Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Pokračující nálety mšice broskvoňové

18. 9. 2014

Tisková zpráva — Po obvyklém srpnovém útlumu migrace došlo v 36. týdnu k razantnímu zvýšení letu u mšice broskvoňové (Myzus persicae). Vzhledem k tomu, že sadbové brambory jsou teprve vybírány, trvá nebezpečí šíření viróz.

Po obvyklém srpnovém útlumu migrace došlo v 36. týdnu k razantnímu zvýšení letu u mšice broskvoňové (Myzus persicae). Vzhledem k tomu, že sadbové brambory jsou teprve vybírány, trvá nebezpečí šíření viróz.

Mšice broskvoňová měla v letošním roce, jak už bylo napsáno, nadprůměrnou a časnou migraci, která mohla přenosem viróz ohrozit porosty sadbových brambor v raných vývojových fázích.

Během srpna migrace poklesla, což je typické pro většinu sledovaných druhů mšic, a tím se snížilo riziko přenosu. Rovněž porosty sadbových brambor byly zhruba před měsícem, v souladu s technologií pěstování, kterou vyžaduje uznávacím řízením, zdesikovány.

Počasí je příznivé pro tvorbu obrostů natě, tato mladá šťavnatá pletiva jsou pro mšice velmi atraktivní. Současně je také vhodné pro migraci mšic. V 36. týdnu nastalo oživení letu mšice broskvoňové. Hodnoty odpočtů na většině stanic, včetně Lípy u Havlíčkova Brodu, překračují průměry. Setkáním těchto dvou faktorů prudce vzrůstá nebezpečí vzniku pozdních infekcí virózami.

Další vývoj přeletu mšic bude sledován a pravidelně zveřejňován na webových stránkách Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského - http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal/skodlive-organismy/aphid-bulletin/.

Mšice broskvoňová

Obrosty natě brambor

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.