Podmínky přepravy snadno zkazitelného zboží
Základní informace o legislativních podmínkách přepravy snadno zkazitelného zboží.
Podmínky přepravy snadno zkazitelného zboží se řídí Zákonem o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb., v platném znění, který v § 10 – 11a řeší uvádění potravin do oběhu. V § 11 odst. 8 je dána povinnost provozovatele potravinářského podniku, který uvádí do oběhu nebo vyváží čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu nebo konzumní brambory, písemně oznámit tuto skutečnost příslušnému orgánu dozoru Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), a to nejpozději v den zahájení uvádění do oběhu nebo v den vývozu. K této problematice se také vztahuje § 13 přeprava potravin a tabákových výrobků.
K dané problematice se dále vztahuje tzv. hygienický balíček (zejména Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004)a Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002.