Odstavec předpisu 69/2016 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
§ 21
§ 21
Majonézy
(1) Pro účely této vyhlášky se majonézou rozumí studené ochucené omáčky obsahující
slepičí vaječné žloutky a získané emulgací jedlých rostlinných olejů ve vodné fázi
obsahující ocet a případně jiné okyselující přísady.
(2) Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost majonézy jsou uvedeny
v příloze č. 11 k této vyhlášce.
(3) Údaj o čistém množství se u polotuhých nebo polotekutých studených ochucených
omáček uvádí v jednotkách hmotnostních nebo objemových.
(4) Průměrným množstvím potraviny se rozumí hmotnost potraviny bez obalu
se zohledněním záporné hmotnostní nebo objemové odchylky podle přílohy č. 12 k této
vyhlášce.
(5) Majonéza se smí uvádět na trh pouze uzavřená v neprodyšných obalech a
uchovává se při nekolísavé teplotě prostředí od 0 °C do 15 °C.