Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Zářijový odhad sklizně jádrovin

18. 9. 2023

Tisková zprávaVýsledky zářijového odhadu sklizně jádrovin, který provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) potvrzují červnový odhad. V tomto roce se nejvíce dařilo hrušním, naopak jabloně zaznamenaly pokles objemu sklizně, zapříčiněný zejména snížením výměr.

Odhad sklizně jádrovin k 1. 9. 2023 v případě jabloní činí přibližně 100 564 tun, což je 82 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. Na poklesu sklizně jabloní se podepsalo chladné jarní počasí, které způsobilo poškození malých plůdků a následný silnější propad zejména u skupiny odrůd Jonagold a Red Delicious.

V některých oblastech se vyskytly kroupy a delší periody suchého a velmi teplého počasí, které sklizeň ovlivnilo také.

Hlavním důvodem poklesu sklizně jablek je pokles výměry tohoto hlavního ovocného druhu. Tento pokles je zřetelněji viditelný v meziročním porovnání, kdy konečná sklizeň v roce 2022 činila 138 150 tun, což by představovalo 27% meziroční pokles.

Velmi nadprůměrný, až rekordní výnos předpokládáme u hrušní, jejichž odhadovaná úroda činí v letošním roce díky nárůstu plodů 140 % pětiletého průměru, což je přibližně 9 500 tun.

I přes poškození některých sadů hrušní mrazem a chladem, je výnos nadprůměrný, a to díky výraznému nárůstu plodů v dalším období. Poškození chladem bylo nejvíce viditelné u odrůdy Lucasova.

Ivana Kršková, tisková mluvčí, 737 267 642

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.