Kontaminovanými okurkami se zabývali resortní ministři i na neformální Radě pro zemědělství a rybářství

31. 5. 2011

Tisková zpráva — Co nejrychlejší vystopování původu kontaminace je zásadní nejen pro zamezení dalšímu šíření infekce, ale i pro obnovní důvěry zákazníků v nezávadnost zeleniny. Pěstitelé z rizikových zemí totiž už teď poukazují na problémy, které jim způsobuje citelný propad prodeje, a to aniž by byla skutečně prokázána zdravotní závadnost jejich zboží. Ministři se ovšem shodli na nutnosti všechny síly nejdříve věnovat léčbě lidí a apelovali na nutnost dodržovat hygienu při přípravě a konzumaci zeleniny. Mluvilo se i o nutnosti vylepšit systém rychlého varování ve smyslu ještě rychlejšího a komplexnějšího mechanizmu varování.

Rada projednala otázky týkající se budoucnosti sektoru živočišné výroby v EU a mimořádný bod, kterým byla diskuse k současné situaci ohledně nákazy vysoce patogenním kmenem bakterie Escherichia coli, která v Německu postihla přes tisíc lidí  a nemocní se po pobytu v Německu objevili i v dalších zemích. Delegace vyjádřily účast s rodinami pozůstalých po obětech infekce a shodly se na potřebě rychle identifikovat zdroj nákazy, který stále nebyl spolehlivě prokázán.

Zelenina ze Španělska, ale i Nizozemí a Belgie podle zástupců zmíněných zemí zaznamenala výrazný propad prodeje a hrozí vážné ekonomické problémy pěstitelů, kteří nemohou prodat své výpěstky, přestože nebyla prokázána jejich zdravotní závadnost. Zvažuje se dokonce mimořádné zasedání rady pro zemědělství a rybářství, nejspíše ve chvíli, kdy budou k dispozici výsledky testů. "Je třeba co nejdříve určit původ kontaminace. Je to klíčové pro zabránění dalšímu šíření nemoci a pro obnovení důvěry spotřebitelů v nezávadnost zeleniny," řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, který vedl českou delegaci na jednání.


Diskuse k budoucnosti živočišné produkce ukázala shodu ohledně významu tohoto sektoru jak z hlediska zaměstnanosti a přidané hodnoty, tak i požadavku na kvalitu, bezpečnost potravin, welfare zvířat a ochranu životního prostředí. Reforma SZP by mela poskytnout podmínky pro zachování živočišné produkce v EU. Bude třeba vytvořit moderní nástroje, které pomohou zemědělcům zvýšit konkurenceschopnost, např. prostřednictvím investic do inovací či know-how, a překonat období kolísání cen a výpadku příjmů. Zároveň bude nezbytné propagovat při mezinárodních vyjednáváních vysoké standardy EU, aby evropští zemědělci nebyli znevýhodněni oproti dovozům ze zemí, kde nepanují tak přísné požadavky na produkci. Náměstek Chmiel k tomu konstatoval, že "Podle názoru ČR je živočišná výroba klíčovým sektorem pro naplňování cílů produkce potravin, ochrany životního prostředí či zaměstnanosti. Proto bychom měli v rámci EU pro všechny farmáře nastavit spravedlivé podmínky, které umožní rozvoj konkurenceschopné a tržně orientované produkce."

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.