Nové čínské návrhy standardů bezpečnosti potravin otevřené komentářům

Dne 13. února 2023 zveřejnilo Oddělení standardů bezpečnosti potravin, sledování a vyhodnocování rizik patřící pod Státní zdravotnickou komisi Číny 38 nových návrhů standardů bezpečnosti potravin.

V tomto balíčku se nachází 12 zcela nových standardů, 21 revidovaných standardů a 5 pozměňovacích listů. Všechny standardy jsou momentálně otevřené komentářům veřejnosti a zástupcům průmyslu. Datum jejich vstupu v platnost tedy zatím není známo. Komentáře a připomínky je možné zasílat prostřednictvím webové stránky do 30. března 2023 (pozn. zatím odkaz není funkční, budeme dále sledovat). Nové a pozměněné standardy se týkají různých druhů polutantů, nutriční fortifikačních látek, potravin pro zvláštní výživu, potravinářských přídatných látek a dalších.

Jeden ze standardů se týká i kvašených alkoholických nápojů, bude tedy mít dopad na víno, pivo a ovocná vína. Nově má umožňovat, aby se pro výrobu kvašených alkoholických nápojů používaly hlízy a med jako hlavní suroviny. Zavádí limit obsahu formaldehydu ve víně, včetně toho ovocného. U směsných ovocných vín nebude nutné na etiketě uvádět obsah jednotlivých druhů ovoce, ale pouze jejich celkový obsah, což má přispět k ochraně obchodních tajemství výrobců. Vinné produkty s obsahem alkoholu pod 10 % budou muset být označeny dobou trvanlivosti.

 

Zpracoval:

Ondřej Plaček

zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu

Mobil: +420 702 176 276, E-mail: ondrej.placek@mze.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.