Japonsko

Míra potravinové soběstačnosti v Japonsku klesla na rekordní minimum

10. 9. 2021
Míra soběstačnosti potravin vyjádřená v kaloriích klesla ve fiskálním roce 2020 (1. 4. 2020 - 31. 3. 2021) na rekordně nízkých 37 % z důvodu slabší poptávky po rýži a zmenšující se ploše obdělávané zemědělské půdy.

ČR schválena pro export vepřového masa do Japonska

3. 9. 2021
Dne 24. srpna 2021 japonské Ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství (MAFF) uznalo Českou republiku zemí bez výskytu afrického moru prasat (AMP), což je hlavní podmínkou pro obnovení vývozů vepřového masa a výrobků z něj.

Vzestup ekologického zemědělství v Japonsku

27. 8. 2021
Přestože japonská vláda zahájila novou strategii na podporu ekologického zemědělství, stále před zemědělci stojí řada výzev. Především jde o snížení nákladů zemědělců na výrobu bioproduktů a následně cen biopotravin, zajištění efektivity výroby, nalezení řešení, jak zmírnit fyzickou zátěž zemědělců a také rozšířit prodejní kanály a zlepšit distribuci spotřebitelům.

Export japonských potravin roste

20. 8. 2021
Export potravin za první čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přesáhl 500 mld. jenů (100 mld. Kč).

Trend náhrady plastových obalů hliníkovými v Japonsku

13. 8. 2021
Mnozí japonští prodejci nápojů ve snaze bojovat se znečištěním moří a oceánů přestávají používat plastové láhve a nahrazují je hliníkovými plechovkami. Výrobci nealkoholických nápojů začali preferovat hliníkové plechovky poté, co bylo zveřejněno, že míra recyklace, která umožňuje opětovné použití materiálu pro srovnatelné použití, byla u plechovek podstatně vyšší ve srovnání s plastovými lahvemi.

Ceny potravin v Japonsku rostou vlivem výkyvů na zahraničních trzích

6. 8. 2021
Výrobci potravin nejsou schopni absorbovat rostoucí náklady na vstupy, proto se očekává, že dražší olej, mouka a maso a další potraviny výrazně zasáhnou do rozpočtu domácností.

Nová nutriční strategie omezuje sůl v potravinách

11. 6. 2021
Japonský potravinářský gigant Ajinomoto zveřejnil zprávu o nové nutriční strategii pro asijský region. Ta se zaměřuje na redukci množství soli v jídle a jejím nahrazením takzvanou pátou chutí umami. Ajinomoto je japonská potravinářská společnost, která vyrábí koření, glutamáty, mražené potraviny, nápoje, sladidla, aminokyseliny a léčiva. Své výrobky prodává ve 130 zemích, v supermarketech i…

Vědci v Japonsku použili sójovou složku k produkci rybích samiček

4. 6. 2021
Týmu japonských vědců se podařilo vyprodukovat rybí samice sumce pomocí krmiva ze sójových bobů. Vývoj nové metody slibuje zvýšení efektivity produkce tohoto i dalších druhů ryb, jejichž samice jsou na trhu s potravinami cennější než samci.

Ptačí chřipka je v Japonsku po sedmi měsících téměř u konce

28. 5. 2021
V období od listopadu 2020 do května 2021 se vysoce patogenní ptačí chřipka objevila v 18 japonských prefekturách včetně prefektur Čiba a Ibaraki, vyznačující se právě chovem drůbeže.

Japonští vědci se snaží snížit emisi skleníkových plynů v chovech skotu

21. 5. 2021
Podobně jako jinde ve světě se japonští vědci snaží snížit množství emisí produkovaných zemědělskou výrobou, speciálně pak metanu, který vypouští skot během svého trávení. Tyto plyny tvoří celých 10 % emisí vyprodukovaných v zemědělství.
1 ... 11 12 13 ... 16

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.