Vláda vyšla vstříc producentům sýrů
2. 2. 2009
Tisková zpráva — Výrazná liberalizace podmínek povolení užití kaseinu a kaseinátů při výrobě sýrů je hlavním smyslem nařízení, které v návaznosti na nový předpis Evropské komise na dnešním zasedání schválila vláda.
Kasein je hlavní protein v kravském mléce. Obvykle tvoří asi 80 procent všech mléčných bílkovin. Řada mléčných výrobků je založena na srážení tohoto proteinu.
Dosavadní podmínky pro použití kaseinu byly velmi restriktivní a přinášely v praxi značné problémy při administraci povolení. Žadatelé museli například zdůvodňovat technologickou nezbytnost kaseinu v jejich výrobních postupech.
„Rozhodnutí vlády o rozšíření možností využití kaseinu přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti producentů sýrů. V době současných potíží v mlékárenském sektoru to považuji za důležitý krok,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Nařízení vlády podle jeho slov také snižuje administrativní zátěž producentů sýrů, neboť ruší některé povinnosti podávat informace a prohlášení o použití kaseinu Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe