Nový právní předpis platný od 9. 11. 2018
Nová vyhláška o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin
Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích
na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin.
Účelem nové právní úpravy je zejména zajištění transpozice:
-
směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES z 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin,
-
směrnice Komise 2010/59/EU z 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin, a
-
směrnice Komise (EU) 2016/1855 z 19. října 2016, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.
Extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin byla dosud upravena společně
s přídatnými látkami ve vyhlášce č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.
Tato vyhláška se zrušuje, protože část týkající se přídatných látek je duplicitní
s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 z 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách a část týkající se extrakčních rozpouštědel, nelze novelizovat vzhledem ke změně zákonného zmocnění v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích z Ministerstva zdravotnictví na Ministerstvo zemědělství.