Odstavec předpisu 389/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 389/2004 Sb., o opatřeních pro tlumení slintavky a kulhavky a k jejímu předcházení a o změně vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka ve znění vyhlášky č. 356/2004 Sb.
§ 38
§ 38
Opatření týkající se čerstvého masa zvířat vnímavých druhů pocházejících
z pásma dozoru a masných výrobků vyrobených z tohoto masa
(1) Do oběhu nelze uvádět
a) čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary získané ze zvířat
vnímavých druhů, pocházejících z pásma dozoru, a masné výrobky vyrobené z tohoto
masa,
b) čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky získané
ze zvířat vnímavých druhů, vyrobené v podniku nacházejícím se v pásmu dozoru.
(2) Krajská veterinární správa však může v souladu s § 49 odst.
1 písm. g) zákona rozhodnout, že se zákaz uvádění čerstvého masa, mletého masa a
masných polotovarů do oběhu uvedených v odstavci 1 písm. a) nevztahuje na
a) čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary s datem výroby nejméně
21 dnů přede dnem považovaným za počátek nákazy v hospodářství nacházejícím se v
navazujícím ochranném pásmu, skladované od vyrobení a přepravované odděleně od masa
vyrobeného po tomto datu. Toto maso musí být snadno odlišitelné od masa, které není
způsobilé k odeslání z pásma dozoru, a to použitím zřetelného označení podle zvláštního
právního předpisu13);
b) čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary získané od zvířat
přepravovaných na jatky za podmínek přinejmenším stejně přísných, jako jsou podmínky
uvedené v § 36 odst. 3 písm. a) až e), a za předpokladu, že maso je podrobeno opatřením
uvedeným v odstavci 3 písm. a);
c) masné výrobky získané z čerstvého masa pocházejícího ze zvířat
vnímavých druhů z pásma dozoru, které je opatřeno označením zdravotní nezávadnosti
podle zvláštního právního předpisu12) a které je přepravováno pod dohledem úředního
veterinárního lékaře až do podniku určeného k jeho ošetření podle bodu 1 části A
přílohy č. 7 k této vyhlášce.
(3) Krajská veterinární správa však může v souladu s § 49 odst.
1 písm. g) zákona rozhodnout, že se zákaz uvádění čerstvého masa, mletého masa, masných
polotovarů a masných výrobků uvedených v odstavci 1 písm. b) nevztahuje na
a) čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary, které pocházejí
z podniku nacházejícího se v pásmu dozoru, v němž jsou splněny tyto podmínky:
1.
podnik je pod přísnou veterinární kontrolou vykonávanou v rámci státního veterinárního
dozoru,
2. v podniku se zpracovávají pouze čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary
uvedené v odstavci 2 písm. b) a splňující doplňkové podmínky uvedené v části B přílohy
č. 8 k této vyhlášce, anebo čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary získané ze
zvířat chovaných a poražených mimo pásmo dozoru, nebo ze zvířat přepravených do podniku
v souladu s § 23 odst. 2 písm. b),
3. veškeré takové čerstvé maso, mleté maso a masné
polotovary jsou opatřeny označením zdravotní nezávadnosti uvedeným ve zvláštních
právních předpisech14),
4. veškeré takové čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary
jsou během celého procesu výroby stanoveným způsobem zřetelně označeny a jsou skladovány
a přepravovány odděleně od masa, mletého masa a masných polotovarů, které podle této
vyhlášky nejsou způsobilé k odeslání z pásma dozoru,
b) masné výrobky vyrobené v podniku nacházejícím se v pásmu dozoru,
které odpovídají požadavkům odstavce 2 písm. c), anebo jsou vyrobeny z masa, které
odpovídá požadavkům písmene a).
(4) Jsou-li čerstvé maso, mleté maso a masné polotovary určeny k obchodování,
musí osvědčení o zdravotní nezávadnosti osvědčovat také splnění podmínek uvedených
v odstavci 3. Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) bodem 2
zákona předá Komisi a ostatním členským státům seznam podniků schválených pro účely
osvědčování v těchto případech.
(5) Postup podle odstavce 2 může podléhat, zejména pokud jde o označování
zdravotní nezávadnosti masa získaného ze zvířat vnímavých druhů pocházejících z pásma
dozoru, trvajícího po dobu více než 30 dnů, zvláštním podmínkám stanoveným orgány
Evropské unie.
12) Část XI oddíl B přílohy č. 1 k vyhlášce č. 202/2003 Sb., o veterinárních
požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky.
13) Vyhláška č. 202/2003 Sb.
Vyhláška č. 201/2003 Sb., o veterinárních požadavcích
na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně
žijící zvěře.
14) Část XI přílohy č. 1, části III a VI přílohy č. 3 k vyhlášce č. 202/2003
Sb.