Slovo ministra - značení masa

8. 4. 2015

Zemědělec, 7. dubna 2015

Složení potravin a jejich původ zajímá české a moravské zákazníky čím dál víc. Dalším z konkrétních kroků, které pomohou k jejich lepší informovanosti, je nařízení Evropské unie, že výrobci v celé unii musí od začátku dubna povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Zatím to platilo jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje. Zákazníci se nyní dozvědí, jestli maso, které kupují, pochází z České republiky, některé země EU anebo ze třetích zemí. Nová pravidla pro značení vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa totiž nařizují výrobcům povinně uvádět údaje, v jaké zemi bylo zvíře chováno a v jaké poraženo. Pokud bylo chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba údaje. Když bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete. Pro každý druh je daná konkrétní lhůta chovu, a ta musí být splněna, aby na etiketě mohlo být uvedeno, že zvíře bylo v dané zemi chováno. Například u drůbeže platí, že musí žít minimálně jeden měsíc v určité zemi. To, že zákazníci budou vědět, jaký je původ masa, který si dávají do nákupního košíku, může přispět k dalšímu zvýšení poptávky po českých potravinách.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.