Česko je na předsednictví EU připraveno a má podporu

24. 10. 2008

Tisková zpráva — Konference francouzského předsednictví o tradičních potravinách přinesla i otázku připravenosti nastupujícího předsednictví českého. Podle vyjádření ministra zemědělství a rybolovu Michela Barniera je Česko na svou úlohu dobře připraveno a ministr Gandalovič, kterého má možnost pracovně sledovat nejčastěji, má jeho důvěru. Druhý den konference „Tradiční potravinářské výrobky v Evropě: rozmanitost a bezpečnost potravin“ v pátek v Paříži slavnostně zahájili oba ministři společně s komisařkou EK pro zdraví Androulou Vassiliou.

Nedávné spekulace o připravenosti Česka na předsednictví, které navíc nemají reálný základ, dnes v Paříži rozhodně vyvrátil ministr Gandalovič: „V Evropské unii panují na různé problematiky různé názory jednotlivých členských států, principielně je to naprosto v pořádku, toto je základem demokracieAčkoliv názory České republiky mohou být někdy vnímány jako euroskeptické, na výkon předsednictví jsme dobře připraveni a dokážeme unii řídit profesionálně a ku prospěchu celého společenství.“
 
S tím souhlasí i ministr Barnier: „Ministr Gandalovič má můj plný respekt a jsem přesvědčen, že Česko pod jeho vedením předsednictví úspěšně zvládne.“ Ministr Barnier dále vyzdvihl výbornou spolupráci na politické i odborné úrovni a ocenil, že nadcházející české předsednictví bude pokračovat v tématech, která otevřelo FR PRES, jako politika kvality a budoucí podoba Společné zemědělské politiky po roce 2013.
 
Konference se účastní delegáti všech 27 členských států unie. Konference se zaměřuje na tři hlavní tématické bloky:
  • význam tradičních potravin v Evropě – s důrazem na sociálně kulturní a ekonomický aspekt
  • hodnocení rizika u tradičních potravin
  • řízení rizika u tradičních potravin – tomuto panelu předsedá ČR 
 
„Kvalita a bezpečnost potravin je jednou z klíčových priorit nadcházejícího českého předsednictví,“ řekl 1. náměstek ministra Ivo Hlaváč a oznámil dále záměr CZ PRES uspořádat v březnu příštího roku konferenci na vysoké úrovni ke kvalitě potravin. „Hlavním tématem konference v Praze bude diskuse nad tak zvanou Zelenou knihou ke kvalitě potravin, kterou Evropská komise vydala v polovině října a jejímž cílem je revize stávajících komunitárních požadavků v oblasti kvality potravin.“
                     
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.