Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

První odhad sklizně ovoce potvrzuje následky jarních mrazů

1. 7. 2024

Tisková zprávaZ červnového odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že jarní mrazy 2024 poškodily všechny druhy ovoce. Sklizeň ovoce v ČR je odhadována na 31 430 tun, což činí 74% snížení úrody oproti loňskému roku.

Z červnového odhadu sklizně hlavních ovocných druhů pěstovaných v produkčních sadech ČR vyplývá celkové snížení úrody oproti roku 2023 o 74 %, ve srovnání s pětiletým průměrem se jedná celkově o 77% pokles. Aktuálně je celková sklizeň odhadována na 31 430 tun. 

Odhad sklizně v případě jabloní, které jsou naším hlavním ovocným druhem, činí přibližně 23 437 tun, což představuje 21 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu.   

U hrušní se odhaduje sklizeň 2 075 tun, tedy pouze 29 % pětiletého průměru. 

Peckoviny dopadly velmi podobně, až na broskvoně, které byly poškozeny nejméně, a to přibližně ze 13 % (oproti pětiletému průměru).  

Švestky s odhadovanými 3 177 tunami jsou na 37 % pětiletého průměru. Hůře dopadly višně a zejména třešně, které jsou pouze na 19 % pětiletého průměru. 

Meruňky vycházejí výnosově na přibližně 46 % pětiletého průměru, zejména na jižní Moravě se střídají lokality, kde není poškození žádné s lokalitami s poškozením stoprocentním. 

Mrazy značně poškodily také výsadby rybízu a angreštu.

Statistika však plně nevystihuje dopad jarních mrazů, výrazný problém bude i s kvalitou ovoce. Při kontrolách v produkčních sadech jsou ve větší míře zaznamenávány také deformace plodů. Navíc v některých oblastech stále probíhá pozvolný propad plodů poškozených chladem, tudíž je možné předpokládat ještě větší snížení výnosu. 

Ivana Kršková, tisková mluvčí, 737 267 642 

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.