Srbsko je soběstačné ve výrobě řepného cukru
Jak uvedl portál „e-Kapija“ v Srbsku bylo letos cukrovou řepou oseto 42 000 ha a pokud bude výnos průměrný, dá se očekávat výroba 250 000 tun cukru. Spotřeba cukru v Srbsku se pohybuje kolem 11 kg na obyvatele ročně.
Celková roční potřeba domácností a průmyslu (včetně potravinářské produkce na vývoz) je asi 200 000 tun. Srbsko se proto nemusí obávat avizovaného zákazu vývozu cukru z Indie a jeho dopadů na světový trh, a naopak očekávaný vlastní přebytek 50 000 tun plánuje vyvézt do zahraničí.
V Evropě se po liberalizaci trhu v roce 2017 a rozšířeném dovozu třtinového cukru uzavřela řada cukrovarů. V Maďarsku ze 13 cukrovarů pracuje jen jeden, stejně jako v Chorvatsku. Bosna a Hercegovina, Černá Hora a Severní Makedonie nemají cukrovar žádný. Jenom v regionu Balkánu tak existuje, s ohledem na spotřebu jednotlivých zemí a na jejich výrobní kapacity, potenciální trh pro 800 000 tun cukru. Srbsko historicky mívalo cukrovou řepou oseto až 80 000 ha a dnešní kapacitu drží i za pomoci státních dotací, které jsou na úrovni 35 000 dinárů (298,4 EUR) na ha oseté plochy.
V loňském roce byl z České republiky do Srbska realizován pouze pravidelný vývoz malého množství bílého cukru (v hodnotě 170 tis. Kč). Jedná se o balený cukr pro potřeby řetězce Starbucks. Cukr ze Srbska do ČR se v loňském roce dle ČSÚ nedovážel.
Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Vladimir_Vana@mzv.cz