Na hradě Hukvaldy obdržely ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje nejkvalitnější výrobky regionu

2. 9. 2012

Tisková zpráva — (Opava, 2. září 2012) V rámci gastronomického festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko udělil v neděli 2. září náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík a náměstek hejtmana Miroslav Novák certifikáty sedmi vítězným potravinám. Soutěž Regionální potravina, kterou pořádá Ministerstvo zemědělství, oceňuje již třetím rokem ty nejkvalitnější výrobky ve 13 regionech České republiky.

„Značka Regionální potravina zaručuje zákazníkovi tu nejlepší kvalitu, chuť a původ z místních surovin. Ministerstvo zemědělství chce soutěží podpořit malé a střední regionální výrobce a zároveň dát spotřebitelům vodítko, které regionální potraviny jsou ty nejkvalitnější se zaručeným původem,“ říká o smyslu značky ministr zemědělství Petr Bendl.

Do soutěže, která výrobky posuzuje v devíti kategoriích, se v Moravskoslezském kraji letos přihlásilo 68 výrobků od 19 producentů. „Ceny v kategoriích Masné výrobky trvanlivé a Alkoholické a nealkoholické nápoje jsme ale neudělili, měli jsme v nich malý počet přihlášených,“ vysvětluje Karin Veselá z Regionální agrární komory Ostravsko, která soutěž v kraji organizuje.

Slavnostní ocenění sedmi nejlepších výrobků letošního ročníku soutěže se uskutečnilo v rámci celodenního gastrofestivalu na zámku v Hukvaldech. Několik tisíc návštěvníků ochutnalo produkty oceněných značkou Regionální potravina i vítězné výrobky krajské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko. Součástí programu byla také barmanská show, cimbálová muzika, představení historického šermu či pohádka pro děti.

V současné době má značku Regionální potravina 273 potravinářských výrobků ve 13 krajích Čech a Moravy. Oceněné produkty mají právo mít na etiketě zelenomodré logo po dobu čtyř let.

Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2012:

 

  Kategorie: Oceněný výrobek:
1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas

Klobása z udírny

(Těšínské jatky, Český Těšín)

2. Masné výrobky trvanlivé Cena neudělena
3. Sýry včetně tvarohu

Sýr v nálevu

(GAJĎAK, Čeladná)

4. Mléčné výrobky ostatní Máslo (Ekomilk, Frýdek – Místek)
5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Svatební boletický koláč

(AZPEK, Bolatice)

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Věneček se šlehačkou bez lepku

(Zdravý Styl, Ladislav Michalík, Ostrava Lhotka)

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Cena neudělena
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Otické kysané zelí bílé s mrkví

(ZP Otice)

9. Ostatní

Včelí med květový - lipový

(Rodinná včelařská farma Košec, Neplachovice Zadky)

 

Kontakt pro další informace:

 

Ing. Karin Veselá, Regionální agrární komora Ostravsko
E-mailová adresa: karin.vesela@kv-advisory.cz, Tel.: 724 125 830


O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.

www.regionalnipotravina.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.