Japonsko
EU zmírní dovozní podmínky pro zemědělské produkty z Japonska, USA již omezení zrušilo
24. 9. 2021
V pondělí 20. září 2021 Evropská unie zveřejnila tiskovou zprávu o změnách v nařízení o dovozu potravin z Japonska. Od 10. října 2021 tak zmírní opatření omezující dovoz japonských potravin z oblastí zasažených havárií jaderné elektrárny ve Fukušimě.
Jak drahé je Tokio
17. 9. 2021
V žebříčku nákladnosti života se Tokio pravidelně umisťuje na špici nebo v první pětici nejdražších měst světa. Nedávný průzkum Mercer Cost of living, který porovnal výdaje na bydlení, dopravu, stravování atd. ve 209 městech v pěti světadílech, se japonské Tokio umístilo na čtvrtém místě za Bejrútem.
Míra potravinové soběstačnosti v Japonsku klesla na rekordní minimum
10. 9. 2021
Míra soběstačnosti potravin vyjádřená v kaloriích klesla ve fiskálním roce 2020 (1. 4. 2020 - 31. 3. 2021) na rekordně nízkých 37 % z důvodu slabší poptávky po rýži a zmenšující se ploše obdělávané zemědělské půdy.
ČR schválena pro export vepřového masa do Japonska
3. 9. 2021
Dne 24. srpna 2021 japonské Ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství (MAFF) uznalo Českou republiku zemí bez výskytu afrického moru prasat (AMP), což je hlavní podmínkou pro obnovení vývozů vepřového masa a výrobků z něj.
Vzestup ekologického zemědělství v Japonsku
27. 8. 2021
Přestože japonská vláda zahájila novou strategii na podporu ekologického zemědělství, stále před zemědělci stojí řada výzev. Především jde o snížení nákladů zemědělců na výrobu bioproduktů a následně cen biopotravin, zajištění efektivity výroby, nalezení řešení, jak zmírnit fyzickou zátěž zemědělců a také rozšířit prodejní kanály a zlepšit distribuci spotřebitelům.
Export japonských potravin roste
20. 8. 2021
Export potravin za první čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přesáhl 500 mld. jenů (100 mld. Kč).
Trend náhrady plastových obalů hliníkovými v Japonsku
13. 8. 2021
Mnozí japonští prodejci nápojů ve snaze bojovat se znečištěním moří a oceánů přestávají používat plastové láhve a nahrazují je hliníkovými plechovkami. Výrobci nealkoholických nápojů začali preferovat hliníkové plechovky poté, co bylo zveřejněno, že míra recyklace, která umožňuje opětovné použití materiálu pro srovnatelné použití, byla u plechovek podstatně vyšší ve srovnání s plastovými lahvemi.
Ceny potravin v Japonsku rostou vlivem výkyvů na zahraničních trzích
6. 8. 2021
Výrobci potravin nejsou schopni absorbovat rostoucí náklady na vstupy, proto se očekává, že dražší olej, mouka a maso a další potraviny výrazně zasáhnou do rozpočtu domácností.
Nová nutriční strategie omezuje sůl v potravinách
11. 6. 2021
Japonský potravinářský gigant Ajinomoto zveřejnil zprávu o nové nutriční strategii pro asijský region. Ta se zaměřuje na redukci množství soli v jídle a jejím nahrazením takzvanou pátou chutí umami. Ajinomoto je japonská potravinářská společnost, která vyrábí koření, glutamáty, mražené potraviny, nápoje, sladidla, aminokyseliny a léčiva. Své výrobky prodává ve 130 zemích, v supermarketech i…
Vědci v Japonsku použili sójovou složku k produkci rybích samiček
4. 6. 2021
Týmu japonských vědců se podařilo vyprodukovat rybí samice sumce pomocí krmiva ze sójových bobů. Vývoj nové metody slibuje zvýšení efektivity produkce tohoto i dalších druhů ryb, jejichž samice jsou na trhu s potravinami cennější než samci.