Ohrožení některých zemědělských komodit dodávaných do UK
Nabídka téměř čtvrtiny britských potravin je ohrožena klimatickými změnami a v příštích letech by mohly zmizet z regálů supermarketů.
Podle nového výzkumu charitativní organizace Christian Aid pochází 22 % ovoce, zeleniny, luštěnin a masných výrobků ve Velké Británii ze zemí s vysokou zranitelností vůči klimatickým změnám a nízkou úrovní klimatické připravenosti.
Mezi tyto země patří zejména Brazílie, Jihoafrická republika, Indie, Vietnam, Peru, Kolumbie, Pobřeží slonoviny a Keňa. Další změny klimatu by znamenaly více extrémních povětrnostních jevů ničících úrodu, což by mělo dopad na další nárůst spotřebitelských cen a na pultech supermarketů by chyběly produkty jako banány, hroznové víno, avokádo, káva nebo čaj.
Britská Národní unie zemědělců (NFU) minulý měsíc vyzvala vládu, aby se vážně zabývala domácí produkcí potravin a zajistila, že potravinám bude věnována stejná pozornost a politická priorita jako životnímu prostředí. Klimatické změny ovlivňují produkci potravin na celém světě a vedou aktuálně k tomu, že např. zemědělci v jižní Evropě bojují s požáry, zatímco britští zemědělci musejí utrácet tisíce liber za sušení vlhkého obilí. To vše způsobuje nestabilitu v dodavatelském řetězci řady potravin, které jsou pevnou součástí britských nákupních košíků.
Na situaci již zareagovala např. společnost Waitrose, která představila plány investovat v příštích několika letech 1 milion liber na pomoc dodavatelům v Africe a Jižní Americe, kteří jsou zasaženi změnou klimatu. Nadace Waitrose založila nový „Program odolnosti vůči klimatickým změnám“, který bude poskytovat doporučení a nástroje, jak zmírnit dopady globálního oteplování na zemědělské a potravinářské systémy.
Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.cz