přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.
zobrazit po
25.1.2012

Původci alimentárních onemocnění

Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin způsobené přítomností nežádoucích mikroorganismů - označuje se jím každé onemocnění člověka a zvířat, kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny (vstupní branou infekce je trávicí trakt). Mezi nejznámější alimentární onemocnění patří salmonelóza, úplavice nebo listerióza.


24.1.2012

EFSA hodnotí hrozbu háďátka borovicového

Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o objasnění rizik spojených specificky se středomořským druhem Pinus pinea, která má být, na žádost Španělska a Portugalska, vymazána z evropského seznamu rostlin považovaných za druhy, citlivé k háďátkům. Panel byl také požádán o názor na rostliny, jež náležejí k rodům Chamaecyparis, Juniperus a Cryptomeria, které na tomto seznamu Evropské unie nejsou.


23.1.2012

Tepelné ošetření sušených vajec

Na základě studie maďarských vědců může být učiněn závěr, že aplikované tepelné ošetření sušených vajec při teplotách 50 - 55 °C po dobu 6 - 24 hodin může zvýšit jejich bezpečnostní vlastnosti bez významného zhoršení vlastností fyzikálních.


23.1.2012

Návrh na označování tuzemského původu potravin

Maďarsko chce zavést systém dobrovolného označování původu v zemi vyrobených potravin: Podle návrhu, který byl předložen Evropské komisi (EK) a členským státům Evropské unie k připomínkování, má být označování původu potravin dobrovolné. Pokud ale bude chtít výrobce údaj o tuzemském původu uvádět, bude to podle návrhu muset do konce předcházejícího měsíce nahlásit EK.


20.1.2012

Česká expozice na veletrhu Grüne Woche

Informace z tiskové zprávy odboru komunikace Ministerstva zemědělství, která se týká mj. otevření české expozice na berlínském veletrhu Grüne Woche ministrem Petrem Bendlem a jeho účasti na summitu ministrů zemědělství k bezpečnosti potravin.


20.1.2012

Varovné označení masného „lepidla“

Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.


20.1.2012

Informace o stažení potravin z oběhu

Společnost Tesco Stores ČR a.s informuje o stažení následujících potravin: Šumavský uzený tavený sýr, hmotnost 300g, DMT 23. 5. 2012 Šumavský tavený sýr s uzeným sýrem, hmotnost 300g, DMT 5. 6. 2012 a Šumavský uzený tavený sýr se šunkou, hmotnost 300g, DMT 6. 6. 2012.


20.1.2012

Vědecké stanovisko k toxinům T-2 a HT-2

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko vědeckého Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (Panel CONTAM) ke zdravotním rizikům (pro lidi a zvířata) způsobeným přítomností toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech.


19.1.2012

Zákaz provozu nelegální výrobny v Praze

Z tiskové zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 19. ledna 2012.


19.1.2012

Metodika měření NH3 a CO2 v chovech drůbeže ve vztahu k IPPC

Metodika měření amoniaku (NH3) a oxidu uhličitého (CO2) v chovech drůbeže ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění (IPPC).

zobrazit po