Zavedení povinného označování kalorií u jídel v pohostinství v Anglii

8. 4. 2022

Dne 6. dubna 2022 vstoupily v Anglii v platnost nové předpisy o označování kalorií, což znamená, že mnoho podniků v oblasti pohostinství a veřejného stravování bude muset zákazníkům poskytovat informace o kaloriích v jídle.

Nařízení o označování kalorií v Anglii, které bylo přijato již v roce 2021, vyžaduje, aby podniky v oblasti pohostinství a veřejného stravování s více než 250 zaměstnanci uváděly na jídelních lístcích, online jídelních lístcích, platformách pro rozvoz potravin nebo na etiketách potravin, informace o kaloriích.

V souladu s nařízením o označování kalorií jsou podniky povinny uvádět energetický obsah potraviny v kilokaloriích (kcal), informovat o velikosti porce, které se informace o kaloriích týkají, a uvádět větu: „Dospělí potřebují přibližně 2 000 kcal denně“.

Opatření vychází ze skutečnosti, že 28 % dospělých v Anglii je obézních a dalších 36 % má nadváhu. Cílem této nové legislativy je řešit rostoucí počty lidí s nadváhou nebo obezitou tím, že pomůže lidem vybírat si informovaněji a volit zdravější jídla.

Manažer pro potraviny ze společnosti Bureau Veritas, která se zabývá dodržováním předpisů v potravinářství, George Macfie uvádí:

„Zdraví dospělých i dětí je již dlouho aktuálním tématem, přičemž v průběhu let byly zavedeny různé postupy, jejichž cílem je omezit nezdravé stravování, včetně omezení televizní reklamy. Avšak vzhledem k tomu, že údaje nyní ukazují ohromující počet dospělých, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní, přijala vláda UK opatření vůči větším potravinářským podnikům, aby zajistila, že se i ony budou podílet na podpoře informovaného a chytřejšího výběru potravin. Legislativa bude mít dopad na značný počet potravinářských podniků, včetně restaurací, kaváren, prodejen rychlého občerstvení, specializovaných obchodů s potravinami – jako jsou lahůdkářství a cukrárny – a také na vnitrostátní dopravní subjekty, včetně letadel, vlaků a trajektů.“

Podle společnosti Bureau Veritas bude pro podniky klíčové, aby vzdělávaly své zaměstnance a připravily tak půdu pro úspěšný přechod na nová pravidla. Ti budou zodpovědní za informování návštěvníků o informacích o obsahu kalorií a o tom, kde je lze nalézt. Dodává, že je také nezbytné, aby informace o kaloriích byly vypočítány pomocí průměrných hodnot a podloženy údaji, které vycházejí buď z analýzy potravin provedené výrobcem, z výpočtu ze známých použitých složek, nebo ze zavedených a uznávaných údajů.

 

Zpracovali:
Paul Wilkins a Tibor Angyal
Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
tel.: +44 749 533 9811, e-mail: uktrade@mze.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.