Ceny potravin v Japonsku rostou vlivem výkyvů na zahraničních trzích
Výrobci potravin nejsou schopni absorbovat rostoucí náklady na vstupy, proto se očekává, že dražší olej, mouka a maso a další potraviny výrazně zasáhnou do rozpočtu domácností.
Za růstem ceny jedlého oleje je nejen obnovení poptávky v Číně, očekává se také rostoucí využívání rostlinného oleje namísto motorové nafty jako opatření proti změně klimatu.
Dovážená pšenice, která tvoří zhruba 90 % její domácí spotřeby, je nejdříve nakupovaná státem a poté prodávána soukromému sektoru. Vládou stanovena prodejní cena byla zvýšena, protože tržní cena pšeničné mouky rostla z důvodu zvýšené čínské poptávky po pšenici jako krmivu pro prasata.
Ceny stoupají také u mraženého hovězího masa z USA, kdy velkoobchodní cena hovězího boku vzrostla téměř o 70 % ve srovnání s předchozím rokem kvůli poklesu australských dodávek hovězího masa z důvodu sucha a rostoucí poptávce po hovězím mase v USA a Číně.
Vzhledem k tomu, jak se Japonsko do vysoké míry spoléhá na dovoz potravin, očekává se, že ceny potravin v zemi dále porostou z důvodu cenových výkyvů na mezinárodních trzích.
Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: irena_leopoldova@mzv.cz