Odstavec předpisu 128/2009 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty
§ 5
§ 5
(1) Za potravinářský podnik s malým objemem výroby se považuje podnik,
který splňuje podmínky stanovené tímto ustanovením; těmto podnikům mohou být povoleny
výjimky z některých strukturálních požadavků, které jsou stanoveny v příloze III
k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, a to
a) jatkám, v nichž je poráženo nejvýše 20 velkých dobytčích jednotek
týdně a nejvýše 1 000 velkých dobytčích jednotek ročně, že nemusí mít vhodné a hygienické
stáje, ani předporážkové ustájení uvedené v oddílu I kapitole II odstavci 1 písm.
a), pokud jsou zvířata po přemístění na jatky převedena přímo do prostoru porážky,
b) jatkám, v nichž je poráženo nejvýše 20 velkých dobytčích jednotek
týdně a nejvýše 1 000 velkých dobytčích jednotek ročně, že nemusí mít samostatný
prostor s vhodným zařízením pro čištění, mytí a dezinfekci dopravních prostředků
určených k přepravě zvířat uvedený v oddílu I kapitole II odstavci 6, jestliže jsou
jatečná zvířata přepravována na jatky přímo z hospodářství chovatelem nebo dopravcem,
pokud tento chovatel nebo dopravce mají k dispozici vlastní nebo jiné takové zařízení
odpovídající hygienickým požadavkům,
c) potravinářskému podniku s jatkami, v němž se bourá nejvýše 5 tun masa
týdně, že nemusí mít zvláštní prostory na bourání masa uvedené v oddílu I kapitole
III odstavci 3, pokud jsou v porážecím prostoru, který slouží také k bourání masa,
prováděny příslušné činnosti časově odděleně,
d) jatkám, které nemají uzamykatelné zařízení vyhrazené pro porážená
nemocná zvířata nebo zvířata podezřelá z nákazy, že nemusí zařízení použité pro porážku
takových zvířat vyčistit, umýt a dezinfikovat pod úředním dohledem před zahájením
porážky jiných zvířat podle oddílu I kapitoly IV odstavce 20, pokud se čištění a
dezinfekce tohoto zařízení provádějí v souladu se sanitačním řádem jatek a úřední
veterinární lékař nebo úřední veterinární asistent kontrolují výsledky tohoto čištění
před opětovným zahájením porážení,
e) jatkám, že nemusí mít uzamykatelné zařízení pro chladírenské skladování
pozastaveného masa uvedené v oddílu I kapitole II odstavci 5 a mohou skladovat toto
maso spolu s ostatním masem v jednom chladírenském prostoru, pokud se nejedná o maso
ze zvířete podezřelého z nákazy, toto maso je uloženo tak, aby nemohlo nepříznivě
ovlivňovat jiné maso, a byla přijata organizační opatření, která zabraňují nesprávnému
použití tohoto masa,
f) drůbežím jatkám, v nichž je poráženo nejvýše 1 000 kusů krůt, hus
nebo kachen týdně a nejvýše 50 000 kusů krůt, hus nebo kachen ročně, a drůbežím jatkám,
v nichž je poráženo nejvýše 3 000 kusů ostatní drůbeže týdně a nejvýše 150 000 kusů
ostatní drůbeže ročně, že nemusí mít uzamykatelné zařízení pro chladírenské skladování
pozastaveného masa uvedené v oddílu II kapitole II odstavci 5 a mohou skladovat toto
maso spolu s ostatním masem v jednom chladírenském prostoru, pokud se nejedná o maso
drůbeže podezřelé z nákazy, toto maso je uloženo tak, aby nemohlo nepříznivě ovlivňovat
jiné maso, a byla přijata organizační opatření, která zabraňují nesprávnému použití
tohoto masa,
g) potravinářskému podniku s drůbežími jatkami, v nichž se porcují nejvýše
2 tuny masa týdně, že nemusí mít zvláštní prostory na porcování masa uvedené v oddílu
II kapitole III odstavci 1 písm. c), pokud jsou v porážecím prostoru, který slouží
také k porcování masa, prováděny příslušné činnosti časově odděleně.
(2) Pro účely této vyhlášky se za jednu velkou dobytčí jednotku považuje
1 kus dospělého skotu nebo dospělý lichokopytník o živé hmotnosti nad 500 kg. V případě
jiných domácích kopytníků je třeba provést přepočet podle následujících kritérií:
Počet velkých Druh zvířete: dobytčích jednotek:
1 kus ostatního skotu .............................................. 0,50,
chovná prasnice nebo chovný kanec o živé hmotnosti nad 50 kg ......................................... 0,50,
jiné prase ......................................................... 0,30,
ovce nebo koza...................................................... 0,15,
sele, jehně nebo kůzle o živé hmotnosti nepřevyšující 15 kg ................................................ 0,05.
(3) Při používání přepočtů uvedených v odstavci 2 na zvěř ve farmovém chovu
se tato zvěř posuzuje se zřetelem na zvířata podobných druhů.