Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.10

Příloha 10
Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití
Tabulka č. 1

                 Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin
                                    a podmínky jejich použití
                   
---------------------- ------------------------------------------------------------------------------------
Látka                  Podmínky použití                                      NPM reziduí rozpouštědla
                                                                          v extrahované potravině mg.kg
-1
---------------------- ------------------------------------------------------------------------------------ Hexan * Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, výroba 1 kakaového másla v tuku, oleji či kakaovém prášku Výroba či frakcionace bílkovinných produktů 10 a odtučněných mlýnských výrobků v bílkovinném produktu či mlýnském výrobku 30 v odtučněném sojovém produktu při prodeji spotřebiteli Výroba odtučněných obilních klíčků 5 v odtučněných klíčcích Methylacetát Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo odstraňování 20 senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto v kávě a čaji produktů Výroba cukru z melasy 1 v cukru Ethylmethyl-keton, Frakcionace tuků a olejů 5 synon. butan-2-on v tuku či oleji Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým 20 obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky v kávě a čaji nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů Dichlormethan Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým 2 obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky v pražené kávě nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů 5 v čaji Methanol Výroba potravin 10 v potravině Propan-2-ol synon. Výroba potravin 10 isopropylalkohol v potravině Dimethylether Výroba odtučněných bílkovinných potravin 0,009 živočišného původu v odtučněné bílkovinné potravině ---------------------- ------------------------------------------------------------------------------------ Poznámka: * Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C. Tabulka č. 2 Nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině ---------------------------------------------------------------------------- Látka NPM reziduí rozpouštědla v potravině při použití extrakčních rozpouštědel při přípravě látek určených k aromatizaci z přírodních aromatických surovin mg.kg
-1
---------------------------------------------------------------------------- diethylether 2 hexan* 1 methylacetát 1 butan-1-ol 1 butan-2-ol 1 ethylmethylketon 1 dichlormethan 0,02 1,1,1,2-tetrafluorethan 0,02 propanol 1 cyklohexan 1 methanol 1,5 propan-2-ol 1 ---------------------------------------------------------------------------- Poznámka: * Hexanem ve smyslu této vyhlášky se rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C."

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.