Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2013
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice za rok 2013".
Výzva k účasti na tendrech pro vzdělávací program BTSF 2014
Předmětem tendrů je organizace, management a realizace školicích aktivit Společenství soustředěných na oblast zdraví rostlin, ochranu rostlinných produktů a úřední kontrolu potravin a krmiv.
Farmářské slavnosti 16. Srpna 2014 na kozí Farmě Nový Dvůr
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Vás zve v sobotu 16. Srpna 2014 od 10.00 hodin na celodenní program Farmářské slavnosti, který se koná na kozí Farmě Nový Dvůr, Sosnová 83, okr. Česká Lípa.
Významná potravinářská akce na výstavě Země živitelka - seminář Aktuální změny potravinářské legislativy
Odborný seminář na téma Aktuální změny na potravinářské legislativy se bude konat v pátek dne 29. srpna 2014 od 13:00 do 15:00 hodin v konferenčním sále pavilonu Z Výstaviště České Budějovic, Husova 423, České Budějovice.
Den zdraví na výstavě Země živitelka 2014
V rámci doprovodných aktivit pořádá Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářských výrob a Úřad pro potraviny na výstavě Země živitelka v neděli 31. 8. 2014 „Den zdraví".
Funkční úkol: Překlad referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat (BREF – IRPP) se zaměření na nejlepší dostupné techniky (BAT) r.2013
Pracovní překlad 2. návrhu z r.2013 referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat.
Funkční úkol: Metodika měření emisí amoniaku a oxidu uhličitého v chovech prasat ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění
Odborná práce obsahuje návod a postup při měření koncentrací zátěžových a skleníkových plynů.
Funkční úkol: Mineralogicko-chemická charakteristika fermentačních zbytků při výrobě bioplynu a možnosti jejich využití pro vlastnosti půd r.2013
Předložená zpráva řeší aktuální problematiku využití fermentačních zbytků z procesu anaerobní stabilizace z bioplynových stanic v ČR.
„GMO BEZ OBALU“ v roce 2014
Úřad pro potraviny Ministerstva zěmědělství vydal již třetí aktualizovanou verzi publikace "GMO bez obalu"
Výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se zúčastnilo více než 2 500 dětí. Už známe vítěze
Tisková zpráva – Vítězkou výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství se stala sedmiletá Viktorie Holá z Plzeňska. Hodnotící komise ocenila i další účastníky. Do soutěže „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se přihlásilo více než 2 500 dětí z přípravných, prvních, druhých a třetích tříd základních škol.
EFSA vyzývá odborníky, aby se stali členy vědeckých komisí
Úřad EFSA vyzývá odborníky, aby napomohli evropskému systému bezpečnosti potravin tím, že se stanou členy jeho týmů odborníků na posuzování rizik. Přijímají se přihlášky od zavedených odborníků se zkušenostmi v těchto oblastech: zdraví rostlin, geneticky modifikované organismy, krmiva, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, ochrana rostlin, kontaminující látky v potravinovém řetězci, biologická nebezpečí a výživa. Kromě osmi vědeckých panelů, které pokrývají tyto oblasti, úřad EFSA rovněž obnovuje členskou základnu ve svém vědeckém výboru, který je odpovědný za zastřešující témata, jako jsou harmonizace přístupů k posuzování rizik a nové metodiky.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2012
(PDF, 2 MB)
Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, vydalo „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v České republice za rok 2012“.
Zpráva o monitoringu cizorodých látek v potravních řetězcích v r. 2012
(PDF, 3 MB)
Ministerstvo zemědělství - Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2012.
100%ní kontrola dovozů rýže z Číny
Po zjištění příměsi nepovolené geneticky modifikované (GM) rýže Bt 63 v čínských rýžových výrobcích v roce 2006 bylo ze strany EU přistoupeno k regulačním krokům v oblasti dovozů rýže z Číny.
Nová pravidla pro žádosti o povolení GM potravin a krmiv
Evropská komise schválila dne 25.2.2013 Nařízení Komise, kterým ustanovují prováděcí pravidla pro žádosti o povolení geneticky modifikovaných potravin a krmiv v souladu s Nařízením (ES) EP a R č. 1829/2003, o GM potravinách a krmivech.
Chcete se stát členem CEF nebo ANS panelu EFSA?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům o členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) a Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF).
Den zdraví na SZŠ v Chomutově
Informační centrum bezpečnosti potravin realizovalo přednášky na Střední zdravotní škole v Chomutově.
Publikace E-kódy, Příručka pro provozovatele potravinářských podniků
Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.
Výživa a zdraví
(PDF, 2 MB)
Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo publikaci o zdravé výživě a životním stylu.
Jíme zdravě a s chutí
(PDF, 2 MB)
Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo nový pracovní sešit pro 1. stupeň ZŠ.
Průvodce světem potravin
(PDF, 1 MB)
Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo novou publikaci pro spotřebitele.
Metodika provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes
NRL pro Listeria monocytogenes SVS ČR zpracovala metodiku provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě. Provádění těchto studií trvanlivosti je definováno v nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů.
Zápis z 23. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 13 . června 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Víceletý kontrolní plán pro residua pesticidů 2012-2014
Ministerstvo zdravotnictví – úsek ochrany veřejného zdraví a řízení hygienické služby předkládá dokument „Víceletý kontrolní plán pro residua pesticidů 2012-2014“.
Vodítka pro hodnocení rizik pohody (welfare) zvířat
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítka, která vůbec poprvé stanovují standardizovanou metodiku pro hodnocení rizik pohody zvířat.
Dojnice a prasata: odezva zvířat je nejefektivnější pro hodnocení welfare
Opatření pro hodnocení pohody (welfare) dojnic a prasat jsou účinná a měla by být, podle odborného doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) použita, všude tam, kde je to možné.
Vodítka EFSA pro hodnocení rizik GM zvířat, potravin a krmiv z nich pocházejících
Na základě žádosti Evropské komise vypracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vodítka pro hodnocení rizik potravin a krmiv pocházejících z geneticky modifikovaných (GM) zvířat, posuzující také související aspekty zdraví a pohody GM zvířat.
Zadržení čaje s vysokým obsahem pesticidů
Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 25. ledna 2012.
Původci alimentárních onemocnění
Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin způsobené přítomností nežádoucích mikroorganismů - označuje se jím každé onemocnění člověka a zvířat, kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny (vstupní branou infekce je trávicí trakt). Mezi nejznámější alimentární onemocnění patří salmonelóza, úplavice nebo listerióza.
EFSA hodnotí hrozbu háďátka borovicového
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o objasnění rizik spojených specificky se středomořským druhem Pinus pinea, která má být, na žádost Španělska a Portugalska, vymazána z evropského seznamu rostlin považovaných za druhy, citlivé k háďátkům. Panel byl také požádán o názor na rostliny, jež náležejí k rodům Chamaecyparis, Juniperus a Cryptomeria, které na tomto seznamu Evropské unie nejsou.
Tepelné ošetření sušených vajec
Na základě studie maďarských vědců může být učiněn závěr, že aplikované tepelné ošetření sušených vajec při teplotách 50 - 55 °C po dobu 6 - 24 hodin může zvýšit jejich bezpečnostní vlastnosti bez významného zhoršení vlastností fyzikálních.
Návrh na označování tuzemského původu potravin
Maďarsko chce zavést systém dobrovolného označování původu v zemi vyrobených potravin: Podle návrhu, který byl předložen Evropské komisi (EK) a členským státům Evropské unie k připomínkování, má být označování původu potravin dobrovolné. Pokud ale bude chtít výrobce údaj o tuzemském původu uvádět, bude to podle návrhu muset do konce předcházejícího měsíce nahlásit EK.
Česká expozice na veletrhu Grüne Woche
Informace z tiskové zprávy odboru komunikace Ministerstva zemědělství, která se týká mj. otevření české expozice na berlínském veletrhu Grüne Woche ministrem Petrem Bendlem a jeho účasti na summitu ministrů zemědělství k bezpečnosti potravin.
Varovné označení masného „lepidla“
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.
Informace o stažení potravin z oběhu
Společnost Tesco Stores ČR a.s informuje o stažení následujících potravin: Šumavský uzený tavený sýr, hmotnost 300g, DMT 23. 5. 2012 Šumavský tavený sýr s uzeným sýrem, hmotnost 300g, DMT 5. 6. 2012 a Šumavský uzený tavený sýr se šunkou, hmotnost 300g, DMT 6. 6. 2012.
Vědecké stanovisko k toxinům T-2 a HT-2
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko vědeckého Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (Panel CONTAM) ke zdravotním rizikům (pro lidi a zvířata) způsobeným přítomností toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech.
Zákaz provozu nelegální výrobny v Praze
Z tiskové zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 19. ledna 2012.
Metodika měření NH3 a CO2 v chovech drůbeže ve vztahu k IPPC
Metodika měření amoniaku (NH3) a oxidu uhličitého (CO2) v chovech drůbeže ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění (IPPC).
Povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách
Nařízení 16/2012/EU doplňuje požadavky stanovené nařízením 853/2004/ES o povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách dodávaných zpracovatelům.
Mezinárodní konference „Food Forum" v Brně
Ministerstvo zemědělství a Potravinářské komora České republiky uspořádají 28. února 2012, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2012, mezinárodní konferenci „FOOD FORUM“ na téma „Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“.
Zákaz prodeje zásilek předpisům neodpovídajících vajec z Polska
Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ze dne 16. ledna 2012 neodpovídaly tři zásilky vajec z Polska veterinárním předpisům České republiky a požadavkům Evropské unie.
EFSA hodnotí možnosti regulace norovirů u ústřic
Vědecký panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl ve svém hodnocení rizik zveřejněném 17. ledna 2012 k závěru, že nejúčinnějšími opatřeními na ochranu spotřebitele před expozicí noroviry z ústřic je produkce ústřic v oblastech, které nejsou fekálně znečištěné, nebo zabránění kontaminace oblastí pro produkci měkkýšů.
Vodítka k testování GMO
Nová vědecká publikace „Jak spolehlivě testovat GMO“ poskytuje přehled aktuální legislativy a nejnovějších metod na testování geneticky modifikovaných organismů (GMO). 100 stránková vodítka jsou adresována odborníkům a pracovníkům národních úřadů a testovacích laboratoří z celého světa.
Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot
Prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů není současnými právními předpisy zakázán, ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.
Zajištění zásilky polských vajec nejasného původu
Tisková zpráva MZe - Rychlá reakce českých kontrolorů. Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci.
Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami
Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.
Změna nařízení o plastech v kontaktu s potravinami
Nařízení 1282/2011/EU mění a opravuje nařízení 10/2011/EU o materiálech a předmětech z plastů tak, že doplňuje nově schválené látky a upřesňuje pravidla u některých již schválených látek.
Varování: koncentrovaná kyselina octová zaměnitelná za nápoj
Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 11. ledna 2012.
Kontrola dovozu potravin a krmiv do Evropské unie
Aktualizace seznamu Evropské unie pro režim zpřísněné kontroly dovozu. Nařízení 1277/2011/EU mění příloha I nařízení 669/2009/ES, kterým se provádí nařízení 882/2004/ES. Zpřísněné kontroly se týkají hlavně aflatoxinů a pesticidů. Účinnost nařízení je od 1. ledna 2012.
Zvýšení limitů dusičnanů a dioxinů v potravinách
Nařízení 1258/2011/EU zvyšuje o 500 mg/kg max. limity pro dusičnany v čerstvém špenátu a salátu. Byla změněna metodika u dioxinů a dioxinům podobných tzv. polychlorovaným bifenylům (PCB) a v souvislosti s tím zpřesněny stanovené limity.