Potraviny nejsou zdrojem, ani cestou přenosu koronaviru
Neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly pravděpodobným zdrojem či cestou přenosu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19.
Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z minulého týdne zkušenosti z předchozíchepidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS ukazují, virus se prostřednictvím potravin nepřenáší.
Možnost přenosu viru na povrchu předmětů (vč. potravin) z postižených oblastí
Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu.
Možnost přenos viru zvířaty
Podle Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by koronaviry přenášela domácí či hospodářská zvířata. Ta sice jsou pravděpodobným původním zdrojem těchto virů, ale v současné době se podle všech známých informací virus šíří pouze z člověka na člověka.
Doporučení
Při manipulaci se syrovým masem, vnitřnostmi a mlékem by se mělo zabránit kontaminaci tepelně neopracovaných potravin. Neměly by sekonzumovat tepelně neopracované potravinyživočišného původu.
Doporučení pro prodej nebalených potravin a gastroprovozovny