Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Výsledky organoleptického hodnocení odrůd jablek vegetační sezóny 2023

8. 1. 2024

Tisková zprávaÚstřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) uspořádal tradiční organoleptické hodnocení odrůd jablek. K odbornému smyslovému posouzení bylo vybráno 26 českých a 14 světových odrůd, pěstovaných v rámci odrůdového zkoušení na zkušební stanici ÚKZÚZ v Lysicích. V první dvacítce nejlépe hodnocených se umístilo 14 českých odrůd, z nichž byly 3 novinky.

Dne 13. prosince 2023 se v Lysicích konal další ročník organoleptického hodnocení jablek vypěstovaných v rámci zkoušení odrůd. Hodnocení se účastnili odborní pracovníci zahradnických škol, zástupci z Ústavu experimentální botaniky AV Praha, šlechtitelská stanice Střížovice, pěstitelé, školkaři, včetně specialistů a inspektorů ÚKZÚZ. 

Loňské vegetační období nebylo na zkušební stanici ÚKZÚZ v Lysicích příznivé vzhledem k dlouhému chladnému jaru. Mnoho ovocných druhů, nevyjímaje jabloní, bylo poškozeno již v době kvetení chladem a deštivým obdobím. Malý výskyt hmyzu měl za následek nižší počet opylených květů, který byl následně spojený i s velkým červnovým propadem.   

Naopak léto bylo teplé a suché s minimálními dešťovými srážkami, což mělo vliv na zvýšený výskyt abiotických poruch v plodech (sklovitost a úpal) nebo na plodech (pihovitost).
Od poloviny srpna se jablka začala zvětšovat vlivem vydatných dešťových srážek. I když plody dorostly do požadovaných velikostí, vliv dlouhého sucha se projevil na malé tvorbě cukrů v plodech a také posunem doby sklizní o 14 dnů u podzimních a zimních odrůd.  

Pro hodnocení odrůd jablek ročníku 2023 bylo vybráno 40 odrůd v konzumní zralosti z celkem 350 později zrajících (zimních) odrůd.  Vybrané odrůdy jsou součástí živé kolekce, která slouží ke srovnávání podobnosti znaků zkoušených odrůd.   

Z hodnocených odrůd převažovaly české (26) nad zahraničními (14),  a to včetně 6 českých novošlechtěnců. V první dvacítce se umístilo 14 českých odrůd, z nichž byly 3 novinky a 6 zahraničních odrůd.

Degustátoři zaznamenali zvýšenou kyselost zejména u odrůd, kde se tato vlastnost nepředpokládá. Jednalo se o odrůdy Blaník, Goldstar, Najdared, Orion, Sirius, Super Melreda a Topaz. Sušší počasí mělo vliv i na tuhost dužniny a tloušťku slupky, která byla silnější, než bývá obvyklé. 

Nejvíce chutnala odrůda Sirius a Admiral, jež mají ve výsledku hodnocení nad 40 bodů. Vynikají v chuti dužniny, šťavnatosti, konzistenci a dlouhé skladovatelnosti. Další v pořadí byla odrůda Lucy, která vynikala chutí, vůní a šťavnatostí dužniny. Všechny tyto odrůdy mají tu výhodu, že jsou navíc rezistentní proti napadení strupovitostí.  

Ze zahraničních odrůd byla nejlépe hodnocena holandská klubová odrůda Fresco, chuťově zajímavá a s vyšší hodnotou šťavnatosti. Její negativní vlastností byla tlustá slupka. Druhou ze zahraničních byla Super Melred, tmavě červená mutace odrůdy Melrose, původem z USA.   

Rozdíl mezi českými a zahraničními odrůdami je v „udržitelnosti,“ zejména  v odolnosti k houbovým chorobám, zvláště proti strupovitosti jabloně. Právě touto vlastností vynikají české odrůdy a dlouhodobě se na ni soustředí čeští šlechtitelé.  

 Pozn: V roce 2023 je sortiment registrovaných a chráněných v ČR zastoupen 125 odrůdami jabloní, z nichž je 122 tuzemských. Rozdělení podle konzumní zralosti: letní 10, podzimní 10 a zimních 105. Evropskou ochranu práv má uděleno 27 českých odrůd a Národní ochranu práv má uděleno 24 odrůd českých odrůd. Odrůd s úředně uznaným popisem má 175 odrůd jabloní. Zdroj: ÚKZÚZ 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.