Nižší úroda jalovcových bobulí v Srbsku

15. 9. 2023

Srbsko, stejně jako některé další země západního Balkánu, je přírodním zdrojem mnoha léčivých rostlin, které se používají jak ve farmaceutickém, tak i v potravinářském průmyslu.

Jednou z těchto rostlin, jejíž plody české firmy v Srbsku nakupují, je jalovec. Aromatické plody jalovce se nazývají jalovčinky a jsou hojně používány v potravinářství jako koření nebo surovina pro výrobu známých alkoholických nápojů - borovičky a ginu. Plody mají též léčivé, především diuretické, dezinfekční a prokrvující vlastnosti. V letošním roce však bylo v lokalitách v nadmořských výškách kolem 800 m, kde se v Srbsku jalovec běžně sklízí, nebývale sucho. To způsobilo nižší úrodu, která navíc nerovnoměrně dozrála. Ze sklizených jalovčinek je tak letos více než 30 % plodů zelených (nezralých). Běžně bývá zelených plodů do 5 % a valnou většinu sklizených bobulí tvoří zralé modré plody. Protože byly v letošním roce navíc problémy s opylováním jalovcových keřů, je na mnohých místech úroda nižší až o 80 %.  Vznikl tak převis poptávky, který vyústil ve vysokou výkupní cenu (aktuálně 5,12 – 5,54 EUR/kg). Očekává se tak, že prodejní cena bude letos výrazně vyšší než v minulých letech. České firmy proto musí v případě nákupu plodů jalovce na zdejším trhu počítat s výrazně vyššími náklady.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Vladimir_Vana@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.