Nižší úroda jalovcových bobulí v Srbsku
Srbsko, stejně jako některé další země západního Balkánu, je přírodním zdrojem mnoha léčivých rostlin, které se používají jak ve farmaceutickém, tak i v potravinářském průmyslu.
Jednou z těchto rostlin, jejíž plody české firmy v Srbsku nakupují, je jalovec. Aromatické plody jalovce se nazývají jalovčinky a jsou hojně používány v potravinářství jako koření nebo surovina pro výrobu známých alkoholických nápojů - borovičky a ginu. Plody mají též léčivé, především diuretické, dezinfekční a prokrvující vlastnosti. V letošním roce však bylo v lokalitách v nadmořských výškách kolem 800 m, kde se v Srbsku jalovec běžně sklízí, nebývale sucho. To způsobilo nižší úrodu, která navíc nerovnoměrně dozrála. Ze sklizených jalovčinek je tak letos více než 30 % plodů zelených (nezralých). Běžně bývá zelených plodů do 5 % a valnou většinu sklizených bobulí tvoří zralé modré plody. Protože byly v letošním roce navíc problémy s opylováním jalovcových keřů, je na mnohých místech úroda nižší až o 80 %. Vznikl tak převis poptávky, který vyústil ve vysokou výkupní cenu (aktuálně 5,12 – 5,54 EUR/kg). Očekává se tak, že prodejní cena bude letos výrazně vyšší než v minulých letech. České firmy proto musí v případě nákupu plodů jalovce na zdejším trhu počítat s výrazně vyššími náklady.
Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Vladimir_Vana@mzv.cz