Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

HURÁ DO SADU aneb PĚSTUJTE S NÁMI

29. 6. 2021

červen z pohledu rostlinolékaře


Upozornění :   
  
Zvýšenou pozornost je třeba věnovat výběru přípravku a termínu ošetření, zejména z důvodu ochrany včel v době kvetení. Ošetření je proto třeba provádět ve večerních hodinách.Při ošetřování je třeba se vždy řídit etiketou přípravku.  

  

JABLOŇ 

strupovitost jabloně   

Koncem června končí období primárních infekcí strupovitost jabloně, zásoba askospor v plodnicích je vyčerpána a pěstitelé, kteří zvládli ochranu proti této nejvýznamnější chorobě a napadení plodů a listů nepřesahuje práh škodlivosti (1%) mohou ukončit ošetřování bez obav ze sekundárního šíření choroby. Další ošetření je třeba provést v závěru vegetace proti skládkovým chorobám. 

 
ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL ÚKZÚZ - podrobné informace, ukázka příznaků, možnosti ochrany – strupovitost jabloně  


-----------------------------------------------------------------------------

PECKOVINY 

moniliniová hniloba 

V současné době již dozrávají první peckoviny, třešně a višně, brzy rané odrůdy meruněk a jsou velmi vhodné podmínky pro šíření moniliniové hniloby plodů. Pokud bude proti hnilobě ošetřováno, je třeba dodržet ochranné lhůty přípravků. Rovněž je třeba co nejdříve odstranit, dokud jsou viditelné příznaky, všechny větvičky poškozené na jaře moniliniovou spálou peckovin, tj. višní, meruněk a případně třešní. 

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL ÚKZÚZ - podrobné informace, ukázka příznaků, možnosti ochrany - moniliová hniloba plodů peckovin  


-----------------------------------------------------------------------------

strupovitost peckovin a skvrnitost listu třešně a višně

Průběh počasí v těchto dnech je velmi příznivý pro šíření dalších houbových patogenů peckovin, které se vyskytují na peckovinách. Na lokalitách pravidelných a silných výskytů je třeba tyto druhy ošetřit, choroby mohou způsobit předčasný opad listů, oslabení stromů a snížení mrazuodolnosti, strupovitost peckovin navíc poškozuje plody meruněk a broskvoní, které jsou esteticky znehodnocené.  

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL ÚKZÚZ - podrobné informace, ukázka příznaků, možnosti ochrany

strupovitost peckovin  

bakteriální skvrnitost peckovin 
 

-----------------------------------------------------------------------------

MŠICE 

Nyní probíhá přelet mšic ze zimních hostitelů (ovocné dřeviny v sadech) na bylinné hostitele. Např. mšice slívová (Brachycaudus helichrysi) – odlétá mimo jiné na slunečnici, mšice švestková (Hyalopterus pruni) na rákos, mšice chmelová (Phorodon humuli) na chmel, mšice jitrocelová (Dysaphis plantaginea) na jitrocel – intenzitu přeletu je možné sledovat v Aphid Bulletinu link viz níže. 

Počty mšic v sadech nyní přirozeně ubývají. Výjimkou jsou druhu jako je třeba mšice jabloňová (Aphis pomi), která zůstává na jabloních celou sezónu, její škodlivost může ještě pokračovat. Nyní jsou pozorovány jen slabé výskyty. Stále je pozorována mšice třešňová (Myzus cerasi) na třešních, ošetření se neprovádí.   
 
V sadech je možné pozorovat její výskyt, který se manifestuje tvorbou červených „puchýřů“ na listech rybízu. V pastech začal její přelet téměř o měsíc později, než je obvyklé, a jeho intenzita odpovídá normálu, vrchol vlny zpravidla nastává na přelomu června a července, jak tomu bude letos uvidíme v nejbližších dnech - Škodlivé organismy (ŠO) > Aphid Bulletin > 2021 > číslo 9 | Rostlinolékařský portál (eagri.cz)

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL ÚKZÚZ  - Škodlivé organismy (ŠO) > Aphid Bulletin > 2021 | Rostlinolékařský portál (eagri.cz) 
 
 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.