Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Organoleptické hodnocení registrovaných odrůd jablek

30. 12. 2014

Tisková zpráva — Národní odrůdový úřad společně s Odborem provozním a zkušebním ÚKZÚZ uspořádal koncem listopadu v Lidovém domě v Drnovicích každoroční podzimní organoleptické hodnocení registrovaných odrůd jablek.

Národní odrůdový úřad společně s Odborem provozním a zkušebním ÚKZÚZ uspořádal 27. listopadu 2014 v Lidovém domě v Drnovicích každoroční podzimní organoleptické hodnocení registrovaných odrůd jablek. Odborné degustace se zúčastnilo celkem 93 hodnotitelů z řad ÚKZÚZ, Ovocnářské unie, šlechtitelů, školkařů a zahrádkářů, tedy širokého spektra jak odborníků, tak i laické veřejnosti. „Letošní rok nebyl pro jablka příliš příznivý. Zjara mrazíky, v létě pak zvýšený výskyt škůdců a vysoké dešťové srážky v srpnu, které nastartovaly rozvoj houbových chorob, toto vše mělo vliv na kvalitu úrody jablek v letošním roce, jak můžete za chvíli posoudit sami“, uvedl v úvodu Ing. Dušan Nesrsta, vedoucí Referátu jádrovin a drobného ovoce ÚKZÚZ. Hodnotilo se celkem 47 odrůd jablek, většinou se jednalo o novější odrůdy, které byly registrovány v posledních 5 letech, ale testovali se i úplně nové letošní odrůdy, které budou v nejbližší době registrovány, nebo jim bude udělena právní ochrana.

Jak hodnotit a na co se při degustaci zaměřit, vysvětlil vedoucí Zkušební stanice ÚKZÚZ v Lysicích, Ing. Jan Šrámek, který moderoval celou akci. Hodnotil se vzhled a vůně plodu, tloušťka slupky, konzistence, šťavnatost jablka, chuť podle kyselosti i chuť dle celkového dojmu.  Účastníci bodovali jakost dle bodovací stupnice pro organoleptické hodnocení jablek v rozmezí hodnot 9-1, přičemž 9 je nejlepší a 1 nejhorší.

A jaké odrůdy byly vyhodnoceny letos jako nejlepší? Zde je pořadí prvních deseti:

1. Dark Rubín

2. Orion

3. Bohemia

4. ÚEB 32642

5. Topaz

6. Gold Bohemia

7. Sirius

8. Rubinola

9. Karneval

10. Rubín

Celá akce byla organizačně dobře připravena, za což patří dík především pracovníkům Zkušební stanice v Lysicích.  Nakonec tedy i přes nepříliš příznivý ovocnářský rok dopadlo letošní organoleptické hodnocení registrovaných odrůd jablek na výbornou.

Hodnotitelé

Organizátoři

Vystavené odrůdy

Hodnocení

Hodnocení vzhledu

Příprava vzorků

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.