Pořízení vinařské technologie pro sklepní hospodářství
Program rozvoje venkova pomohl ekologickému hospodářství rodiny Abrlovy rozšířit výrobní kapacity, protože díky dotaci mohli zakoupit 12 tanků pro kvašení a skladování ekologického vína.
Základní informace o projektu
Registrační číslo | 07/002/1131a/562/001809 |
---|---|
Rok registrace | 2007 |
Region | Břeclav |
Zaměření projektu | Potravinářství |
Opatření/Podopatření PRV | I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělských a potravinářských produktů |
Žadatel | Ing. JOSEF ABRLE |
Rozpočet
Celkové náklady | 745 420 Kč |
---|---|
Reálně proplacené dotace | 251 200 Kč |
Podíl EU na dotaci | 62 800 Kč |
Podíl státního rozpočtu ČR na dotaci | 188 400 Kč |
Přímo pod Pálavskými vrchy nalezneme viničné trati ekologického hospodářství rodiny Abrlovy. Hospodaří v chráněné krajinné oblasti Pálava v nadmořské výšce 300 metrů už od roku 1991. V současnosti pěstují na jedenácti hektarech koření, bylinky a vinnou révu, kterou zpracovávají na přívlastková biovína. Jejich produkce splňuje příslušné legislativní podmínky, a tak může být označována jako BIO.
U vína to znamená, že se vinice nepostřikují chemickými látkami, ale jsou chráněny dravými roztoči, slunéčky a bakteriemi. Je možné využít i povolené přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi. Naopak je zcela vyloučené použití herbicidů, akaricidů a nepovolených fungicidů. V procesu výroby vína, který je přísně kontrolován, je zakázáno používat šlechtěných kvasinek, nepřirozených čiřidel s výjimkou oxidu siřičitého a stabilizátorů. Činnost v terénu i v provozovně namátkově sleduje celkem čtrnáct dozorových organizací. I to může být pro odběratele zárukou, že jsou dodržovány všechny ekologické postupy.
Vinice si Abrlovi sami vysadili a pěstují na nich především odrůdy Pálava, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, André a Cabernet Sauvignon. Tato biovína se svým charakterem přibližují vínům z období před nástupem chemizace zemědělství. Práce se soustřeďují na dosažení maximální kvality a cukernatosti hroznů bez použití průmyslových hnojiv a stimulátorů růstu. Produkce hroznů se podporuje tak zvaným řezem na jeden tažeň, podlomem, prosvětlováním a redukcí úrody. Tím je možné dosáhnout - i přes zákaz používání řepného cukru - zařazení lisovaného moštu do přívlastkových vín kabinet, pozdní sběr nebo výběr z hroznů.
S pomocí Programu rozvoje venkova se ekologickému hospodářství rodiny Abrlovy podařilo rozšířit výrobní kapacity, protože mohli díky dotaci zakoupit 12 tanků pro kvašení a skladování ekologického vína.
Nerezové nádrže mají objem 2 500 l a stojí na 30 cm vysokých nohách. Dno a víko nádoby jsou excentrické a na čelní stěně jsou umístěna oválná vrata o rozměru 305 x 440 mm, která usnadňují přístup do vnitřku zásobníku během čištění. Rám těchto vrat je vylisován přímo v plášti nádrže. Součástí zařízení je i ochutnávací ventil a plnící hrdlo o průměru 50 mm se závitem a zátkou. Nerezové tanky mají dvojitý plášť, který složí k udržování stabilních tepelných poměrů a plní i bezpečnostní funkci. Vnitřní stěny jsou leštěné, což je výhodné pro jejich čištění a údržbu.
Dotační podpora umožnila Josefu Abrlovi zvýšit kapacitní možnosti výroby, což nesporně ocení všichni milovníci vína i zastánci ekologických principů chování. Současně provází nasazení moderních skladovacích technologií i celkové snížení výrobních nákladů, což významným způsobem ovlivňuje konkurenceschopnost celé firmy.
Biopotraviny jsou sortimentem s velkou budoucností. Vyplývá to z celospolečenského odklonu od syntetických a nepřírodních materiálů, což v potravinářské produkci platí několikanásobně. Zkušenosti s podobnou výrobou, kterou udělaly již před mnoha lety západoevropské státy, naznačují, že nárůst spotřebitelského zájmu o bioprodukci bude mít trvale stoupající tendenci.
Pořízení vinařské technologie pro sklepní hospodářství
Program rozvoje venkova pomohl ekologickému hospodářství rodiny Abrlovy rozšířit výrobní kapacity, protože díky dotaci mohli zakoupit 12 tanků pro kvašení a skladování ekologického vína.
Přímo pod Pálavskými vrchy nalezneme viničné trati ekologického hospodářství rodiny Abrlovy. Hospodaří v chráněné krajinné oblasti Pálava v nadmořské výšce 300 metrů už od roku 1991. V současnosti pěstují na jedenácti hektarech koření, bylinky a vinnou révu, kterou zpracovávají na přívlastková biovína. Jejich produkce splňuje příslušné legislativní podmínky, a tak může být označována jako BIO.
U vína to znamená, že se vinice nepostřikují chemickými látkami, ale jsou chráněny dravými roztoči, slunéčky a bakteriemi. Je možné využít i povolené přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi. Naopak je zcela vyloučené použití herbicidů, akaricidů a nepovolených fungicidů. V procesu výroby vína, který je přísně kontrolován, je zakázáno používat šlechtěných kvasinek, nepřirozených čiřidel s výjimkou oxidu siřičitého a stabilizátorů. Činnost v terénu i v provozovně namátkově sleduje celkem čtrnáct dozorových organizací. I to může být pro odběratele zárukou, že jsou dodržovány všechny ekologické postupy.
Vinice si Abrlovi sami vysadili a pěstují na nich především odrůdy Pálava, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, André a Cabernet Sauvignon. Tato biovína se svým charakterem přibližují vínům z období před nástupem chemizace zemědělství. Práce se soustřeďují na dosažení maximální kvality a cukernatosti hroznů bez použití průmyslových hnojiv a stimulátorů růstu. Produkce hroznů se podporuje tak zvaným řezem na jeden tažeň, podlomem, prosvětlováním a redukcí úrody. Tím je možné dosáhnout - i přes zákaz používání řepného cukru - zařazení lisovaného moštu do přívlastkových vín kabinet, pozdní sběr nebo výběr z hroznů.
S pomocí Programu rozvoje venkova se ekologickému hospodářství rodiny Abrlovy podařilo rozšířit výrobní kapacity, protože mohli díky dotaci zakoupit 12 tanků pro kvašení a skladování ekologického vína.
Nerezové nádrže mají objem 2 500 l a stojí na 30 cm vysokých nohách. Dno a víko nádoby jsou excentrické a na čelní stěně jsou umístěna oválná vrata o rozměru 305 x 440 mm, která usnadňují přístup do vnitřku zásobníku během čištění. Rám těchto vrat je vylisován přímo v plášti nádrže. Součástí zařízení je i ochutnávací ventil a plnící hrdlo o průměru 50 mm se závitem a zátkou. Nerezové tanky mají dvojitý plášť, který složí k udržování stabilních tepelných poměrů a plní i bezpečnostní funkci. Vnitřní stěny jsou leštěné, což je výhodné pro jejich čištění a údržbu.
Dotační podpora umožnila Josefu Abrlovi zvýšit kapacitní možnosti výroby, což nesporně ocení všichni milovníci vína i zastánci ekologických principů chování. Současně provází nasazení moderních skladovacích technologií i celkové snížení výrobních nákladů, což významným způsobem ovlivňuje konkurenceschopnost celé firmy.
Biopotraviny jsou sortimentem s velkou budoucností. Vyplývá to z celospolečenského odklonu od syntetických a nepřírodních materiálů, což v potravinářské produkci platí několikanásobně. Zkušenosti s podobnou výrobou, kterou udělaly již před mnoha lety západoevropské státy, naznačují, že nárůst spotřebitelského zájmu o bioprodukci bude mít trvale stoupající tendenci.