Technologické vybavení vinařství

Dotace z Programu rozvoje venkova umožnila firmě Františka Polehni vybavit provozovnu vinařství moderními nerezovými nádobami s regulací teploty.

Základní informace o projektu

Registrační číslo 07/002/1131a/562/001315
Rok registrace 2007
Region Hodonín
Zaměření projektu Potravinářství
Opatření/Podopatření PRV I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělských a potravinářských produktů
Žadatel FRANTIŠEK POLEHŇA

Rozpočet

Celkové náklady 3 555 720 Kč
Reálně proplacené dotace 1 195 200 Kč
Podíl EU na dotaci 298 800 Kč
Podíl státního rozpočtu ČR na dotaci 896 400 Kč

Firma Františka Polehni vyrábí od roku 1991 vína vysoké kvality a v malých šaržích. Navazuje tak na rodinnou tradici, kterou spojuje s vhodnými technologiemi a moderními postupy. Jakost produkce je předpokladem pro to, aby typická svěží moravská vína získávala uznání nejen u nás, ale i na mezinárodních trzích.

Pro dosažení požadované úrovně produktu je zásadní především dobré umístění viničných tratí, u nichž je potom možné cílenou agrotechnikou produkovat prvotřídní suroviny pro výrobu jakostních a přívlastkových vín. Na 7,5 ha viničných svahů Bílých Karpat produkuje tento vinař 70 % bílých a 30 % modrých hroznů. K dosažení kvalitního výpěstku se provádí důsledná regulace výnosu na množství od 1 do 1,5 kg hroznů na keř. Hlavní důraz je kladen především na zdravotní stav, vyváženost cukernatosti a kyselosti, extraktivnost, typickou vůni a chuť. Kvůli zaručení kvalitativních parametrů nedokupují žádné hrozny pro výrobu vína.

Vlastní vinařství se nachází v obci Blatnice pod Svatým Antoníčkem. Zde nalezneme manipulační plochy, příjem a lisovnu hroznů, prostor pro fermentaci, sklad pro zrání vína v nádobách i v láhvích, expedici a administrativní zázemí. Každoročně tu vyprodukují přes 50 000 láhví přívlastkových vín, která jsou určena především pro soukromé vinotéky a gastrosektor.

Provozovna byla postupně vybavena nezbytným technologickým zařízením, skládajícím se z mlýnkoodstopkovače; plastových, dřevěných nebo nerezových nádob na skladování a zrání vína; gravitační láhvovací linky a zařízení pro ruční zátkování a etiketování.

Původní technologické řešení neumožňovalo produkovat ekonomicky výhodně vína nejvyšší kvality při zajištění náročných požadavků na hygienu potravin. Používané dřevěné nebo plastové nádoby na fermentaci a skladování vína byly koncepčně zastaralé, bez možnosti měření a ovlivňování teplot a s obtížnou sanitací.

Tento problém pomohla vyřešit dotace z Programu rozvoje venkova, díky které byla provozovna vybavena nerezovými nádobami s regulací teploty. Ty zajišťují přiměřené chlazení pro optimální zrání a skladování vín, případně i zvýšení teploty pro zlepšení některých výrobních postupů jako je čeření. Nové tanky umožnily produkovat a skladovat špičková vína, ale také snížit dávky prostředků pro stabilizaci, to znamená především síry. Tím byl omezen i obsah cizorodých látek ve víně při zachování vysoké kvality. V neposlední řadě je výhodou nerezových nádob i snadná údržba.

Víno znehodnocují i oxidační procesy, k nimž dochází při kontaktu vína se vzduchem. V kovových nádržích se proto udržuje dusíková atmosféra, představující nejmodernější a nejefektivnější metodu ochrany.

Dotační program umožnil vybavit výrobnu vína 11 novými nerezovými nádobami o objemu 2 500 l s agregovaným chladicím zařízením. Byl dodán i chladicí agregát, zařízení na ohřev a vybudovány potřebné rozvody dusíku. Na tato zařízení byla napojena nová láhvovací, uzavírací a etiketovací linka. Ta byla také pořízena díky finanční dotaci z Programu rozvoje venkova.

Vysoce kvalitní bílé odrůdy Chardonnay a Sauvignon nebo z modrých hroznů Pinot noir a Modrý portugal, které se dnes pomocí nového zařízení vyrábějí, jsou lákadlem i pro turisty, a proto příjemce dotace začal uvažovat i o podpoře cestovního ruchu a výstavbě penzionu v blízkosti sklepů.

 

Technologické vybavení vinařství

Dotace z Programu rozvoje venkova umožnila firmě Františka Polehni vybavit provozovnu vinařství moderními nerezovými nádobami s regulací teploty.

Firma Františka Polehni vyrábí od roku 1991 vína vysoké kvality a v malých šaržích. Navazuje tak na rodinnou tradici, kterou spojuje s vhodnými technologiemi a moderními postupy. Jakost produkce je předpokladem pro to, aby typická svěží moravská vína získávala uznání nejen u nás, ale i na mezinárodních trzích.

Pro dosažení požadované úrovně produktu je zásadní především dobré umístění viničných tratí, u nichž je potom možné cílenou agrotechnikou produkovat prvotřídní suroviny pro výrobu jakostních a přívlastkových vín. Na 7,5 ha viničných svahů Bílých Karpat produkuje tento vinař 70 % bílých a 30 % modrých hroznů. K dosažení kvalitního výpěstku se provádí důsledná regulace výnosu na množství od 1 do 1,5 kg hroznů na keř. Hlavní důraz je kladen především na zdravotní stav, vyváženost cukernatosti a kyselosti, extraktivnost, typickou vůni a chuť. Kvůli zaručení kvalitativních parametrů nedokupují žádné hrozny pro výrobu vína.

Vlastní vinařství se nachází v obci Blatnice pod Svatým Antoníčkem. Zde nalezneme manipulační plochy, příjem a lisovnu hroznů, prostor pro fermentaci, sklad pro zrání vína v nádobách i v láhvích, expedici a administrativní zázemí. Každoročně tu vyprodukují přes 50 000 láhví přívlastkových vín, která jsou určena především pro soukromé vinotéky a gastrosektor.

Provozovna byla postupně vybavena nezbytným technologickým zařízením, skládajícím se z mlýnkoodstopkovače; plastových, dřevěných nebo nerezových nádob na skladování a zrání vína; gravitační láhvovací linky a zařízení pro ruční zátkování a etiketování.

Původní technologické řešení neumožňovalo produkovat ekonomicky výhodně vína nejvyšší kvality při zajištění náročných požadavků na hygienu potravin. Používané dřevěné nebo plastové nádoby na fermentaci a skladování vína byly koncepčně zastaralé, bez možnosti měření a ovlivňování teplot a s obtížnou sanitací.

Tento problém pomohla vyřešit dotace z Programu rozvoje venkova, díky které byla provozovna vybavena nerezovými nádobami s regulací teploty. Ty zajišťují přiměřené chlazení pro optimální zrání a skladování vín, případně i zvýšení teploty pro zlepšení některých výrobních postupů jako je čeření. Nové tanky umožnily produkovat a skladovat špičková vína, ale také snížit dávky prostředků pro stabilizaci, to znamená především síry. Tím byl omezen i obsah cizorodých látek ve víně při zachování vysoké kvality. V neposlední řadě je výhodou nerezových nádob i snadná údržba.

Víno znehodnocují i oxidační procesy, k nimž dochází při kontaktu vína se vzduchem. V kovových nádržích se proto udržuje dusíková atmosféra, představující nejmodernější a nejefektivnější metodu ochrany.

Dotační program umožnil vybavit výrobnu vína 11 novými nerezovými nádobami o objemu 2 500 l s agregovaným chladicím zařízením. Byl dodán i chladicí agregát, zařízení na ohřev a vybudovány potřebné rozvody dusíku. Na tato zařízení byla napojena nová láhvovací, uzavírací a etiketovací linka. Ta byla také pořízena díky finanční dotaci z Programu rozvoje venkova.

Vysoce kvalitní bílé odrůdy Chardonnay a Sauvignon nebo z modrých hroznů Pinot noir a Modrý portugal, které se dnes pomocí nového zařízení vyrábějí, jsou lákadlem i pro turisty, a proto příjemce dotace začal uvažovat i o podpoře cestovního ruchu a výstavbě penzionu v blízkosti sklepů.

 

Technologické vybavení vinařství

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.