První odhad sklizně předpovídá slabší sklizňový rok

Tisková zpráva — Z aktuálního odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že letos se daří hrušním, u meruněk lze naopak předpokládat výrazný propad produkce.

ÚKZÚZ každoročně k datu 15. 6. připravuje odhady sklizně hlavních ovocných druhů z produkčních sadů ČR.  
 
K tomuto datu je celková sklizeň ovoce v ČR odhadována na 125 157 tun, což představuje v porovnání s loňskou celkovou sklizní 76 % úrody a ve srovnání s pětiletým průměrem celkové sklizně pak 84 % úrody.  

Odhad sklizně v případě jabloní, které jsou naším hlavním ovocným druhem, činí přibližně 102 652 tun, což je 84 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. V produkčních jabloňových sadech se u nejvíce pěstovaných odrůd pořadí nemění, stále nejvíce se pěstuje odrůda Golden Delicious, následována odrůdami Idared a Jonagold.  
 
U hrušní je odhadováno 129 % pětiletého průměru, což celkově činí asi 8 734 tun. Nejpěstovanějšími odrůdami jsou stále Konference a Lucasova, které jsou následovány odrůdami Williamsova a Williamsova červená. U hrušní se výnos liší výrazně v závislosti na regionu. V Čechách došlo na začátku června k výraznějšímu propadu plůdků a výnos hrušní letos nejspíše bude držet Morava. 

Peckoviny, kromě třešní, které vypadají výnosově průměrně, utrpěly díky dvěma vlnám mrazů a následnému velmi chladnému a deštivému počasí nejvíce. Švestky s odhadovanými 6 466 tunami jsou zatím na 69 % pětiletého průměru.  

Nejhůře však vypadá výnos u meruněk, které jsou s odhadem 449 tun na 29 % pětiletého průměru. Výjimkou jsou v případě meruněk malé lokality, které se díky vhodné kombinaci odrůdy a expozice výraznému poškození vyhnuly.  

Celkově vypadá první letošní odhad velmi rozporuplně, záležet nejspíše bude na tom, zda se zastaví pokračující propad plůdků u švestek a do jaké míry budou schopny jádroviny dohnat propad pozdně letním a podzimním nárůstem plodů. 

 

Mgr. Petra Hrabčáková, Ph.D., zástup tiskové mluvčí

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.