Výzva k účasti na tendrech pro vzdělávací program BTSF 2014
Předmětem tendrů je organizace, management a realizace školicích aktivit Společenství soustředěných na oblast zdraví rostlin, ochranu rostlinných produktů a úřední kontrolu potravin a krmiv.
Farmářské slavnosti 16. Srpna 2014 na kozí Farmě Nový Dvůr
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Vás zve v sobotu 16. Srpna 2014 od 10.00 hodin na celodenní program Farmářské slavnosti, který se koná na kozí Farmě Nový Dvůr, Sosnová 83, okr. Česká Lípa.
Významná potravinářská akce na výstavě Země živitelka - seminář Aktuální změny potravinářské legislativy
Odborný seminář na téma Aktuální změny na potravinářské legislativy se bude konat v pátek dne 29. srpna 2014 od 13:00 do 15:00 hodin v konferenčním sále pavilonu Z Výstaviště České Budějovic, Husova 423, České Budějovice.
Den zdraví na výstavě Země živitelka 2014
V rámci doprovodných aktivit pořádá Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářských výrob a Úřad pro potraviny na výstavě Země živitelka v neděli 31. 8. 2014 „Den zdraví".
Funkční úkol: Překlad referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat (BREF – IRPP) se zaměření na nejlepší dostupné techniky (BAT) r.2013
Pracovní překlad 2. návrhu z r.2013 referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat.
Funkční úkol: Metodika měření emisí amoniaku a oxidu uhličitého v chovech prasat ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění
Odborná práce obsahuje návod a postup při měření koncentrací zátěžových a skleníkových plynů.
Funkční úkol: Mineralogicko-chemická charakteristika fermentačních zbytků při výrobě bioplynu a možnosti jejich využití pro vlastnosti půd r.2013
Předložená zpráva řeší aktuální problematiku využití fermentačních zbytků z procesu anaerobní stabilizace z bioplynových stanic v ČR.
„GMO BEZ OBALU“ v roce 2014
Úřad pro potraviny Ministerstva zěmědělství vydal již třetí aktualizovanou verzi publikace "GMO bez obalu"
Výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se zúčastnilo více než 2 500 dětí. Už známe vítěze
Tisková zpráva – Vítězkou výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství se stala sedmiletá Viktorie Holá z Plzeňska. Hodnotící komise ocenila i další účastníky. Do soutěže „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se přihlásilo více než 2 500 dětí z přípravných, prvních, druhých a třetích tříd základních škol.
EFSA vyzývá odborníky, aby se stali členy vědeckých komisí
Úřad EFSA vyzývá odborníky, aby napomohli evropskému systému bezpečnosti potravin tím, že se stanou členy jeho týmů odborníků na posuzování rizik. Přijímají se přihlášky od zavedených odborníků se zkušenostmi v těchto oblastech: zdraví rostlin, geneticky modifikované organismy, krmiva, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, ochrana rostlin, kontaminující látky v potravinovém řetězci, biologická nebezpečí a výživa. Kromě osmi vědeckých panelů, které pokrývají tyto oblasti, úřad EFSA rovněž obnovuje členskou základnu ve svém vědeckém výboru, který je odpovědný za zastřešující témata, jako jsou harmonizace přístupů k posuzování rizik a nové metodiky.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2012
(PDF, 2 MB)
Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, vydalo „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v České republice za rok 2012“.
Zpráva o monitoringu cizorodých látek v potravních řetězcích v r. 2012
(PDF, 3 MB)
Ministerstvo zemědělství - Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2012.
100%ní kontrola dovozů rýže z Číny
Po zjištění příměsi nepovolené geneticky modifikované (GM) rýže Bt 63 v čínských rýžových výrobcích v roce 2006 bylo ze strany EU přistoupeno k regulačním krokům v oblasti dovozů rýže z Číny.
Nová pravidla pro žádosti o povolení GM potravin a krmiv
Evropská komise schválila dne 25.2.2013 Nařízení Komise, kterým ustanovují prováděcí pravidla pro žádosti o povolení geneticky modifikovaných potravin a krmiv v souladu s Nařízením (ES) EP a R č. 1829/2003, o GM potravinách a krmivech.
Chcete se stát členem CEF nebo ANS panelu EFSA?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům o členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) a Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF).
Den zdraví na SZŠ v Chomutově
Informační centrum bezpečnosti potravin realizovalo přednášky na Střední zdravotní škole v Chomutově.
Publikace E-kódy, Příručka pro provozovatele potravinářských podniků
Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.
Výživa a zdraví
(PDF, 2 MB)
Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo publikaci o zdravé výživě a životním stylu.
Jíme zdravě a s chutí
(PDF, 2 MB)
Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo nový pracovní sešit pro 1. stupeň ZŠ.
Průvodce světem potravin
(PDF, 1 MB)
Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo novou publikaci pro spotřebitele.