Předsednická konference k potravinářskému výzkumu podpoří bezpečnost potravin nejen v EU

4. 5. 2009

Tisková zpráva — Praha, 28. dubna 2009, TZ CZ PRES - Mezinárodní konference k potravinářskému výzkumu zdůraznila nejen úlohu nejnovějších technologií a vědeckých postupů při zajištění bezpečnosti potravin, ale i odpovědnost spotřebitele a úlohu komunikace rizik, informovanost a vzdělávání spotřebitelů v této oblasti.

Tisková zpráva

Press Release

Communiqué de presse

logo Českého předsednictví v Radě EU

Předsednická konference k potravinářskému výzkumu podpoří bezpečnost potravin nejen v EU


Mezinárodní konference k potravinářskému výzkumu zdůraznila nejen úlohu nejnovějších technologií a vědeckých postupů při zajištění bezpečnosti potravin, ale i odpovědnost spotřebitele a úlohu komunikace rizik, informovanost a vzdělávání spotřebitelů v této oblasti. Pod záštitou předsednictví konferenci společně zorganizovalo Ministerstvo zemědělství ČR, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Evropský úřad pro bezpečnost potravin. 

Potravinářská legislativa musí systematicky reagovat na nové
vědecké poznatky o nežádoucích látkách v potravinách a v materiálech přicházejících do styku s potravinami, shodli se účastníci konference. Na základě nezávislých stanovisek Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) má EU podporovat přípravu vědecky podložených stanovisek pro tvorbu nových legislativních předpisů. Výsledky vědecko-výzkumné činnosti v potravinářském sektoru a využívání moderních technologií ve výrobě i výsledky týkající se bezpečnosti potravin je třeba sdílet s dalšími zájmovými organizacemi (stakeholders), a vytvářet tak harmonizovaný systém sběru a sdílení dat v rámci členských států EU pro sledování a hodnocení rizik. 

V zájmu rychlého informování spotřebitelů je zásadní důsledné
dodržování principů sledovatelnosti (traceability) a aplikace moderních technologií a databází, konstatovali delegáti konference. To má význam nejen pro zavádění nových rychlých a validních postupů při kontrole bezpečnosti potravin (screening), ale i pro rychlé odhalování nekvalitních nebo případně falšovaných výrobků na trhu a pro kontrolu shody s údaji na obalu. 

V těchto ohledech může výrazně napomoci spolupráce s
koordinačními místy v jednotlivých členských státech (tzv. Focal Points) a podpora spolupráce EFSA s vědeckými institucemi členských států za účelem lepšího využití lidských i finančních zdrojů EU. K tomu může významně napomoci i trvalá a efektivní spolupráce s CIAA (Confédération des industries Agro-Alimentaires de l'UE, Konfederace potravinářského průmyslu EU) a technologickou platformou Food for Live.

Důležitou oblastí je komunikace a spolupráce vědeckého sektoru s
výrobci a spotřebiteli.
„Klíčovou roli v oblasti kvality potravin má vždy konečný spotřebitel. Proto je důležité podporovat jeho vzdělávání a informovanost. Je potřeba zdokonalovat přenos informací z kompetentních organizací směrem ke konzumentům a jejich zástupcům v nevládních organizacích,“ uvedl vrchní ředitel Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny František Sládek a zdůraznil stále se zvyšující roli médií při informování a směrování spotřebitele v oblasti bezpečnosti potravin. Proto je zásadní věnovat trvalou péči preventivnímu vyhledávání zdravotních rizik z potravin. Je třeba také klást důraz na proces monitoringu a aktivní dozor pro zvažování rizik a pro spotřebitele. Zdokonalování systému hodnocení rizik a benefitů je přínosem pro všechny složky společnosti.

Za klíčové lze považovat, aby výsledky výzkumných poznatků byly
šířeny co nejrychleji, a to nejen v rámci Společenství. Proto účastníci konference zdůrazňovali posílení spolupráce na výzkumných projektech se zeměmi mimo EU.

Konference umožnila širokou komunikaci mezi evropskými
institucemi (DG Research, DG SANCO, EFSA), národními i mezinárodními státními institucemi i nevládními potravinářskými federacemi a představiteli evropských univerzit a výzkumných pracovišť.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.