Odstavec předpisu 356/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 356/2008 Sb., kterou se provádí zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů
Příl.12
Příloha 12
BIOLOGICKÉ ZKOUŠENÍ
1. Výklad pojmů
1.1. základní biologické zkoušení je zkoušení krmiv formou
biologické testace, bilanční zkoušky nebo krmné zkoušky,
1.2. zkoušení jakosti živočišných produktů je stanovení
jejich rozhodujících jakostních znaků a vlastností pro
další zpracování a prodej,
1.3. zkoušení bezpečnosti užití krmiva je soubor zkoušek
a
testů, jejichž výsledky rozhodují o vlivu krmiva na zdraví
zvířat a lidí a na životní prostředí (dále jen "zkoušení
bezpečnosti"),
1.4. kontrolní skupina zvířat je soubor zvířat vybraných
na
základě stanovených kriterií pro provádění základního
biologického zkoušení,
1.5. pokusná skupina zvířat je soubor zvířat vybraných
na
základě stanovených kriterií, jimž je podáváno zkoušené
krmivo nebo doplňková látka,
1.6. cílová zvířata jsou hospodářská zvířata, jejichž
produkty jsou určeny k přímé konzumaci nebo k zpracování na
potravinářské výrobky (dále jen "živočišné produkty"),
1.7. laboratorní zvířata jsou zvířata, která jsou používána
při zkoušení bezpečnosti a v bilanční zkoušce; při
manipulaci s nimi jsou vytvářeny podmínky a navozovány
procesy, které v přirozených podmínkách neexistují,
1.8. konzervační látky jsou látky přidávané ke krmivu
za
účelem ovlivnění fermentačního procesu u statkových
objemných krmiv nebo průběhu skladování krmiv,
1.9. fermentační proces je proces vyvolaný za účelem
uchování statkových objemných krmiv,
1.10 produkční účinnost krmiva je komplexní účinek krmiva
u
zvířat chovaných za standardních podmínek; vyjadřuje se
množstvím krmiva spotřebovaného na jednotku produkce.
1.11 zkoušením účinnosti doplňkových látek určených
ke
konzervaci krmiv je zkoušení konzervačních účinků doplňkové
látky na průběh konzervace a kvalitu krmiva (dále jen
"zkoušení konzervační účinnosti"),
1.12 monografie je souhrn výsledků biologického zkoušení
doplňkových látek zpracovaný podle stanovených kriterií a
doplňující souhrnnou dokumentaci,
2. Základní biologické
zkoušení
2.1. Základním biologickým zkoušením se zjišťuje vliv
krmiva na růst zvířat, na produkci a kvalitu živočišného
výrobku, na produkční účinnost krmiva, na stravitelnost
živin a vliv dalšího případného specifického účinku na
zhodnocení krmiva apod. Provádí se u krmiv a dalších látek
neovlivňujících přímo produkční účinnost krmiv formou
biologické testace, bilanční zkoušky nebo krmné zkoušky.
2.2. Biologická testace a krmná zkouška se provádí formou
srovnávacích pokusů pokusné skupiny příslušného druhu a
kategorie zvířat ve srovnání s kontrolní skupinou zvířat
stejného druhu a kategorie a na stanoveném minimálním počtu
zvířat v pokusných a kontrolních skupinách, jejichž
vyrovnanost byla statisticky ověřena.
2.3. Bilanční zkouška se provádí na cílových nebo
laboratorních zvířatech za podmínek stanovených jiným
právním předpisem1).
2.4. Metody a technické parametry na provádění základního
biologického zkoušení pro jednotlivé druhy a kategorie
zvířat jsou uvedeny v příloze č. 13.
3. Zkoušení jakosti
živočišných produktů
4.1. Zkoušením jakosti živočišných produktů se zjišťují
vlastnosti produktů, zejména masa, vajec nebo mléka
pokusných skupin zvířat, která byla krmena zkoušeným
krmivem, doplňkovou látkou nebo premixem.
4.2. Zkoušení jakosti živočišných produktů je součástí
základního biologického zkoušení a zkoušení konzervační
účinnosti.
4.3. Živočišné produkty získané od zvířat pokusných skupin
se srovnávají s vlastnostmi živočišných produktů
kontrolních skupin zvířat, která nebyla krmena zkoušeným
krmivem, doplňkovou látkou nebo premixem.
4.4. Metody zkoušení jakosti živočišných produktů jsou
uvedeny v příloze č. 15.
4. Zkoušení bezpečnosti
5.1. Zkoušením bezpečnosti je vyloučení možných rizik pro
člověka, která mohou vzniknout spotřebou potravin
živočišného původu obsahujících případná rezidua z krmiva,
doplňkové látky nebo premixu a vyloučení možných rizik
kontaminace životního prostředí případným vylučováním
těchto reziduí zvířaty.
5.2. Zkoušení bezpečnosti zahrnuje soubor zkoušek uvedených
v příloze č. 16. Použití jednotlivých zkoušek musí
odpovídat druhu a vlastnostem zkoušeného krmiva, doplňkové
látky a premixu, druhu zvířete a živočišného produktu
určeného k lidské výživě a možnosti tvorby reziduí, která
mohou ohrozit zdraví lidí, zvířat a životní prostředí.
5.3. Zkoušení bezpečnosti se provádí na cílových
a
laboratorních zvířatech za podmínek stanovených jiným
právním předpisem1).
5. Zkoušení konzervační
účinnosti
3.1. Zkoušení konzervační účinnosti se provádí na druhu
krmiva, pro které je konzervační látka určena, v kontrolní
a pokusné zkoušce, založené na stejném druhu krmiva bez
použití konzervační látky nebo s použitím konzervační látky
se známým účinkem ve stejném období a za stejných podmínek.
3.2. Účinnost zkoušené konzervační látky se vyjadřuje
porovnáním kvality konzervovaného a kontrolního krmiva
ověřené příslušnými analytickými metodami a dále, je-li to
nezbytné, provedením základního biologického zkoušení
konzervovaného a kontrolního krmiva na zvířatech a dalšími
zkouškami podle druhu a charakteru konzervační látky.
3.3. Metody a technické parametry na provádění zkoušení
konzervační účinnosti jsou uvedeny v příloze č. 14.
1) §
15 až 18 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat
proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.