Odstavec předpisu 284/2021 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 284/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona
Čl.XVIII

Čl.XVIII
Zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění zákona č. 164/1993 Sb., zákona č. 275/1994 Sb., zákona č. 224/2003 Sb., zákona č. 189/2008 Sb., zákona č. 153/2011 Sb., zákona č. 350/2012 Sb., zákona č. 126/2016 Sb., zákona č. 459/2016 Sb., zákona č. 277/2019 Sb. a zákona č. 47/2020 Sb., se mění takto:
1. Na konci názvu zákona se doplňují slova "(autorizační zákon)".
2. V § 1 písm. d) se slova "(dále jen "Komora")" zrušují.
3. V § 4 odstavec 3 zní:
"(3) Autorizace uvedená v odstavci 2 písm. a) opravňuje vykonávat činnosti podle § 17 písm. b), c), e) až n) tohoto zákona. Autorizace uvedená v odstavci 2 písm. b) opravňuje vykonávat činnosti podle § 17 písm. a), b), g), h), m) a n) tohoto zákona. Autorizace uvedená v odstavci 2 písm. c) opravňuje vykonávat činnosti podle § 17 písm. d), g), h), l) až n) tohoto zákona. Podrobnosti o rozsahu působnosti v jednotlivých oborech stanoví autorizační řád vydaný Českou komorou architektů.".
4. V § 4 se odstavec 4 zrušuje.
5. V § 5 se doplňuje odstavec 4, který zní:
"(4) Podrobnosti o rozsahu působnosti v jednotlivých oborech stanoví autorizační řád vydaný Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.".
6. V § 7 odst. 1 úvodní části ustanovení se slovo "Komora" nahrazuje slovy "Česká komora architektů nebo Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (dále jen "Komora")".
7. V § 7 odst. 1 úvodní části ustanovení a v § 7 odst. 2 se za slovo "písemné" vkládají slova "nebo elektronické".
8. V § 11 odst. 1 úvodní části ustanovení se slovo "autorizaci" nahrazuje slovy "veškeré udělené autorizace".
9. V § 11 odst. 1 písm. a) se slova " , pro kterou jí byla autorizace udělena" nahrazují slovy "autorizované osoby".
10. V § 12 odst. 1 větě první se slova "vybraných činností a dalších odborných činností, pro které jí byla udělena autorizace" nahrazují slovy "veškerých odborných činností poskytovaných v souvislosti s udělenou autorizací, za porušení obecně závazných právních předpisů při výkonu takových činností a za porušení vnitřních předpisů Komory".
11. V § 17 písm. a) se slova "včetně územně plánovacích podkladů" nahrazují slovy "s výjimkou řešení územního systému ekologické stability".
12. V § 17 se za písmeno a) vkládá nové písmeno b), které zní:
"b) vypracovávat územní studii,".
Dosavadní písmena b) až l) se označují jako písmena c) až m).
13. V § 17 písmena c) a d) znějí:
"c) vypracovávat dokumentaci pro povolení stavby s výjimkou staveb inženýrských, dokumentaci pro rámcové povolení, dokumentaci pro povolení změny využití území a vypracovávat architektonicko- stavební řešení v příslušné části dokumentace pro provádění stavby,
d) vypracovávat dokumentaci zahradních a krajinářských úprav včetně příslušné územní studie a příslušné části územně plánovací dokumentace,".
14. V § 17 písm. e) se slova "projektové dokumentace" nahrazují slovy "dokumentace pro povolení".
15. V § 17 se za písmeno e) vkládá nové písmeno f), které zní:
"f) koordinovat vypracování projektové dokumentace,".
Dosavadní písmena f) až m) se označují jako písmena g) až n).
16. V § 17 písm. i) se slovo "projektovou" zrušuje.
17. V § 17 písm. j), v § 18 písm. j) a v § 19 písm. e) se slovo "autorský" nahrazuje slovy "dozor projektanta" a za slovo "dozor" se vkládá slovo "stavebníka".
18. V § 17 písmeno k) zní:
"k) odborně vést provádění jednoduché stavby nebo její změny v pozici stavbyvedoucího,".
19. V § 17 písm. m) a v § 18 písm. k) se slova "při územním, stavebním nebo kolaudačním řízení" nahrazují slovy "v řízení podle stavebního zákona".
20. V § 18 písm. a) se slova "dokumentaci pro vydání územního rozhodnutí a projektovou dokumentaci staveb (včetně příslušných územně plánovacích podkladů) s výjimkou těch" nahrazují slovy "dokumentaci pro povolení stavby s výjimkou", slovo "předpisů, 9)" se nahrazuje slovem "předpisů," a doplňují se slova "vypracovávat dokumentaci pro rámcové povolení, dokumentaci pro povolení změny využití území, dokumentaci pro provádění stavby a dokumentaci pro odstranění stavby,".
Poznámka pod čarou č. 9 se zrušuje.
21. V § 18 písm. b) se slova "projektové dokumentace" nahrazují slovy "dokumentace pro povolení".
22. V § 18 se za písmeno b) vkládá nové písmeno c), které zní:
"c) koordinovat vypracování projektové dokumentace,".
Dosavadní písmena c) až l) se označují jako písmena d) až m).
23. V § 18 písm. f) se za slovo "technické" vkládá slovo " , geotechnické".
24. V § 18 písmeno i) zní:
"i) odborně vést provádění stavby nebo její změny v pozici stavbyvedoucího,".
25. V § 18 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní:
"(2) Autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby, dopravní stavby, stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství, mosty a inženýrské konstrukce, technologická zařízení staveb, městské inženýrství nebo stavby pro plnění funkce lesa je v celém rozsahu stavby, příslušející oboru jeho autorizace, oprávněn vypracovávat všechny oborově vydělené části této dokumentace nebo projektové dokumentace, tedy části příslušející oborům technika prostředí staveb, statika a dynamika staveb, geotechnika a požární bezpečnost staveb. Zvláštní právní předpis upravující povinnosti autorizované osoby ani § 12 odst. 6 nejsou dotčeny.".
26. V § 19 písm. a) se slova "dokumentaci pro vydání územního rozhodnutí a" zrušují a slova "dokumentace pro vydání územního rozhodnutí nebo" se zrušují.
27. V § 19 písm. b) se za slovo "nebo" vkládají slova "projektové dokumentace zpracované".
28. V § 19 se za písmeno b) vkládá nové písmeno c), které zní:
"c) koordinovat vypracování projektové dokumentace,".
Dosavadní písmena c) až h) se označují jako písmena d) až i).
29. V § 19 písmeno e) zní:
"e) odborně vést provádění stavby nebo její změny v pozici stavbyvedoucího,".
30. V § 19 písm. h) se slova "při stavebním nebo kolaudačním řízení" nahrazují slovy "v řízení podle stavebního zákona".
31. V § 20 odst. 1 písm. b) se částka "50 000 Kčs" nahrazuje částkou "300 000 Kč".

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.