Odstavec předpisu 34/2013 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 34/2013 Sb., o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů
§ 9
§ 9
(1) Výkon státního veterinárního dozoru a provádění prohlídek zahrnuje
a) audity správné hygienické praxe, které se zejména zaměřují na
1. kontrolu informací o potravinovém řetězci,
2. uspořádání a údržbu prostor a vybavení,
3.
hygienu před zahájením činnosti, při činnosti a po ní,
4. osobní hygienu,
5. školení
o hygieně a pracovních postupech,
6. hubení škůdců,
7. jakost vody,
8. kontrolu teploty,
9.
kontrolu potravin vstupujících do zařízení a opouštějících zařízení a kontrolu přiložených
dokladů,
b) audity postupů založené na analýze rizika a na analýze kritických
kontrolních bodů (HACCP), které zejména ověřují, zda produkty živočišného původu
z krokodýlů
1. splňují mikrobiologická kritéria stanovená v příloze k této vyhlášce,
2.
vyhovují požadavkům o reziduích, kontaminujících látkách a zakázaných látkách,
3.
neobsahují fyzikální zdroje rizika, například cizorodá tělesa,
c) úřední kontroly krokodýlího masa na jatkách a v bourárnách uvádějících
toto krokodýlí maso na trh, které se zejména zaměřují na
1. informace o potravinovém
řetězci,
2. prohlídky před porážkou,
3. dobré životní podmínky zvířat,
4. prohlídky
po porážce,
5. vedlejší produkty živočišného původu,
6. laboratorní testy,
d) zvláštní úkoly pro audity vymezené v přílohách nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004.
(2) Úřední veterinární lékař při výkonu státního dozoru a při provádění
prohlídek postupuje podle přílohy I oddílu I nařízení Evropského parlamentu a Rady
(ES) č. 854/2004, přičemž zejména
a) ověřuje, zda provozovatel podniku, závodu nebo jiného zařízení,
v němž se porážejí krokodýli a získávají, vyrábějí, zpracovávají, ošetřují, balí,
skladují, přepravují a uvádějí do oběhu živočišné produkty pocházející z krokodýlů
u vedlejších produktů živočišného původu soustavně dodržuje vlastní postupy týkající
se sběru, přepravy, skladování, manipulace, zpracování a jejich používání nebo likvidace,
včetně specifikovaného rizikového materiálu, za něž je provozovatel odpovědný,
b) kontroluje, zda postupy provozovatele v maximální míře zaručují,
že krokodýlí maso
1. nevykazuje patologické odchylky a změny, nebo
2. není znečištěno
fekáliemi nebo jinými nečistotami,
c) před porážkou a po porážce kontroluje a analyzuje příslušné informace
ze záznamů hospodářství, ze kterého zvířata určená k porážce pocházejí.