Odstavec předpisu 231/2007 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 231/2007 Sb., kterou se mění vyhláška č. 384/2006 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Čl.I

Čl. I
Vyhláška č. 384/2006 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, se mění takto:
1. V poznámce pod čarou č. 2 se doplňují slova "Směrnice Komise 2006/124/ES ze dne 5. prosince 2006, kterou se mění směrnice Rady 92/33/EHS o uvádění sadby a rozmnožovacího materiálu zeleniny mimo osivo na trh a směrnice Rady 2002/55/ES o uvádění osiva zeleniny na trh.".
2. Příloha č. 8 včetně nadpisu zní:
"Příloha č. 8 k vyhlášce č. 384/2006 Sb.
POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO ZELENIN
Část I Přehled druhů
           
                                           Tabulka 1
------------------------------------- -----------------------------------
Český název                           Latinský název
------------------------------------- -----------------------------------                                      
Artyčok                               Cynara cardunculus L.
Bob zahradní                          Vicia faba L. (partim)
Brokolice                             Brassica oleracea L.
Celer bulvový                         Apium graveolens L.
Celer řapíkatý
Cibule                                Allium cepa L.
Echalion                               – skupina Cepa
Cibule sečka                          Allium fistulosum L.
Čekanka hlávková                      Cichorium intybus L.
Čekanka pro puky
Čekanka průmyslová
Černý kořen                           Scorzonera hispanica L.
Česnek                                Allium sativum L.
Endivie kadeřavá                      Cichorium endivia L.
Eskariol
Fazol obecný keříčkový                Phaseolus vulgaris L.
Fazol obecný pnoucí
Fazol šarlatový                       Phaseolus coccineus L.
Fenykl                                Foeniculum vulgare Mill.
Hrách dřeňový                         Pisum sativum L. (partim)
Hrách kulatosemenný
Hrách cukrový
Chilli                                Capsicum annuum L.
Chřest                                Asparagus officinalis L.
Kadeřávek                             Brassica oleracea L.
Kapusta hlávková                      Brassica oleracea L.
Kapusta růžičková                     Brassica oleracea L.
Karda                                 Cynara cardunculus L.
Kedluben                              Brassica oleracea L.
Kerblík                               Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Kozlíček polníček                     Valerianella locusta (L.) Laterr.
Kukuřice cukrová                      Zea mays L. (partim)
Kukuřice pukancová
Květák                                Brassica oleracea L.
Lilek vejcoplodý                      Solanum melongena L.
Mangold                               Beta vulgaris L.
Meloun cukrový                        Cucumis melo L.
Meloun vodní                          Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai
Mrkev                                 Daucus carota L.
Mrkev krmná
Okurka salátová                       Cucumis sativus L.
Okurka nakládačka
Paprika                               Capsicum annuum L.
Pažitka                               Allium schoenoprasum L.
Petržel                               Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill
Pór                                   Allium porrum L.
Rajče                                 Lycopersicon esculentum Mill.
Reveň                                 Rheum rhabarbarum L.
Ředkvička                             Raphanus sativus L.
Ředkev
Řepa salátová včetně Cheltenham beet  Beta vulgaris L.
Salát                                 Lactuca sativa L.
Šalotka                               Allium cepa L. – skupina Aggregatum
Špenát                                Spinacia oleracea L.
Tykev obecná                          Cucurbita pepo L.
Tykev velkoplodá                      Cucurbita maxima Duchesne
Vodnice                               Brassica rapa L.
Zelí hlávkové bílé                    Brassica oleracea L.
Zelí hlávkové červené                 Brassica oleracea L.
Zelí pekingské                        Brassica rapa L.
Anýz vonný*)                          Pimpinella anisum L.
Čtyřboč (špenát novozélandský) *)     Tetragonia tetragonioides (Pallas) Kuntze
Kopr vonný*)                          Anethum graveolens L.
Koriandr setý*)                       Coriandrum sativum L.
Majoránka zahradní*)                  Origanum majorana L.
Pastinák setý*)                       Pastinaca sativa L.
Řeřicha setá*)                        Lepidium sativum L.
Tykev fíkolistá*)                     Cucurbita ficifolia C. Bouché
Zelí čínské*)                         Brassica chinensis L.
------------------------------------- -----------------------------------
*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může
 provést pouze u registrovaných odrůd.

Část II Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a počty generací
Oddíl 1 Povolené kategorie a generace

-------------------------------- ---------------------------------------------------------------
                                                      Tabulka 2

              Druh                   Rozmnožovací      Základní   Certifikovaný     Standardní
                                  materiál předstupňů     RM           RM             osivo
                                  --------------------------------------------------------------
                                   SE 1      SE 2         E             C               S
-------------------------------- ---------------------------------------------------------------
Artyčok                             x         x           x             x               x
Bob zahradní                        x         x           x             x               x
Brokolice                           x         x           x             x               x
Celer bulvový                       x         x           x             x               x
Celer řapíkatý
Cibule                              x         x           x             x               x
Echalion
Cibule sečka                        x         x           x             x               x
Čekanka průmyslová                  x         x           x             x                
Čekanka hlávková                    x         x           x             x               x
Čekanka pro puky
Černý kořen                         x         x           x             x               x
Česnek                              x         x           x             x               x
Endivie kadeřavá                    x         x           x             x               x
Eskariol
Fazol obecný keříčkový              x         x           x             x               x
Fazol obecný pnoucí
Fazol šarlatový                     x         x           x             x               x
Fenykl                              x         x           x             x               x
Hrách dřeňový                       x         x           x             x               x
Hrách kulatosemenný
Hrách cukrový
Chilli                              x         x           x             x               x
Chřest                              x         x           x             x               x
Kadeřávek                           x         x           x             x               x
Kapusta hlávková                    x         x           x             x               x
Kapusta růžičková                   x         x           x             x               x
Karda                               x         x           x             x               x
Kedluben                            x         x           x             x               x
Kerblík                             x         x           x             x               x
Kozlíček polníček                   x         x           x             x               x
Kukuřice cukrová                    x         x           x             x               x
Kukuřice pukancová
Květák                              x         x           x             x               x
Lilek vejcoplodý                    x         x           x             x               x
Mangold                             x         x           x             x               x
Meloun cukrový                      x         x           x             x               x
Meloun vodní                        x         x           x             x               x
Mrkev                               x         x           x             x               x
Mrkev krmná
Okurka salátová                     x         x           x             x               x
Okurka nakládačka
Paprika                             x         x           x             x               x
Pažitka                             x         x           x             x               x
Petržel                             x         x           x             x               x
Pór                                 x         x           x             x               x
Rajče                               x         x           x             x               x
Reveň                               x         x           x             x               x
Ředkvička                           x         x           x             x               x
Ředkev
Řepa salátová včetně Cheltenham     x         x           x             x               x
beet
Salát                               x         x           x             x               x
Šalotka                             x         x           x             x               x
Špenát                                      x         x           x             x               x
Tykev obecná                        x         x           x             x               x
Tykev velkoplodá                    x         x           x             x               x
Vodnice                             x         x           x             x               x
Zelí hlávkové bílé                  x         x           x             x               x
Zelí hlávkové červené               x         x           x             x               x
Zelí pekingské                      x         x           x             x               x
Anýz vonný                          x         x           x             x               x
Čtyřboč (špenát novozélandský)      x         x           x             x               x
Kopr vonný                          x         x           x             x               x
Koriandr setý                       x         x           x             x               x
Majoránka zahradní                  x         x           x             x               x
Pastinák setý                       x         x           x             x               x
Řeřicha setá                        x         x           x             x               x
Tykev fíkolistá                     x         x           x             x               x
Zelí čínské                         x         x           x             x               x
-------------------------------- ---------------------------------------------------------------


Část III Požadavky na vlastnosti množitelských porostů

Oddíl 1 Předplodiny, počet a termíny přehlídek
                                                   Tabulka 3.1a
------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------
                                                                    Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na
Skupina zelenin,                                  Kategorie         kterých byly
rod, druh                                                           v předcházejícím období pěstovány:
                                                                    ---------------------------------------------------
                                                                    počet roků  předplodiny
------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------
zeleniny rodu                              SE, E, C                     4      rod Brassica
Brassica                                   včetně linií a hybridů

zeleniny čeledi Apiaceae (okoličnaté)      SE, E, C                     3      čeleď Apiaceae
                                           

čekanka, endivie                           SE, E, C                     3      tentýž nebo jiný druh rodu Cichorium

hrách a fazol                              SE, E, C                     4      čeleď Fabaceae

rajče                                      SE, E, C                     3      rajče
                                           včetně linií a hybridů

řepa, mangold                              SE, E, C                     5      rod Beta

ředkvička, ředkev                          SE, E, C                     3      rod Raphanus

salát, špenát                              SE, E, C                     2      tentýž nebo příbuzný botanický druh

ostatní druhy zelenin                      SE, E, C                     1      tentýž nebo příbuzný botanický druh
                                           včetně linií a hybridů

kořeninové rostliny                        SE, E, C                     3      tentýž nebo příbuzný botanický druh
------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------

                                                   Tabulka 3.1b
------------------------------------------ -------------------------------------------------------                                                   
         Skupina zelenin, rod, druh               První přehlídka         Druhá přehlídka
                                                                  ve fázi
------------------------------------------ -------------------------------------------------------
                                                                       po vytřídění sazeček u
sazečky všech dvouletých druhů                technologické zralosti  kořen. druhů a cibule, po
                                                                       selekci u brukvovitých

semenice všech dvouletých druhů                       kvetení                     

chřest, lilek a rajče                         technologické zralosti              

kořeninové rostliny, kozlíček polníček,       technologické zralosti           kvetení
řeřicha setá a reveň

hrách, fazol, meloun, okurky, paprika a tykev         kvetení          technologické zralosti

kukuřice cukrová a pukancová                       před kvetením               kvetení

ostatní jednoleté druhy                       technologické zralosti           kvetení
------------------------------------------ -------------------------------------------------------


Oddíl 2 Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů

                                                  Tabulka 3.2.1
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
         Druh                  SE, E                                   C
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
                               500 m                                 300 m
anýz, fenykl, koriandr             od porostu jiné odrůdy téhož druhu
                               300 m                                 100 m
                                   od planých rostlin téhož druhu
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
brokolice, kedluben,          1000 m                                 600 m
kadeřávek, kapusta,
květák, zelí              od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu
                           odrůdy - od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Brassica oleracea L.
                              500 m                                  300 m
                          od ostatních zdrojů pylu rodu Brassica náchylných k vzájemnému sprášení
                                                    s pěstovaným druhem
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
celer a petržel                500 m                                 300 m
cibule, echalion,
pažitka, pór (semenice)                 od jiné odrůdy téhož druhu
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
čekanka, endivie,             1 000 m                               1 000 m
eskariol                           od jiných druhů nebo poddruhů téhož rodu
                                600 m                                 300 m
                                           od jiné odrůdy sledovaného druhu
                                300 m                                 100 m
                                                 od plané čekanky
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
zelí pekingské, vodnice       1 000 m                                600 m
                           od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu
                           odrůdy - od sebe navzájem, od jiné odrůdy, od tuřínu, řepky a řepice
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
kukuřice cukrová a             500 m                                 300 m
pukancová                        od jiného prášícího zdroje kukuřice
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
                               500 m                                 300 m
mrkev (včetně krmné)            od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve1)
                               300 m                                100 m
                                        od mrkve lesní – mrkvouse2)
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
okurka, meloun, tykev         1000 m                                 700m
                                  od jiné formy nebo odrůdy téhož druhu
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
pastinák                       500 m                                 300 m
                                     od jiné odrůdy téhož druhu
                               300 m                                100 m
                                   od kvetoucího planého pastináku
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
paprika, chilli                500 m                                 300 m
                          mezi odrůdami pálivými a nepálivými a mezi zeleninovými a kořeninovými
                               300 m                                 200 m
                                              od jiné odrůdy
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
ředkev, ředkvička              500 m                                 300m
                                             od jiné odrůdy
                               300 m                                 100m
                                       od kvetoucí ohnice polní 2)
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
řepa, mangold                1 000 m                                 600 m
                                 od odrůdy stejného poddruhu patřící
                                      k jiné skupině odrůd3)
                               600 m                                 300 m
                                         od odrůdy stejného poddruhu patřící ke
                                       stejné skupině odrůd3)
                             1 000 m                               1 000 m
                                 od jakéhokoli zdroje pylu rodu Beta
                                      neuvedeného výše
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
salát                          500 m                                 300 m
                                            od jiné odrůdy
                                50 m                                  50 m
                                       od kvetoucí lociky kompasové
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
špenát                       1 000 m                                 600 m
                                            od jiné odrůdy
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
hrách                           izolace k zamezení mechanické příměsi
                                    během sklizně:
                                           
                                         2 m
------------------------- ------------------------------------------------------------------------
ostatní druhy zelenin         500 m                                  300 m
                                   od zdrojů pylu, které by zvláště
                                 nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu
                                               odrůdy
                              300 m                                  100 m
                                  od ostatních zdrojů pylu náchylných
                                  k vzájemnému sprášení s pěstovaným
                                                 druhem
------------------------- ------------------------------------------------------------------------

1) C – ve vzdálenosti od 250 m se mohou takové rostliny ojediněle vyskytovat.
2) Do 50 m ojediněle, nad 50 m 10 rostlin na 10 m2.
3) Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin uvádí tabulky 3.2.2 a 3.2.3.
Další požadavky:
- každý množitelský porost zelenin a kořeninových rostlin je po celou dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou nejméně 1 m širokou,
- od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny v tabulce 3.2.1, se mohou ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je stanovena izolace,
- v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí vyskytovat plevelné rostliny, od nichž tabulka 3.2.1 stanoví izolační vzdálenost k zamezení nežádoucímu opylení,
- izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou izolací dostatečně zabraňující přenosu pylu.

Zařazení  odrůd  mangoldu  a  řepy  salátové  do  skupin  podle morfologických znaků:
------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
 Beta vulgaris L. var. vulgaris, mangold :  Tabulka 3.2.2
------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- 
   Skupina                                           Znaky
------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
      1       Bílý řapík a světle zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení
      2       Bílý řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení
      3       Zelený řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení
      4       Růžový řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel
      5       Červený řapík a listová čepel s anthokyanovým zbarvením
------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
 Beta vulgaris L. var. conditiva Alef., řepa salátová: Tabulka  3.2.3
------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
   Skupina                                           Znaky
------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
      1       Příčně úzce elipsovitý nebo příčně elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina
              bulvy červená nebo nachová
      2       Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy bílá
      3       Kruhovitý nebo široce eliptický tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy žlutá
      4       Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená
              nebo nachová
      5       Úzce oválný tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová
      6       Úzce trojúhelníkovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová
------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
Oddíl 3 Čistota druhu a čistota odrůdy
1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost.
2) Výskyt škodlivých organizmů snižujících následně osivovou hodnotu musí být v co nejnižší míře.
Část IV
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- Pozemek pro množitelský porost musí být prost všech volně rostoucích rostlin, které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo kontaminovat množené osivo:
o chorobami, přenosnými osivem, nebo
o svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného osiva.
- Musí být zamezeno přenosu půdních patogenů na sklizené osivo.
- Množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné fázi nebo fázích vývoje nejméně jednou.
- Požadavky na izolační vzdálenosti – minimální vzdálenosti od všech zdrojů nežádoucího pylu a chorob přenosných osivem (včetně virových chorob přenosných osivem a divoce rostoucích rostlin, které mohou být zdrojem chorob):
---------------------------------------------------------------------- ----------------------------
                                Druh                                    Minimální vzdálenost1)2)
                                                                        ---------------------------                        
                                                                          SE, E            C
---------------------------------------------------------------------- ----------------------------
druhy rodů Beta a Brassica – od zdrojů cizího pylu, který může           1 000 m         600 m
způsobit značné zhoršení odrůdy

druhy rodů Beta a Brassica – od ostatních zdrojů cizího pylu              500 m          300 m
ovlivňujícího odrůdu

všechny ostatní cizosprašné druhy - od zdrojů cizího pylu, který může     500 m          300 m
způsobit značné zhoršení odrůdy

všechny ostatní cizosprašné druhy - od ostatních zdrojů cizího pylu       300 m          100 m
ovlivňujícího odrůdu
---------------------------------------------------------------------- ----------------------------
1) Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, existuje-li dostatečná ochrana proti nežádoucímu cizosprášení a proti přenosu chorob přenosných osivem.
2) Uvedené vzdálenosti se vztahují na ostatní množitelské porosty a na běžné pěstební porosty kvetoucí ve stejné době jako sledovaný množitelský porost.
- Certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
- Porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a odrůdovou čistotu.
- Osivo používané k množení musí být v rámci možností bez škůdců a chorob. Zdravotní stav osiva je kontrolován před setím a v případě potřeby je osivo namořeno.
- Výskyt chorob přenosných osivem musí být v porostu na co nejnižší úrovni.
Část V Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Oddíl 1 Výčet a rozsah zkoušek osiva potřebných ke zjištění vlastností osiva
Tabulka 5.1




Oddíl 2 Požadavky na vlastnosti osiva

                                                   Tabulka 5.2
------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
                       Kategorie osiva      Vlhkost    Klíčivost       Čistota        Příměs        Hmotnost
     Druh 1)                                nejvýše     nejméně       nejméně5)        semen       zkušebního
                                                %          %              %           jiných    vzorku v gramech
                                               2)                                   rostlinných        4)
                                                                                       druhů
                                                                                                 %
------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
        1                     2                3           4              5              6              7
------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
artyčok                     SE,E              10,0        65            96,0            0,5         50 (900)
karda                        C,S
bob zahradní                SE,E              16,0        80            98,0            0,1           1000
                             C,S
brokolice,                  SE,E              10,0        75            97,0            1,0         25 (100)
kadeřávek                    C,S
celer                       SE,E              13,0        70            97,0            1,0          5 (10)
                             C,S
cibule                      SE,E              13,0        70            97,0            0,5          25 (80)
šalotka                      C,S
echalion
cibule sečka                SE,E              13,0        65            97,0            0,5          15(50)
                             C,S
čekanka průmyslová          SE,E              14,0        80            97,0            1,0            50
                              C
čekanka                     SE,E              14,0        65            95,0            1,5          15 (50)
pro puky                     C,S
čekanka hlávková
černý kořen                 SE,E              13,0        70            95,0            1,0         30 (300)
                             C,S
česnek                      SE,E              13,0        65            97,0            0,5          20 (-)
                             C,S
endivie kadeřavá            SE,E              13,0        65            95,0            1,0          15 (40)
eskariol                     C,S
fazol obecný                SE,E              16,0        75            98,0            0,1        700 (1000)
                             C,S
fazol šarlatový             SE,E              16,0        80            98,0            0,1           1000
                             C,S
fenykl                      SE,E              12,0        70            96,0            1,0         25 (180)
                             C,S
hrách                       SE,E              16,0        80            98,0            0,1        500 (1000)
                             C,S
chřest                      SE,E              13,0        70            96,0            0,5        100 (1000)
                             C,S
kapusta, kedluben,          SE,E              10,0        75            97,0            1,0         25 (100)
zelí hlávkové                C,S
zelí pekingské              SE,E              10,0        75            97,0            1,0          20 (70)
                             C,S
kerblík                     SE,E              13,0        70            96,0            1,0          20 (60)
                             C,S
kozlíček polníček           SE,E              13,0        65            95,0            1,0          20 (70)
                             C,S
kukuřice cukrová            SE,E              14,0        85            98,0            0,1           1000
a pukancová                  C,S
květák                      SE,E              10,0        70            97,0            1,0         25 (100)
                             C,S
lilek vejcoplodý            SE,E              12,0        65            96,0            0,5         20 (150)
                             C,S
mangold                     SE,E              15,0        70            97,0            0,5         100 (500)
                             C,S
meloun vodní                SE,E              13,0        75            98,0            0,1        250 (1000)
                             C,S
meloun cukrový              SE,E              13,0        75            98,0            0,1         100 (150)
                             C,S
mrkev                       SE,E              13,0        65            95,0            1,0          10 (30)
včetně krmné                 C,S
okurka                      SE,E              13,0        80            98,0            0,1         25 (150)
                             C,S
paprika, chilli             SE,E              13,0        65            97,0            0,5         40 (150)
                             C,S
pažitka                     SE,E              13,0        65            97,0            0,5          15 (30)
                             C,S
petržel                     SE,E              13,0        65            97,0            1,0          10 (40)
                             C,S
pór                         SE,E              13,0        65            97,0            0,5          20 (70)
                             C,S
rajče                       SE,E              13,0        75            97,0            0,5          20 (15)
                             C,S
reveň                       SE,E              13,0        70            97,0            0,5         135 (450)
                             C,S
ředkev, ředkvička           SE,E              10,0        70            97,0            1,0         50 (300)
                             C,S
řepa salátová               SE,E              15,0        70            97,0            0,5         100 (500)
kromě „Cheltenham“           C,S
řepa salátová               SE,E              15,0        50            97,0            0,5         100 (500)
„Cheltenham “                C,S
salát                       SE,E              13,0        75            95,0            0,5          10 (30)
                             C,S
špenát                      SE,E              13,0        75            97,0            1,0         75 (250)
                             C,S
tykev obecná                SE,E              13,0        75            98,0            0,1        150 (1000)
                             C,S
tykev                       SE,E              13,0        80            98,0            0,1        250 (1000)
velkoplodá                   C,S
vodnice                     SE,E              10,0        80            97,0            1,0          20 (70)
                             C,S
anýz vonný *)               SE,E              13,0        65            98,0            0,5           - (70)
                             C,S                                        95,0            1,0
čtyřboč (špenát             SE,E              13,0       80 3)          99,0            0,5          - (1000)
novozélandský) *)            C,S                                        97,0            1,0
kopr vonný*)                SE,E              13,0        55            97,0            0,5           - (40)
                             C,S                                        95,0            1,0
koriandr setý*)             SE,E              13,0        70            99,0            0,5          - (400)
                             C,S                                        97,0            1,0
majoránka                   SE,E              13,0        60            96,0            0,5           - (5)
zahradní*)                   C,S                                        93,0            1,0
pastinák setý*)             SE,E              13,0        70            97,0            0,5          - (100)
                             C,S                                        95,0            1,0
řeřicha setá*)              SE,E              13,0        80            98,0            0,5           - (60)
                             C,S                                        96,0            1,0
tykev fíkolistá*)           SE,E              13,0        75            98,0            0,1            150
                             C,S
zelí čínské*)               SE,E              13,0        75            98,0            0,5           - (70)
                             C,S                                        97,0            1,0
------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
1) U druhů s výskytem hybridních odrůd se hybridnost (min 95 %) stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací osiva s použitím mezinárodně odsouhlasených testů na hybridnost osiva.
2) Vlhkost zelenin se stanovuje pouze na vyžádání.
3) Průměrný počet klíčenců na 100 plodů.
4) V závorkách jsou uvedeny hmotnosti dle ISTA Pravidel, jsou-li odlišné od hmotností ES.
5) Osivo musí svým vzhledem odpovídat čištěnému osivu.
Další požadavky:
- odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikovaný rozmnožovací materiál a standardní osivo je následně kontrolována ve vegetačních zkouškách,
- mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů uvádí tabulka 5.3.
Oddíl 3 Mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů

                                                   Tabulka 5.3
---------------------------------------------------------------- ----------------------------
    Plodina                   Škodlivý organismus                Kategorie  Nejvyšší povolený
                                                                                 výskyt
---------------------------------------------------------------- ----------------------------
 Fazol obecný   Colletotrichum lindemuthianum (Sacc. et Magn.)   SE, E, C          1 %
                Scribn.                                                            0 %
                Xanthomonas campetris pv. phaseoli (Smith) Dye.

     Salát      Botrytis spp.                                            SE, E, C         10 %
                Virus salátové mozaiky                           SE, E, C          1 %

     Rajče      Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis     SE, E, C          0 %
                (Smith) Davis et al.
                Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Doidge)  SE, E, C          0 %
                Dye
---------------------------------------------------------------- ----------------------------
Osivo luskových zelenin nesmí být napadeno následujícími škůdci:
Acanthoscelides obtectus Say
Bruchus affinis Frölich
Bruchus atomarius (Linnaerus)
Bruchus pisorum(Linnaerus)
Bruchus rufimanus Boheman
Část VI Návěska
Úřední návěska osiva zelenin kategorie rozmnožovací materiál předstupňů nebo šlechtitelský rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- označení kategorie „rozmnožovací materiál předstupňů“ nebo „šlechtitelský rozmnožovací materiál“
- generace po šlechtitelském rozmnožovacím materiálu
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno… (měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a sídlo
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Úřední návěska osiva zelenin kategorie základní rozmnožovací materiál nebo certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- u hybridních odrůd nebo inbredních linií:
– pro základní osivo, u něhož hybrid nebo inbrední linie, ke které základní osivo patří, jsou zapsány ve společném katalogu:
název komponentu, pod kterým byl úředně povolen, s odkazem na výslednou odrůdu nebo bez něj, doplněný v případě hybridu nebo množitelské linie, které jsou určeny výhradně k použití jako komponenty pro výsledné odrůdy, slovem „komponent“,
– pro základní osivo v ostatních případech:
název komponentu, ke kterému základní osivo patří a který může být vyznačen kódem, s odkazem na výslednou odrůdu, s uvedením jeho funkce (otcovský nebo mateřský komponent) nebo bez něj a doplněný slovem „komponent“,
– pro certifikované osivo:
název odrůdy, ke které osivo patří, doplněný slovem „hybrid“
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno…(měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a sídlo
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
- přezkoušeno (měsíc rok) v případě, že byla přezkoušena alespoň klíčivost.
Návěska dodavatele nebo nápis na balení osiva zelenin kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Pravidla a normy ES“
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a sídlo
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
- spotřebovati do (měsíc a rok), lze uvést konec hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Část VII Malé balení
Oddíl 1 Nejvyšší povolená hmotnost malého balení osiva zelenin
                               
                               
                            Tabulka 7.1
-------------------------------------------------------------                              
                 Druhy                    Nejvyšší hmotnost
                                            rozmnožovacího
                                              materiálu
                                             (bez aditiv)
                                                 v kg
-------------------------------------------------------------                                                   
  1. luskové zeleniny                           5,0
-------------------------------------------------------------                                                   
  2. cibule, echalion, kerblík, chřest,         0,5
     mangold, řepa salátová, vodnice, meloun           
     vodní, tykev velkoplodá, tykev obecná,           
     mrkev, ředkev, ředkvička, černý kořen,           
     špenát, kozlíček polníček                     
-------------------------------------------------------------                                                   
  3. ostatní druhy                              0,1
-------------------------------------------------------------
Oddíl 2 Označování malého balení
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a sídlo
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností s výjimkou malých balení do 500 gramů
- spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a sídlo
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy, v případě směsi odrůd označení „směs odrůd“ a názvy a procentické hmotnostní podíly jednotlivých odrůd
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností s výjimkou malých balení do 500 gramů
- spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.“.“.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.