Potraviny nejsou zdrojem, ani cestou přenosu koronaviru

15. 3. 2020

Neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly pravděpodobným zdrojem či cestou přenosu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19.

Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z minulého týdne zkušenosti z předchozíchepidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS ukazují, virus se prostřednictvím potravin nepřenáší.

Možnost přenosu viru na povrchu předmětů (vč. potravin) z postižených oblastí

Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu. 

Možnost přenos viru zvířaty

Podle Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by koronaviry přenášela domácí či hospodářská zvířata. Ta sice jsou pravděpodobným původním zdrojem těchto virů, ale v současné době se podle všech známých informací virus šíří pouze z člověka na člověka.

Doporučení

Při manipulaci se syrovým masem, vnitřnostmi a mlékem by se mělo zabránit kontaminaci tepelně neopracovaných potravin. Neměly by sekonzumovat tepelně neopracované potravinyživočišného původu. 

Doporučení pro prodej nebalených potravin a gastroprovozovny

https://www.bezpecnostpotravin.cz/doporuceni-nrl-fcm-szu-pro-prodej-nebalenych-potravin-a-gastro-provozovny-po-dobu-vyhlasene-pandemie-covid-19.aspx

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.