Bezpečnější jídlo pro Afriku chce prosazovat konference EU v Etiopii

2. 4. 2009

Tisková zpráva — Praha, 2. dubna 2009, TZ CZ PRES - Zlepšení konkurenceschopnosti africké zemědělské a potravinářské produkce v mezinárodním obchodu a uplatnění afrického zboží na trzích EU má za cíl konference Evropské komise a Komise Africké unie, která probíhá 3. dubna v etiopské Addis Abebě.

Tisková zpráva

Press Release

Communiqué de presse

logo Českého předsednictví v Radě EU

Bezpečnější jídlo pro Afriku chce prosazovat konference EU v Etiopii

Zlepšení konkurenceschopnosti africké zemědělské a potravinářské produkce  v mezinárodním obchodu a uplatnění afrického zboží na trzích EU má za cíl konference Evropské komise a Komise Africké unie, která probíhá 3. dubna v etiopské Addis Abebě. Pozornost se soustředí třeba na modernizaci testovacích laboratoří, posilování kontrol potravin i krmiv a na zlepšení přístupu na mezinárodní trhy. Konference se ale chce věnovat i posilování potravinové soběstačnosti a podpoře lokálních trhů.  

Hlavním tématem konference je „Better Training for Safer Food in Africa“ se zaměřením na zlepšení odborné výchovy pro bezpečné potraviny. Z něho také vychází programy, které představí mezinárodní standardy a dobré zemědělské a výrobní praktiky nejen ve vztahu ke kvalitě  potravin, ale i s ohledem na zdraví zvířat a rostlin a pohodu zvířat. 
 
„Konference má pomoci zvýšit konkurenceschopnost afrických zemědělských a potravinářských produktů a přispět k jejich lepšímu uplatnění v mezinárodním obchodu, a to cestou zlepšování kontrol, dohledu, legislativy, řízení a inspekce v návaznosti na mezinárodní standardy,“ říká ministr zemědělství Petr Gandalovič.
 
Objem vzájemného obchodu mezi EU a africkými zeměmi se v posledních letech zvyšuje o zhruba osm procent ročně. Také saldo tohoto obchodu vykazuje pro africké vývozce aktivní bilanci, která například v roce 2007 dosáhla 3 mld. Eur.

Podle 1. náměstka ministra Ivo Hlaváče 
„Dalším významným efektem bude podpora obchodních toků Jih–Jih, které přispějí k zabezpečení afrických spotřebitelů kvalitními potravinami.“Zaměření konference vychází z Akčního plánu Společné strategie EU-Afrika, přijaté na lisabonském summitu v prosinci 2007. 
 
Doplňující informace: i samotná ČR přikládá velký význam projektům zahraniční rozvojové spolupráce jako svůj přínos k plnění rozvojových cílů tisíciletí. V Africe se v současné době realizuje 7 zemědělských projektů, z nichž mnohé jsou zaměřeny právě na otázky kvality a bezpečnosti potravin.

 

  • V Etiopii byl zahájen tříletý projekt zaměřený na zavedení protierozních opatření v okolí jezera Awassa.
  • V Angole se realizují 4 projekty zaměřené na podporu zemědělské produkce a její uplatnění na trhu.
  • V Zambii vrcholí realizace projektu zaměřeného na zlepšení veterinární péče a zvýšení užitných vlastností skotu v okrese Kaoma.
  • V Keni byl zahájen dvouletý projekt zaměřený na udržitelný rybolov v jezeře Turkana.
Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.