Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.4

Příloha 4
Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo skupiny potravin a podmínky jejich použití
Tabulka č. 1

                        Seznam barviv povolených při výrobě potravin
----------------------------------------------------------------------- -----------------
Číslo E        Barvivo                                                   číslo C.I.**
----------------------------------------------------------------------- -----------------
E 100          Kurkumin                                                      75 300
E 101          (i) Riboflavin                                                   
               (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan                                   
E 102          Tartrazin                                                     19 140
E 104          Chinolinová žluť                                              47 005
E 110          Žluť  SY (synonyma Gelborange S, Sunset Yellow                15 985
               FCF)
E 120          Košenila, kys. karmínová, karmíny                             75 470
E 122          Azorubin (synonymum Carmoisin)                                14 720
E 123          Amarant (synonymum Viktoriarubín O)                           16 185
E 124          Ponceau 4R (synonymum Košenilová červeň A)                    16 255
E 127          Erythrosin                                                    45 430
E 129          Červeň Allura AC                                              16 035
E 131          Patentní modř V                                               42 051
E 132          Indigotin (synonymum Indigocarmine)                           73 015
E 133          Brilantní modř (synonymum Brilliant blue FCF)                 42 090
E 140          Chlorofyly a chlorofyliny                                        
               (i) Chlorofyly                                                75 810
               (ii) Chlorofyliny                                             75 815
E 141          Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů                    75 815
               (i) Cu komplexy chlorofylů                                       
               (ii) Cu komplexy chlorofylinů                                    
E 142          Zeleň S                                                       44 090
E 150 a        Karamel*                                                         
E 150 b        Kaustický sulfitový karamel                                      
E 150 c        Amoniakový karamel                                               
E 150 d        Amoniak - sulfitový karamel                                      
E 151          Čerň BN (synonymum Brilliant black BN)                        28 440
E 153          Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny)                          
E 154          Hněď FK                                                          
E 155          Hněď HT                                                       20 285
E 160 a        Karoteny                                       
               (i) směs karotenů                                             75 130
               (ii) Beta-karoten                                             40 800
E 160 b        Annato, bixin, norbixin                                       75 120
E 160 c        Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin                        
E 160 d        Lykopen                                                       75 125
E 160 e        Beta-apo-8'-karotenal                                         40 820
E 160 f        Ethylester kyseliny beta-apo-8'karotenové                     40 825
E 161 b        Lutein                                                           
E 161 g        Kanthaxanthin                                                    
E 162          Betalainová červeň, betanin (včetně extraktů                     
               z červené řepy)
E 163          Anthokyany (získané fyzikálními postupy                          
               z ovoce
               a zeleniny)
E 170          Uhličitan vápenatý                                            77 220
E 171          Oxid titaničitý (synonymum Titanová běloba)                   77 891
E 172          Oxidy a hydroxidy železa                                      77 491
                                                                             77 492
                                                                             77 499
E 173          Hliník (v podobě pigmentu)                                       
E 174          Stříbro (v podobě pigmentu)                                      
E 175          Zlato (v podobě pigmentu)                                        
E 180          Litholrubin BK                                                   
----------------------------------------------------------------------- -----------------
Poznámka:
*   Termín   karamel  se  vztahuje  na  výrobky  více   či   méně
    intenzivní   hnědé  barvy,  které  jsou  určeny   k   barvení
    potravin.
**  Identifikační  číslo  Colour  Indexu  (C.I.)  zaručuje
    identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích.  Jako
    čísla  C.I.  jsou v tabulce uvedena čísla z publikace  Colour
    Index,  3 r. d. Ed., 1982, Vol 1 - 7, 1315 a z dodatků  37  -
    40  (125), 41 - 44 (127 - 50), 45 - 48 (130), 49 - 52 (132  -
    50), 53 - 56 (135).

Tabulka č. 2
                               
                      Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze
                                     použít  pouze některá barviva
------------------------------------------------- -----------------------------------------------
Potravina nebo  skupina potravin   Číslo E         Barvivo                         NPM mg.l
-1
resp. mg.kg
-1
------------------------------------------------- ----------------------------------------------- Chléb vícezrnný, celozrnný, E 150 a Karamel NM speciální, sladový E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Pivo E 150 a Karamel NM Cidre bouche E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Máslo (včetně másla E 160 a Karoteny NM se sníženým obsahem tuku a máselný koncentrát) Margaríny, margaríny s nízkým E 100 Kurkumin NM obsahem tuku (minariny), směsné E 160 a Karoteny NM roztíratelné a emulgované tuky, E 106 b Annato, bixin, norbixin 10 ztužené a pokrmové tuky (bezvodé tuky) Neochucené sýry tavené E 160 a Karoteny NM a sýry zrající (barvy oranžové, E 160 b Annato, bixin, norbixin 15 žluté a bílé perleti) E 160 c Paprikový extrakt NM Ocet E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Whisky (whiskey), obilné destiláty E 150 a Karamel NM (jiné než Korn nebo Kornbrand, E 150 b Kaustický sulfitový NM nebo Eau de vie de seigle Margue karamel nationale luxemburgeoise), vinný E 150 c Amoniakový karamel NM destilát, rum, Brandy, vínovice, E 150 d Amoniak - sulfitový NM Weinbrand, matoliny, matolinové karamel lihoviny (jiné než Tsikoudia a Tsipouro a Eau de vie de marc Margue nationale luxemburgeoise), Grappa invecchiata, Bagaceira velha Aromatizovaná vína hnědé barvy, E 150 a Karamel NM nápoje na bázi aromatizovaných vín E 150 b Kaustický sulfitový NM hnědé barvy (kromě nápoje Bitter karamel Soda), likérová vína hnědé barvy, E 150 c Amoniakový karamel NM medovina E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Zelenina nakládaná v octu, slaném E 101 (i) Riboflavin NM nálevu, oleji (ii) Riboflavin-5'- NM (kromě oliv) fosforečnan E 140 chlorofyly, chlorofyliny NM E 141 měďnaté komplexy NM chlorofylů a chlorofylinů E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 160 a Karoteny NM E 162 Betalainová červeň NM E 163 Anthokyany NM Směsi z obilovin extrudované, E 150 c Amoniakový karamel NM expandované E 160 a Karoteny NM a nebo ochucené ovocným aromatem E 160 b Annato, bixin, norbixin 25 (breakfast cereals) E 160 c Paprikový extrakt NM Směsi z obilovin ochucené ovocným E 120 Košenila, kys. karmínová, 200 aromatem (breakfast cereals) karmíny jednotlivě nebo v kombinaci E 162 Betalainová červeň E 163 Anthokyany Džemy, rosoly, marmelády E 100 Kurkumin NM a podobné výrobky z ovoce včetně E 140 chlorofyly, chlorofyliny NM těchto výrobků E 141 měďnaté komplexy NM se sníženým obsahem energie chlorofylů a chlorofylinů E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 160 a Karoteny NM E 160 c Paprikový extrakt NM E 162 Betalainová červeň NM E 163 Anthokyany NM E 104 Chinolinová žluť 100 jednotlivě nebo v kombinaci E 110 Žluť SY E 120 Košenila, kys. karmínová, karmíny E 124 Ponceau 4R E 142 Zeleň S E 160 d Lykopen E 161 b Lutein Masné výrobky z nasoleného E 100 Kurkumin 20 (homogenizovaného) masa naraženého E 120 Košenila, kys. karmínová, 100 v přírodním střevě, umělém střevě karmíny nebo E 150 a Karamel NM v jiném obalu bez stanoveného stupně tepelného opracování, E 150 b Kaustický sulfitový NM paštiky, terrines. karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 160 a Karoteny 20 E 160 c Paprikový extrakt 10 E 162 Betalainová červeň NM Masné výrobky s minimálním obsahem E 129 Červeň Allura AC 25 obilné složky 6 % E 120 Košenila, kys. karmínová, 100 (breakfast sausages) Hamburgerové karmíny maso E 150 a Karamel NM s minimálním obsahem rostlinné či E 150 b Kaustický sulfitový NM obilné složky 4 % karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Sušené granulované brambory E 100 Kurkumin NM a bramborové vločky Sterilovaný hrášek a drcený E 102 Tartrazin 100 sterilovaný hrášek (v konzervách) E 133 Brilantní modř FCF 20 E 142 Zeleň S 10 Sýr Sage Derby E 140 Chlorofyly, chlorofyliny NM (typický anglický sýr) E 141 Měďnaté komplexy NM chlorofylů a chlorofylinů Sýr Red Leicester E 160 b Annato, bixin a norbixin 50 (typický anglický sýr) Sýr Mimolette E 160 b Annato, bixin a norbixin 35 (typický francouzský sýr) Sýr Morbier E 153 Medicinální uhlí NM (typický francouzský sýr) Red marbled cheese (typický E 120 Košenila, kyselina 125 anglický sýr) karmínová, karmíny E 163 Anthokyany NM Americano (aperitiv) E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 163 Anthokyany NM E 100 Kurkumin 100 jednotlivě nebo v kombinaci E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5- fosforečnan E 102 Tartrazin E 104 Chinolinová žluť E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny E 122 Azorubín, Carmoisin E 123 Amarant E 124 Ponceau 4R Bitter soda, aromatizovaná vína E 150 a Karamel NM typu bitter E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 100 Kurkumin 100 jednotlivě nebo v kombinaci E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5- fosforečnan E 102 Tartrazin E 104 Chinolinová žluť E 110 Žluť SY Gelborange S E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny E 122 Azorubín, Carmoisin E 123 Amarant E 124 Ponceau 4R, Košenilová červeň A E 129 Červeň Allura AC Luncheon meat E 129 Červeň Allura AC 25 Uzený masný výrobek Chorizo E 120 Košenila, kyselina 200 Salchichon karmínová, karmíny E 124 Ponceau 4R, 250 Košenilová červeň A Sobrasada (mallorská klobása) E 110 Žluť SY 135 E 124 Ponceau 4R, Košenilová 200 červeň A Pasturmas (jedlý vnější povrch) E 100 Kurkumin NM E 101 (i) Riboflavin NM (ii) Riboflavin-5- fosforečnan E 120 Košenila, kyselina NM karmínová, karmíny -------------------------------------------------- ---------------------------------------- Tabulka č. 3 Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin ---------------------------------- ------------------------------------------------------------- Číslo E Barvivo Potravina nebo skupina potravin NPM mg.l
-1
resp. mg.kg
-1
---------------------------------- ------------------------------------------------------------- E 123 Amarant aromatizovaná vína, alkoholické nápoje 30 rybí jikry a mlíčí 30 E 127 Erytrosin koktejlové a kandované třešně 200 třešně Bigareaux v cukerném nálevu 150 a koktejlech vč. smíšeného kompotu s třešněmi Bigareaux E 154 Hněď FK uzené ryby - kipry 20 E 161 g Kantaxanthin štrasburské párky 15 E 173 Hliník vnější povrch cukrovinek určených NM k dekoraci cukrářských výrobků E 174 Stříbro vnější povrch cukrovinek určených NM k dekoraci cukrářských výrobků, dekorace čokolády a čokoládových bonbonů, likéry E 175 Zlato vnější povrch cukrovinek určených NM k dekoraci cukrářských výrobků, dekorace čokolády a čokoládových bonbonů, likéry E 180 Litholrubin BK jedlé povrchové vrstvy sýrů NM E 160 b Annato, bixin, margaríny, margaríny s nízkým obsahem tuku 10 norbixin (minariny), směsné roztíratelné a emulgované tuky, ztužené a pokrmové tuky (bezvodé tuky jedlé ozdoby a jedlé povrchové vrstvy 20 jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské 10 výrobky mražené krémy, zmrzliny 20 alkoholizované nápoje včetně nápojů 10 s obsahem alkoholu nižším než 15 % obj. sýry tavené a sýry zrající (barvy 15 oranžové, žluté a bílé perleti) deserty* včetně ochucených mléčných 10 výrobků s výjimkou mražených krémů snacky** neochucené, pikantní na bázi 20 brambor, obilovin, škrobu, extrudované či expandované ostatní snacky a snacky na bázi obalených 10 ořechových jader uzené ryby 10 jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá 20 klihovková (kolagenová střívka) extrudované, expandované obilné snídaně, 25 bilné snídaně ochucené ovocným aromatem sýr Red Leicester 50 (typický anglický sýr) sýr Mimolette 35 (typický francouzský sýr) ---------------------------------- ------------------------------------------------------------- Poznámka: * Pro účely této vyhlášky se deserty rozumí drobné potravinářské výrobky sladké chuti určené ke konzumaci po hlavním jídle (cukrářské výrobky, mražené krémy, pudinky apod.). ** Pro účely této vyhlášky se snacky rozumí drobné potravinářské výrobky obvykle na bázi obilovin nebo brambor určené zejména ke konzumaci mezi hlavními jídly (většinou slané chuti). Tabulka č. 4 Seznam dalších barviv povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin ------------------------------------------------------------------ Číslo E Barvivo ------------------------------------------------------------------ E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan E 140 Chlorofyly a chlorofyliny E 141 Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů E 150 a Karamel E 150 b Kaustický sulfitový karamel E 150 c Amoniakový karamel E 150 d Amoniak - sulfitový karamel E 153 Medicinální uhlí E 160 a Karoteny E 160 c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin E 162 Betalainová červeň, betanin E 163 Anthokyany E 170 Uhličitan vápenatý E 171 Oxid titaničitý E 172 Oxidy a hydroxidy železa ------------------------------------------------------------------ Poznámka Tato barviva mohou být použita v potravinách uvedených v tabulce č. 6 přílohy č. 4 a v ostatních potravinách neuvedených v § 6 odst. 3 ani v tabulce č. 2 přílohy č. 4 v nezbytném množství. Tabulka č. 5 Seznam barviv, která lze použít při výrobě potravin nebo skupiny potravin jednotlivě nebo v kombinaci do nejvyššího povoleného množství uvedeného v tabulce č. 6 ----------------------------------------------------------------- Číslo E Barvivo ----------------------------------------------------------------- E 100 Kurkumin E 102 Tartrazin E 104 Chinolinová žluť E 110 Žluť SY E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny E 122 Azorubin E 124 Ponceau 4R E 129 Červeň Allura AC E 131 Patentní modř V E 132 Indigotin E 133 Brilantní modř E 142 Zeleň S E 151 Čerň BN E 155 Hněď HT E 160 d Lykopen E 160 e beta-apo-8'-karotenal E 160 f Ethylester kyseliny beta-apo-8'-karotenové E 161 b Lutein ----------------------------------------------------------------- Poznámka: Při použití v kombinaci se hodnota NPM týká celkového množství použitých barviv. Pokud jsou do ochucených nealkoholických nápojů, zmrzlin a mražených krémů, dezertů, jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků a cukrovinek přidávána barviva E 110, E 122, E 124 a E 155 jednotlivě nebo v kombinaci, nesmí obsah jednotlivého barviva být vyšší než 50 mg.kg
-1
nebo 50 mg.l
-1
. Zároveň celkový obsah barviv nesmí překročit nejvyšší přípustné množství uvedené v tabulce č. 6. Tabulka č. 6 Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít barviva uvedená v tabulce č. 5 ------------------------------------------------------------------------- -------------------- Potravina nebo skupina potravin NPM mg.l
-1
resp. mg.kg
-1
------------------------------------------------------------------------- -------------------- ochucené nealkoholické nápoje a koncentráty pro jejich přípravu, nápoje 100 v prášku proslazené ovoce a zelenina, Mostarda di frutta 200 kompoty, ovoce červené barvy 200 cukrovinky 300 jedlé ozdoby a polevy na cukrářské výrobky 500 jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky 200 mražené krémy, zmrzliny 150 ochucené tavené sýry 100 deserty včetně ochucených mléčných výrobků 150 studené omáčky, kořenící směsi a přípravky (kari, tandoori), sterilovaná 500 a kořeněná zelenina v nálevu (pickles, piccalilli), chutney hořčice 300 pasty z ryb a korýšů 100 předvařené jedlé části korýšů 250 náhražky lososa 500 surimi 500 rybí mlíčí a jikry 300 uzené ryby 100 snacky neochucené, pikantní na bázi brambor, obilovin, škrobu extrudované 200 či expandované ostatní pikantní snacky a pikantní snacky na bázi 100 obalených ořechových jader jedlý povrch sýrů NM jedlá klihovková (kolagenová) střívka NM potraviny pro zvláštní lékařské účely 50 potraviny určené ke snižování hmotnosti 50 tekuté doplňky stravy a potraviny pro sportovce 100 pevné doplňky stravy a potraviny pro sportovce 300 dehydratované výrobky (polévky) 50 analogy masa a rybího masa na bázi rostlinných bílkovin 100 alkoholické nápoje kromě alkoholických nápojů uvedených 200 v tab. 2 nebo 3 aromatizovaná vína, nápoje a koktejly na bázi aromatizovaných vín, kromě 200 uvedených v tab. 3 ovocná vína, včetně šumivých a perlivých, cidr (kromě cidre bouche) 200 a perry, aromatizovaná ovocná vína, aromatizovaný cidr a perry ------------------------------------------------------------------------- -------------------- Poznámka: Pro označování masa a masných výrobků mohou být použita pouze jednotlivě barviva E 129 Červeň Allura AC, E 133 Brilantní modř FCF a E 155 Hněď HT nebo směs barviv E 129 Červeň Allura AC a E 133 Brilantní modř.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.