Známe vítěze soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2012

18. 5. 2012

Tisková zpráva — V pátek 18. května vybrala komise sedm nejlepších výrobků z Olomouckého kraje, které navrhla ocenit značkou Regionální potravina. Cílem této soutěže je podpořit malé a střední potravinářské provozy a nejlepším potravinářským výrobkům udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje.

Osmičlenná komise ve složení zástupců Ministerstva zemědělství, SZIF, Potravinářské komory ČR, Olomouckého kraje, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy v pátek vyhodnotila sedm nejlepších výrobků z celkem 63 přihlášených.
„Všem přihlášeným výrobcům děkujeme za účast v soutěži a výhercům gratulujeme k získání prestižního ocenění. Doufáme, že co nejdříve uvidíme znak Regionální potraviny na obalech oceněných výrobků,“ řekl na závěr hodnocení Ing. Josef Hlavinka, předseda představenstva Agrární komory Olomouckého kraje.

Oficiální předání plakety a diplomu vítězům bude probíhat dne 11. října 2012 na podzimní Floře v Olomouci, při příležitosti výstavy gastronomie a nápojů OLIMA. Od srpna poběží také seriál ochutnávek oceněných potravin v rámci Olomouckého kraje.

Hodnocení jednotlivých kategorií:

1) Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).

Celkem přihlášeno 16 výrobků od 7 výrobců,

Vítěz: Váhala a spol. s r.o., Hustopeče nad Bečvou – Farmářská klobása tenká

2) Masné výrobky trvanlivé
(fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).

nebyla obsazena


3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).

Celkem přihlášeno 11 výrobků od 6 výrobců.

Vítěz: Michal Hrdlička, Brníčko – Sýr Brníčko zrající

4) Mléčné výrobky ostatní
(mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).

Celkem přihlášeno 5 výrobků od 2 výrobců.

Vítěz: Zdeňka Horníková, Hustopeče nad Bečvou – Porubáček, šlehaný tvarohový krém

5) Pekařské výrobky, včetně těstovin.

Celkem přihlášeno 9 výrobků od 5 výrobců.

Vítěz: Jitka Haberlandová, Mezice – Koláč hanácký

6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.

Celkem přihlášen 1 výrobek od 1 výrobce.

Nevyhlášeno

7) Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Celkem přihlášeno 10 výrobků od 4 výrobců.

Vítěz: Pivovar ZUBR a.s., Přerov – Zubr Gold – světlé výčepní pivo

8) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Celkem přihlášeno 5 výrobků od 3 výrobců.

Vítěz: Designfoods s.r.o., Olin Bezchleba, Zábřeh na Moravě – Šípkový džem

9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).

Celkem přihlášeno 6 výrobků od 3 výrobců.

Vítěz: Tvarůžková cukrárna, Ing. Zbyněk Poštulka, Loštice – Tvarůžková roláda

Zemědělský nebo potravinářský výrobek musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70%. Hlavní surovina musí být 100 % tuzemského původu. Komise tedy posuzovala nejen senzorické vlastnosti, ale i vazby   k danému regionu.

Soutěž Regionální potravina pořádá Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond. Organizátorem soutěže v Olomouckém kraji je Agrární komora Olomouckého kraje. Další informace o soutěži je možno najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Za organizační tým,

Ing. Lucie Hošková
Okresní Agrární komora Šumperk
Tel.: 583 214 494
e-mail: oaksumperk@email.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.