Odstavec předpisu 323/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství
§ 9
§ 9
Podrobnosti týkající se označování produktů
[K § 16 odst. 9 zákona]
(1) Víno lze označit slovem "barrique", pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v
dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán
pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání
vína v měsících nebo rocích.
(2) Víno lze označit slovy:
a) "zrálo v sudu", pokud víno zrálo v dřevěném sudu po dobu nejméně 6 měsíců,
b) „claret“, „clairet“ nebo „klaret“, pokud se jedná o bílé víno vyrobené
z modrých vinných hroznů bez nakvášení,
c) "růžák" nebo "ryšák", pokud bylo víno vyrobeno ze směsi vinných hroznů
nebo hroznového moštu z bílých, případně červených, a modrých vinných hroznů,
d) "archivní víno", pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku
sklizně,
e) "mladé víno", pokud je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli
nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů
použitých k výrobě tohoto vína,
f) "první sklizeň", "panenská sklizeň" nebo "panenské víno", pokud víno
pochází z první sklizně vinice; za první sklizeň vinice se považuje sklizeň uskutečněná
ve třetím roce po výsadbě vinice,
g) "botrytický sběr", pokud jakostní víno s přívlastkem druhů výběr z hroznů
nebo výběr z bobulí nebo výběr z cibéb bylo vyrobeno z hroznů, které byly aspoň z
30 % napadeny ušlechtilou plísní šedou Botrytis cinerea P.,
h) "zrálo na kvasnicích" nebo "školeno na kvasnicích" anebo "krášleno na
kvasnicích" nebo „sur lie“, pokud víno při výrobě bylo ponecháno na kvasnicích po
dobu nejméně 6 měsíců.
(3) Označení "rezerva" je možné použít pro víno, s výjimkou šumivého vína a
perlivého vína, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně v lahvi,
z toho v sudu nejméně 12 měsíců u červeného vína a 6 měsíců u bílého nebo růžového
vína.
(4) Víno lze označit údajem o barvě vína slovy "bílé", "růžové" nebo "červené";
označení barvy růžové lze nahradit označením "rose" nebo "rosé". Vína s chráněným
označením původu nebo vína s chráněným zeměpisným označením nelze označit jako „rose“,
„rosé“ nebo „růžové“, pokud vznikla mísením bílého a červeného vína.
(5) Tam, kde je dovoleno v označení vína uvádět název odrůdy, uvede se tento
název ve znění názvu odrůdy nebo jejího synonyma podle přílohy č. 1.
(6) Na etiketě lze uvést informace pro spotřebitele, týkající se
a) způsobu výroby vína,
b) charakteristických smyslových vlastností vína,
c) historie vína, jeho výrobce nebo osob, které se podílely na uvádění
vína do oběhu,
d) přírodních nebo technických podmínek, které dávají základní charakteristické
vlastnosti tomuto vínu,
e) vyzrálosti vína dosažené skladováním vína,
f) doporučení, ke kterému jídlu je vhodné víno podávat,
g) způsobu, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě,
h) způsobu skladování vína.
(7) Informace uváděné na etiketě vína podle odstavce 6 nesmí vést ke klamání
spotřebitele.2)
1) Zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin
a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby).
2) Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.