Odstavec předpisu 309/2021 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 309/2021 Sb., o odběrech a chemických a biologických rozborech vzorků hnojiv
§ 7
§ 7
(1) Dílčí vzorky se odebírají náhodně z celé partie. Hmotnost nebo objem
odebraných dílčích vzorků je stejný.
(2) Partie tuhých výrobků nebalených nebo v obalech o hmotnosti obsahu přes
50 kg se rozdělí na stejné části a z každé se odebere nejméně 1 dílčí vzorek.
(3) Z balení tuhého výrobku o hmotnosti obsahu 50 kg a méně se odebere trubkovým
vzorkovačem dílčí vzorek nebo se získá opakovaným dělením celého obsahu balení na
děliči.
(4) Z kapalného výrobku se dílčí vzorek odebere po rozmíchání, z emulzí,
suspenzí a kašovitých směsí pouze z proudu tekoucího výrobku.
(5) Jestliže obsahuje souhrnný vzorek shluky, rozmačkají se odděleně a opět
se spojí se souhrnným vzorkem. Ke stanovení velikosti částic se použije původní souhrnný
vzorek.
(6) Při odběru vzorků pro stanovení mikrobiologických parametrů se odebírá
pět vzorků o hmotnosti 0,1 - 0,2 kg náhodně rozmístěných po vzorkovaném celku. Každý
takto odebraný vzorek pro mikrobiologický rozbor představuje konečný vzorek. Jednotlivé
konečné vzorky se nepromíchávají.
(7) Konečný vzorek se uchovává po dobu 12 měsíců od vyhotovení protokolu
o odběru vzorku v čistých, suchých, vlhkost nepropouštějících, vzduchotěsných a uzavíratelných
obalech vyrobených z materiálů, které neovlivní jejich kvalitu. U konečného vzorku
na mikrobiologickou analýzu se uzavíratelné obaly s konečným vzorkem bezprostředně
po uzavření vloží do termoboxů s chladicími vložkami. Konečné vzorky spotřebitelských
hnojiv o hmotnosti do 3 kg se uchovávají v originálním balení. K obalu konečného
vzorku se pevně připojuje označení s těmito údaji:
a) název výrobku,
b) jméno a příjmení inspektora,
c) datum a
d) číslo protokolu.
(8) Konečný vzorek uchovává Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
(dále jen "ústav"). Ústav ke každému konečnému vzorku vyhotovuje protokol o odběru
vzorku, který obsahuje tyto údaje:
a) název a adresu ústavu, kontrolní útvar,
b) jméno a příjmení inspektora,
c) identifikační údaje výrobce, dovozce nebo dodavatele,
d) název výrobku,
e) formy živin a jejich rozpustnost,
f) velikost, druh partie a číslo šarže,
g) režim uvádění výrobku do oběhu,
h) druh balení výrobku,
i) způsob skladování výrobku,
j) místo, adresu a datum odběru vzorku,
k) důležité skutečnosti zjištěné při odběru vzorku,
l) označení dokladů a ostatních materiálů a
m) číslo protokolu.
(9) Podrobnosti metod odběru a uchovávání vzorků ústav zveřejňuje na svých
internetových stránkách.