Odstavec předpisu 369/2009 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 369/2009 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Příl.8
Příloha 8
Požadavky na množitelské porosty a osivo
zelenin
Část I Přehled druhů
Tabulka 1 ----------------------------- ------------------------------------------------------- Český název Latinský název ----------------------------- ------------------------------------------------------- Artyčok Cynara cardunculus L. Bob zahradní Vicia faba L. (partim) Brokolice Brassica oleracea L. Celer bulvový Apium graveolens L. Celer řapíkatý Cibule Allium cepa L. Echalion - skupina Cepa Cibule sečka Allium fistulosum L. Čekanka hlávková Cichorium intybus L. Čekanka pro puky Čekanka průmyslová Černý kořen Scorzonera hispanica L. Česnek Allium sativum L. Endivie kadeřavá Cichorium endivia L. Eskariol Fazol obecný keříčkový Phaseolus vulgaris L. Fazol obecný pnoucí Fazol šarlatový Phaseolus coccineus L. Fenykl Foeniculum vulgare Mill. Hrách dřeňový Pisum sativum L. (partim) Hrách kulatosemenný Hrách cukrový Chilli Capsicum annuum L. Chřest Asparagus officinalis L. Kadeřávek Brassica oleracea L. Kapusta hlávková Brassica oleracea L. Kapusta růžičková Brassica oleracea L. Karda Cynara cardunculus L. Kedluben Brassica oleracea L. Kerblík Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Kozlíček polníček Valerianella locusta (L.) Laterr. Kukuřice cukrová Zea mays L. (partim) Kukuřice pukancová Květák Brassica oleracea L. Lilek vejcoplodý Solanum melongena L. Mangold Beta vulgaris L. Meloun cukrový Cucumis melo L. Meloun vodní Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Mrkev Daucus carota L. Mrkev krmná Okurka salátová Cucumis sativus L. Okurka nakládačka Paprika Capsicum annuum L. Pažitka Allium schoenoprasum L. Petržel Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill Pór Allium porrum L. Rajče Lycopersicon esculentum Mill. Reveň Rheum rhabarbarum L. Ředkvička Raphanus sativus L. Ředkev
Řepa salátová Beta vulgaris L.
Salát Lactuca sativa L. Šalotka Allium cepa L. - skupina Aggregatum Špenát Spinacia oleracea L. Tykev obecná Cucurbita pepo L. Tykev velkoplodá Cucurbita maxima Duchesne Vodnice Brassica rapa L. Zelí hlávkové bílé Brassica oleracea L. Zelí hlávkové červené Brassica oleracea L. Zelí pekingské Brassica rapa L. Anýz vonný*) Pimpinella anisum L.
Čtyřboč (špenát Tetragonia tetragonoides (Pall.) Kuntze novozélandský) *)
Kopr vonný*) Anethum graveolens L. Koriandr setý*) Coriandrum sativum L. Majoránka zahradní*) Origanum majorana L. Pastinák setý*) Pastinaca sativa L. Řeřicha setá*) Lepidium sativum L.
Tykev fíkolistá*) Cucurbita ficifolia Bouché Zelí čínské*) Brassica rapa L.
----------------------------- ------------------------------------------------------- *) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
Část II Specifikace kategorií rozmnožovacího
materiálu a
nejvyšší povolený počet generací
Oddíl 1 Povolené kategorie a generace
Tabulka 2 ---------------------------------- ------------------------------------------------------------------- Druh Rozmnožovací materiál Základní Certifikovaný Standardní předstupňů RM RM osivo ----------------------- ------------ --------------- ------------- SE 1 SE 2 E C S ---------------------------------- ------------------------------------------------------------------- Artyčok x x x x x Bob zahradní x x x x x Brokolice x x x x x Celer bulvový x x x x x Celer řapíkatý Cibule x x x x x Echalion Cibule sečka x x x x x Čekanka průmyslová x x x x Čekanka hlávková x x x x x Čekanka pro puky Černý kořen x x x x x Česnek x x x x x Endivie kadeřavá x x x x x Eskariol Fazol obecný keříčkový x x x x x Fazol obecný pnoucí Fazol šarlatový x x x x x Fenykl x x x x x Hrách dřeňový x x x x x Hrách kulatosemenný Hrách cukrový Chilli x x x x x Chřest x x x x x Kadeřávek x x x x x Kapusta hlávková x x x x x Kapusta růžičková x x x x x Karda x x x x x Kedluben x x x x x Kerblík x x x x x Kozlíček polníček x x x x x Kukuřice cukrová x x x x x Kukuřice pukancová Květák x x x x x Lilek vejcoplodý x x x x x Mangold x x x x x Meloun cukrový x x x x x Meloun vodní x x x x x Mrkev x x x x x Mrkev krmná Okurka salátová x x x x x Okurka nakládačka Paprika x x x x x Pažitka x x x x x Petržel x x x x x Pór x x x x x Rajče x x x x x Reveň x x x x x Ředkvička x x x x x Ředkev
Řepa salátová x x x x x
Salát x x x x x Šalotka x x x x x Špenát x x x x x Tykev obecná x x x x x Tykev velkoplodá x x x x x Vodnice x x x x x Zelí hlávkové bílé x x x x x Zelí hlávkové červené x x x x x Zelí pekingské x x x x x Anýz vonný x x x x x Čtyřboč (špenát novozélandský) x x x x x Kopr vonný x x x x x Koriandr setý x x x x x Majoránka zahradní x x x x x Pastinák setý x x x x x Řeřicha setá x x x x x Tykev fíkolistá x x x x x Zelí čínské x x x x x ---------------------------------- -------------------------------------------------------------------
Část III Požadavky na vlastnosti množitelských
porostů
Oddíl 1 Předplodiny, počet a termíny přehlídek
Tabulka 3.1a ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- Porosty nemohou být zakládány na Skupina zelenin, Kategorie pozemcích, na kterých byly rod, druh v předcházejícím období pěstovány: ----------------------------------------- počet roků předplodiny ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- zeleniny rodu SE, E, C 4 rod Brassica Brassica včetně linií a hybridů ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- zeleniny čeledi Apiaceae SE, E, C 3 čeleď Apiaceae (okoličnaté) ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- čekanka, endivie SE, E, C 3 tentýž nebo jiný druh rodu Cichorium ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- hrách a fazol SE, E, C 4 čeleď Fabaceae ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- rajče SE, E, C 3 rajče včetně linií a hybridů ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- řepa, mangold SE, E, C 5 rod Beta ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- ředkvička, ředkev SE, E, C 3 rod Raphanus ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- salát, špenát SE, E, C 2 tentýž nebo příbuzný botanický druh ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- ostatní druhy zelenin SE, E, C 1 tentýž nebo příbuzný včetně linií a hybridů botanický druh ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- kořeninové rostliny SE, E, C 3 tentýž nebo příbuzný botanický druh ------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
Tabulka 3.1b ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- Skupina zelenin, rod, druh První Druhá přehlídka přehlídka -------------------------- ---------------------------------------- ve fázi ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- po vytřídění sazeček u sazečky všech dvouletých druhů technologické zralosti kořen.druhů a cibule, po selekci u brukvovitých ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- semenice všech dvouletých druhů kvetení ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- chřest, lilek a rajče technologické zralosti ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- kořeninové rostliny, kozlíček technologické zralosti kvetení polníček, řeřicha setá a reveň ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- hrách, fazol, meloun, okurky, kvetení technologické zralosti paprika a tykev ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- kukuřice cukrová a pukancová před kvetením kvetení ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------- ostatní jednoleté druhy technologické zralosti kvetení ------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
Oddíl 2 Minimální izolační vzdálenosti množitelských
porostů
Tabulka 3.2.1 ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- Druh SE, E C ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- 500 m 300 m anýz, fenykl, koriandr od porostu jiné odrůdy téhož druhu 300 m 100 m od planých rostlin téhož druhu ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- brokolice, kedluben, 1000 m 600 m kadeřávek, kapusta, květák, zelí od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy - od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Brassica oleracea L. 500 m 300 m od ostatních zdrojů pylu rodu Brassica náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- celer a petržel 500 m 300 m cibule, echalion, pažitka, pór (semenice) od jiné odrůdy téhož druhu ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- čekanka, endivie, 1 000 m 1 000 m eskariol od jiných druhů nebo poddruhů téhož rodu 600 m 300 m od jiné odrůdy sledovaného druhu 300 m 100 m od plané čekanky ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- zelí pekingské, vodnice 1 000 m 600 m od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy - od sebe navzájem, od jiné odrůdy, od tuřínu, řepky a řepice ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- kukuřice cukrová a 500 m 300 m pukancová od jiného prášícího zdroje kukuřice ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- 500 m 300 m mrkev (včetně krmné) od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve1) 300 m 100 m od mrkve lesní - mrkvouse2) ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- okurka, meloun, tykev 1000 m 700m od jiné formy nebo odrůdy téhož druhu ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- pastinák 500 m 300 m od jiné odrůdy téhož druhu 300 m 100 m od kvetoucího planého pastináku ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- paprika, chilli 500 m 300 m mezi odrůdami pálivými a nepálivými a mezi zeleninovými a kořeninovými 300 m 200 m od jiné odrůdy ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- ředkev, ředkvička 500 m 300m od jiné odrůdy 300 m 100m od kvetoucí ohnice polní 2) ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- řepa, mangold 1 000 m 600m od odrůdy stejného poddruhu patřící k jiné skupině odrůd3) 600 m 300 m od odrůdy stejného poddruhu patřící ke stejné skupině odrůd3) 1 000 m 1 000 m od jakéhokoli zdroje pylu rodu Beta neuvedeného výše ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- salát 500 m 300 m od jiné odrůdy 50 m 50 m od kvetoucí lociky kompasové ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- špenát 1000 m 600 m od jiné odrůdy ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- hrách izolace k zamezení mechanické příměsi během sklizně: 2 m ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- ostatní druhy zelenin 500 m 300 m od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy 300 m 100 m od ostatních zdrojů pylu náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem ------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
1) C
- ve vzdálenosti
od 250 m se mohou takové rostliny
ojediněle vyskytovat.
2) Do 50 m ojediněle, nad
50 m 10 rostlin
na 10 m
2
.3) Zařazení odrůd mangoldu
a řepy salátové
do skupin uvádí
tabulky 3.2.2 a 3.2.3.
Další požadavky:
- každý množitelský porost zelenin a kořeninových
rostlin je
po celou dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou
nejméně 1 m širokou,
- od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny
v tabulce
3.2.1, se mohou ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je
stanovena izolace,
- v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí
vyskytovat plevelné rostliny, od nichž tabulka 3.2.1 stanoví
izolační vzdálenost k zamezení nežádoucímu opylení,
- izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou
izolací dostatečně zabraňující přenosu pylu.
Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin
podle
morfologických znaků:
Beta vulgaris L. var. vulgaris, mangold:Tabulka 3.2.2 -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Skupina Znaky -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- 1 Bílý řapík a světle zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 2 Bílý řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 3 Zelený řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 4 Růžový řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel 5 Červený řapík a listová čepel s anthokyanovým zbarvením -------------- -----------------------------------------------------------------------------------Beta vulgaris L. var. conditiva Alef., řepa salátová:Tabulka 3.2.3 -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Skupina Znaky -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- 1 Příčně úzce elipsovitý nebo příčně elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 2 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy bílá 3 Kruhovitý nebo široce eliptický tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy žlutá 4 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 5 Úzce oválný tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 6 Úzce trojúhelníkovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová -------------- -----------------------------------------------------------------------------------
Oddíl 3 Čistota druhu a čistota odrůdy
1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost.
2) Výskyt škodlivých organizmů snižujících následně osivovou
hodnotu musí být v co nejnižší míře.
Část IV
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů u druhů
zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci
a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- Pozemek pro množitelský
porost musí být prost
všech volně
rostoucích rostlin, které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo
kontaminovat množené osivo:
o chorobami, přenosnými osivem, nebo
o svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného
osiva.
- Musí být zamezeno přenosu půdních patogenů
na sklizené
osivo.
- Množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné
fázi nebo
fázích vývoje nejméně jednou.
- Požadavky na izolační vzdálenosti - minimální
vzdálenosti
od všech zdrojů nežádoucího pylu a chorob přenosných osivem
(včetně virových chorob přenosných osivem a divoce rostoucích
rostlin, které mohou být zdrojem chorob):
---------------------------------------------------------------- --------------------------------- Druh Minimální vzdálenost1)2) --------------------------------- SE, E C ---------------------------------------------------------------- --------------------------------- druhy rodů Beta a Brassica - od zdrojů cizího pylu, který může 1 000 m 600 m způsobit značné zhoršení odrůdy ---------------------------------------------------------------- --------------------------------- druhy rodů Beta a Brassica - od ostatních zdrojů cizího pylu 500 m 300 m ovlivňujícího odrůdu ---------------------------------------------------------------- --------------------------------- všechny ostatní cizosprašné druhy - od zdrojů cizího pylu, 500 m 300 m který může způsobit značné zhoršení odrůdy ---------------------------------------------------------------- --------------------------------- všechny ostatní cizosprašné druhy - od ostatních zdrojů cizího 300 m 100 m pylu ovlivňujícího odrůdu ---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
1) Uvedené vzdálenosti nemusí
být dodrženy,
existuje-li
dostatečná ochrana proti nežádoucímu cizosprášení a proti
přenosu chorob přenosných osivem.
2) Uvedené vzdálenosti se vztahují na ostatní množitelské
porosty a na běžné pěstební porosty kvetoucí ve stejné době
jako sledovaný množitelský porost.
- Certifikace
je podmíněna kontrolou druhové
a odrůdové
pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
- Porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a
odrůdovou
čistotu.
- Osivo používané k množení musí být v rámci možností
bez
škůdců a chorob. Zdravotní stav osiva je kontrolován před setím
a v případě potřeby je osivo namořeno.
- Výskyt chorob přenosných osivem musí být v porostu
na co
nejnižší úrovni.
Část V Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího
materiálu
Oddíl 1 Výčet a rozsah úředních zkoušek potřebných ke zjištění vlastností rozmnožovacího
materiálu
Oddíl 2 Požadavky na vlastnosti osiva
Tabulka 5.2 ---------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- Druh Kategorie osiva Vlhkost Klíčivost Čistota Příměs Hmotnost nejvýše nejméně nejméně semen laboratorního % % % jiných vzorku v gramech 1) 3) rostlinných druhů % ---------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- 1 2 3 4 5 6 7 ---------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- artyčok SE,E 10,0 65 96,0 0,5 900 karda C,S bob zahradní SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S brokolice, kadeřávek SE,E 10,0 75 97,0 1,0 100 C,S celer SE,E 13,0 70 97,0 1,0 25 C,S cibule SE,E 13,0 70 97,0 0,5 80 šalotka C,S echalion cibule sečka SE,E 13,0 65 97,0 0,5 50 C,S čekanka průmyslová SE,E 14,0 80 97,0 1,0 50 C čekanka SE,E 14,0 65 95,0 1,5 50 pro puky C,S čekanka hlávková černý kořen SE,E 13,0 70 95,0 1,0 300 C,S česnek SE,E 13,0 65 97,0 0,5 20 C,S endivie kadeřavá SE,E 13,0 65 95,0 1,0 40 eskariol C,S fazol obecný SE,E 16,0 75 98,0 0,1 1000 C,S fazol šarlatový SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S fenykl SE,E 12,0 70 96,0 1,0 180 C,S hrách SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S chřest SE,E 13,0 70 96,0 0,5 1000 C,S kapusta, kedluben, SE,E 10,0 75 97,0 1,0 100 zelí hlávkové C,S zelí pekingské SE,E 10,0 75 97,0 1,0 70 C,S kerblík SE,E 13,0 70 96,0 1,0 60 C,S kozlíček polníček SE,E 13,0 65 95,0 1,0 70 C,S kukuřice cukrová SE,E 14,0 85 4) 98,0 0,1 1000 a pukancová C,S květák SE,E 10,0 70 97,0 1,0 100 C,S lilek vejcoplodý SE,E 12,0 65 96,0 0,5 150 C,S mangold SE,E 15,0 70 97,0 0,5 500 C,S meloun vodní SE,E 13,0 75 98,0 0,1 1000 C,S meloun cukrový SE,E 13,0 75 98,0 0,1 150 C,S mrkev SE,E 13,0 65 95,0 1,0 30 včetně krmné C,S okurka SE,E 13,0 80 98,0 0,1 150 C,S paprika, chilli SE,E 13,0 65 97,0 0,5 150 C,S pažitka SE,E 13,0 65 97,0 0,5 30 C,S petržel SE,E 13,0 65 97,0 1,0 40 C,S pór SE,E 13,0 65 97,0 0,5 70 C,S rajče SE,E 13,0 75 97,0 0,5 20 C,S reveň SE,E 13,0 70 97,0 0,5 450 C,S ředkev, ředkvička SE,E 10,0 70 97,0 1,0 300 C,S řepa salátová kromě SE,E 15,0 70 97,0 0,5 500 „Cheltenham beet“ C,S řepa salátová SE,E 15,0 50 97,0 0,5 500 „Cheltenham beet “ C,S salát SE,E 13,0 75 95,0 0,5 30 C,S špenát SE,E 13,0 75 97,0 1,0 250 C,S tykev obecná SE,E 13,0 75 98,0 0,1 1000 C,S tykev SE,E 13,0 80 98,0 0,1 1000 velkoplodá C,S vodnice SE,E 10,0 80 97,0 1,0 70 C,S anýz vonný SE,E 13,0 65 98,0 0,5 70 C,S 95,0 1,0 čtyřboč (špenát SE,E 13,0 80 2) 99,0 0,5 1000 novozélandský) C,S 97,0 1,0 kopr vonný SE,E 13,0 55 97,0 0,5 40 C,S 95,0 1,0 koriandr setý SE,E 13,0 70 99,0 0,5 400 C,S 97,0 1,0 majoránka zahradní SE,E 13,0 60 96,0 0,5 25 C,S 93,0 1,0 pastinák setý SE,E 13,0 70 97,0 0,5 100 C,S 95,0 1,0 řeřicha setá SE,E 13,0 80 98,0 0,5 60 C,S 96,0 1,0 tykev fíkolistá SE,E 13,0 75 98,0 0,1 350 C,S zelí čínské SE,E 13,0 75 98,0 0,5 70 C,S 97,0 1,0 ---------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
1) Vlhkost osiva zelenin se stanovuje pouze na vyžádání.
2) Průměrný počet klíčenců na 100 plodů.
3) Osivo musí svým vzhledem odpovídat čištěnému osivu.
4) U super sladkých typů kukuřice cukrové je požadovaná
minimální klíčivost snížena na
80 %. Úřední návěska nebo návěska dodavatele musí v takovém
případě obsahovat text „Klíčivost nejméně 80 %“
Další požadavky:
- odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikovaný
rozmnožovací materiál a standardní osivo je následně
kontrolována ve vegetačních zkouškách,
- mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů uvádí tabulka
5.3.
Oddíl 3 Mezní hodnoty výskytu škodlivých
organismů
Tabulka 5.3 ------------------------------------------------------------------------- --------------------------- Plodina Škodlivý organismus Kategorie Nejvyšší povolený výskyt ------------------------------------------------------------------------- --------------------------- Fazol obecný Colletotrichum lindemuthianum (Sacc. et Magn.) Scribn. SE, E, C 1 % Xanthomonas campetris pv. phaseoli (Smith) Dye. 0 % ------------------------------------------------------------------------- --------------------------- Salát Botrytis spp. SE, E, C 10 % Virus salátové mozaiky SE, E, C 1 % ------------------------------------------------------------------------- --------------------------- Rajče Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) SE, E, C 0 % Davis et al. Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Doidge) Dye SE, E, C 0 % ------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
Osivo luskových zelenin nesmí být napadeno
následujícími
škůdci:
Acanthoscelides
obtectus Say
Bruchus affinis
Frölich
Bruchus atomarius
(Linnaerus)
Bruchus pisorum
(Linnaerus)
Bruchus rufimanus
Boheman
Část VI Návěska
Úřední návěska osiva zelenin kategorie
rozmnožovací materiál
předstupňů nebo šlechtitelský rozmnožovací materiál obsahuje
následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich
zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- označení kategorie „rozmnožovací materiál předstupňů“
nebo
„šlechtitelský rozmnožovací materiál“
- generace po šlechtitelském rozmnožovacím materiálu
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě,
že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků
pro účely
uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno- (měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- název a adresa dodavatele
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Úřední návěska osiva zelenin kategorie
základní rozmnožovací
materiál nebo certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje
následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich
zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- u hybridních odrůd nebo inbredních linií:
- pro základní osivo, u něhož hybrid nebo
inbrední linie,
ke
které základní osivo patří, jsou zapsány ve společném
katalogu:
název komponentu, pod kterým byl úředně povolen,
s odkazem na výslednou odrůdu nebo bez něj, doplněný
v případě hybridu nebo množitelské linie, které jsou
určeny výhradně k použití jako komponenty pro výsledné
odrůdy, slovem „komponent“,
- pro základní osivo v ostatních případech:
název komponentu, ke kterému základní osivo patří a
který může být vyznačen kódem, s odkazem na výslednou
odrůdu, s uvedením jeho funkce (otcovský nebo mateřský
komponent) nebo bez něj a doplněný slovem „komponent“,
- pro certifikované osivo:
název odrůdy, ke které osivo patří, doplněný slovem
„hybrid“
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v
případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků
pro účely
uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno-(měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- název a adresa dodavatele
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
- přezkoušeno (měsíc a rok) v případě, že byla přezkoušena
alespoň klíčivost
Návěska dodavatele nebo nápis na balení osiva zelenin
kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení
klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v
případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností
- spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec
hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o
geneticky modifikovanou odrůdu
Část VII Malé balení
Oddíl 1 Nejvyšší povolená hmotnost malého
balení osiva
zelenin
Tabulka 7.1 -------------------------------------------------------------- ------------------- Druhy Nejvyšší hmotnost rozmnožovacího materiálu (bez aditiv) v kg -------------------------------------------------------------- ------------------- 1. luskové zeleniny 5,0 -------------------------------------------------------------- ------------------- 2. cibule, echalion, kerblík, chřest, mangold, řepa 0,5 salátová, vodnice, meloun vodní, tykev velkoplodá, tykev obecná, mrkev, ředkev, ředkvička, černý kořen, špenát, kozlíček polníček -------------------------------------------------------------- ------------------- 3. ostatní druhy 0,1 -------------------------------------------------------------- -------------------
Oddíl 2 Označování malého balení
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin
kategorie certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje
následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení
klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že
je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na
ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady,
uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva
nebo klubíček a celkovou hmotností
- slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec
hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin
kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení
klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že
je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na
ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady,
uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva
nebo klubíček a celkovou hmotností
- slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec
hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva směsi
standardních osiv odrůd jednoho druhu zeleniny obsahuje
následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- rok uzavření vyjádřený slovy: „uzavřeno v roce ... (rok)“
nebo rok posledního odběru vzorků pro účely poslední zkoušky
klíčivosti vyjádřený slovy: „vzorkováno v roce ... (rok)“
- slova „směs odrůd ... (název druhu)“
- názvy odrůd a podíly jednotlivých odrůd vyjádřené čistou
hmotností nebo počtem semen
- kategorie
- číslo partie
- čistou nebo hrubou hmotnost nebo počet semen, v případě,
že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na
ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady,
uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva
nebo klubíček a celkovou hmotností
- případně slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.“