži a vepřovém masu v hlavních produkčních regionech).

 

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce
+420 221 814 623

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.