Trendy v konzumaci piva v Mexiku

Konzumace piva v Mexiku nahradila v 19. století z pokynu tehdejších úřadů tradiční konzumaci nápoje "Pulque", který se vyráběl z fermentované šťávy z agáve a agávových lihovin. Tehdejší prezident Porfirio Díaz tehdy považoval nápoj za nemoderní a současně způsobující alkoholismus.

Dnes je pivo nejkonzumovanějším alkoholickým nápojem v zemi s průměrnou spotřebou 72 litrů na osobu za rok, s kontinuálním vývojem v posledních letech (podobnou spotřebu vykazuje i USA). Kukuřice, původní obilovina a základní výživový zdroj země, se často používá při výrobě mexických piv. V národní chuti dominují místně vařená piva plzeňského typu, která se pijí dobře vychlazená.

Produkce mexického piva je asi 10,5 miliardy litrů ročně. Dva hlavní pivovary v zemi, Modelo a Cuauhtémoc Moctezuma, distribuují po celé zemi a vyvážejí mezinárodně uznávané značky, jako jsou "Corona" a "Modelo especial". Modelo especial je již několik let nejoblíbenějším a nejprodávanějším pivem v sousedních USA. Vývoz piva dosáhl v roce 2022 více než 5,7 miliardy dolarů, čímž získal první místo v mexickém vývozu agropotravinářských produktů.

Řada nováčků na trhu s řemeslným pivem využívá blízkosti Kalifornie k tomu, aby nabídla nové receptury (např. s tradiční modrou kukuřicí nebo aromatickým chmelem typu IPA). Tyto alternativy postupně pronikají do domácí spotřeby, do nabídky pro turisty i pro export. Stejně tak roste i spotřeba a obliba dovážených piv.

Zpracoval:
Paul Richard
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Mexiku
tel: +52 55 8723 8188, e-mail: paulrichardconsulting@gmail.com

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.