Očekávaný růst spotřeby sýrů v Číně

2. 2. 2024

Konzumace sýrů nemá v Číně, s výjimkou některých tamějších národnostních menšin, silnou historickou tradici. Průměrná roční spotřeba sýrů v Číně je v současnosti stále na relativně nízké úrovni, kdy různé zdroje uvádějí spotřebu od 0,2-0,4 kg na osobu.

Každopádně tato nízká základna dává široký prostor pro další růst do budoucích let. Nová zpráva Rabobank kalkuluje, že poptávka po sýrech v Číně od roku 2023 do roku 2030 poroste o 9,1 % CAGR. Poptávce v období let 2012-2022 dominoval prodej v pohostinství, kde představoval 60-75 % celkové spotřeby sýrů v Číně. Inovace na straně restaurací, rychlého občerstvení a pekárenství vytvářejí dobré předpoklady pro další růst spotřeby. Zpráva odhaduje, že domácí produkce bude schopná pokrýt 35-45 % celkové čínské poptávky, zbývající část bude krytá dovozy. Ty by do roku 2030 měly dosáhnout 270 – 320 tis. tun. Lze předpokládat, že se čínské sýry budou snažit zaměřit na specifické chutě vyhledávané čínskými konzumenty, jakou jsou sladké sýry konzistencí podobné sýrům taveným či ovocný cream cheese.

Zpracoval:
Ondřej Plaček
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu
Mobil: +420 702 176 276, E-mail: ondrej.placek@mze.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.