Odstavec předpisu 128/2009 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty
§ 1
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské
unie1) (dále jen „předpisy Evropské unie“)
a) veterinární podmínky uvolňování živočišných produktů do oběhu,
b) veterinární a hygienické požadavky na některé podniky, závody a jiná
zařízení, v nichž se zachází s potravinami2) (dále jen „potravinářský podnik“), a
technické podmínky jejich konstrukce, uspořádání a vybavení,
c) jakým postupem a podle jakých kritérií mohou orgány veterinární správy
přizpůsobit bez ohrožení hygieny výroby veterinární a hygienické požadavky předpisů
Evropské unie pro potravinářské podniky,
d) které potravinářské podniky se považují za podniky s malým objemem výroby
a které potravinářské podniky se považují za podniky provozující maloobchodní činnost,
e) veterinární a hygienické požadavky na potraviny vyráběné a zpracovávané
v potravinářských podnicích, na něž se vztahují ustanovení této vyhlášky3), a na
zacházení s nimi,
f) obsahové náležitosti žádosti o přizpůsobení veterinárních a hygienických
požadavků (dále jen „přizpůsobení požadavků“) pro potravinářské podniky.
(2) Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu
a Rady 98/34/ES ze dne 22. června 1998 o postupu poskytování informací v oblasti
technických norem a předpisů a pravidel pro služby informační společnosti, ve znění
směrnice 98/48/ES.
(3) Tato vyhláška se nevztahuje na prodej malých množství vlastních produktů
prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli a na jejich dodávání do místní maloobchodní
prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele4).
1) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002,
kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský
úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy, týkající se bezpečnosti potravin,
v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29.
dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
(ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla
pro potraviny živočišného původu, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu
a Rady (ES) č. 854/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla
pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě,
v platném znění.
2) Čl. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002.
3) Čl. 1 odst. 5 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
4) Čl. 1 odst. 2 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004.
Čl. 1 odst. 3 písm. c) až e) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.